Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας», η δημοτική αρχή, αξιοποιώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας και νομοθέτησε η κυβέρνηση με τη σύμπραξη της προσκείμενης σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, εισηγείται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28/4/2011, την εμπορική εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου με την απόκτηση κέρδους, σε βάρος των δημοτικών λαϊκών αναγκών.
Πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική, που διατηρεί την πενιχρή χρηματοδότηση προς την Τοπική Διοίκηση και προχωράει στο γενικό ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προσφέρει στο ιδιωτικό κεφάλαιο όλους τους πιθανούς στόχους εκμετάλλευσης για την αύξηση της κερδοφορίας του, υιοθετώντας την λογική λειτουργίας του δήμου με όρους ανταποδοτικότητας.
Αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός ότι για το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών υιοθετείται η συνεργασία με ιδιώτες, εξαιτίας του ότι «με την άσκηση τέτοιων δραστηριοτήτων από τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ δημιουργείται τέτοια πλοκή και τέτοια γραφειοκρατία ώστε να καθίσταται εκ των πραγμάτων απαγορευτική»!!!
Έτσι οι εγκαταστάσεις στο «Άλσος Κιντή, στον Προφήτη Ηλία και σε μια σειρά άλλους χώρους, παραδίδονται σε ιδιώτες για «αξιοποίηση»! Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού η δημοτική περιουσία που παραχωρείται στα ΝΠΔΔ, (27 ακίνητα στο ΝΠΔΔ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ»,3 ακίνητα στο ΝΠΔΔ «ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ», όλες οι σχολικές εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κυλικεία στις Σχολικές Επιτροπές), δύναται να παραχωρηθεί περεταίρω στους ιδιώτες για αξιοποίηση... που σημαίνει απλά, ακριβές παροχές, φτηνή εργασία για τη λαϊκή οικογένεια.
Πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Αξιοποιώντας το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επιδιώκει αφενός να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και αφετέρου να οδηγήσει στην απαξίωση της εργατικής δύναμης στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις στρατηγικές επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων.
Πρόκειται για σχεδιασμό γενικευμένο και διαχρονικό, ανεξάρτητα της δημοσιονομικής κατάστασης του δήμου, από τη στιγμή που έχει δρομολογηθεί από τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΕΕ.
Τέτοια μέτρα υλοποιούνται σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, στο καθένα με διαφορετικά προσχήματα, τέτοια μέτρα έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, ανεξάρτητα των ρυθμών, την τελευταία 20ετία, αλλά και στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ ανεξάρτητα της δημοσιονομικής τους κατάστασης. Παραδίνονται ορεινοί όγκοι, ακτές για να αξιοποιηθούν τουριστικά, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, κ.α.
Στην πραγματικότητα στόχο έχουν να διευκολύνουν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου μέσα από την επέκταση της δράσης του και σε νέους τομείς και κλάδους. Σήμερα σε πάρκα και αθλητικούς χώρους, αύριο στην καθαριότητα, στα σχολεία, στην υγεία, (άλλωστε συγχωνεύσεις - καταργήσεις ήδη υλοποιούνται σε υγεία και παιδεία], στηρίζοντας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμα του φτωχού επαγγελματία.
Η παραχώρηση της κρατικής περιουσίας έχει σαν αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της δράσης των συσσωρευμένων ιδιωτικών κεφαλαίων, τη συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς, την απώλεια θέσεων εργασίας και της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας, τις συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα.
Οι απολύσεις, η μείωση των μισθών, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας αποτελούν τις συνέπειες της απελευθέρωσης των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει εμπειρία. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Ευωνύμου, ενώ από την επιθεώρηση εργασίας κατοχυρώνονται ως αορίστου χρόνου εργασίας, πετιόνται στο δρόμο. Η ίδια η ζωή επίσης έχει αποδείξει ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός ότι μετά από την απελευθέρωση της αγοράς θα έχουμε καλύτερα και φθηνότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες για το λαό.
Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας θα γίνει προς όφελος του λαού ή προς όφελος των μονοπωλίων. Η αξιοποίηση της προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις σε μια σειρά επείγουσες και πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων, σε χώρους άθλησης, αναψυχής.
Όμως, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα σύστημα παραγωγής, όπου σκοπός της παραγωγής είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Απαιτείται η ριζική ανατροπή της εξουσίας και της οικονομίας των μονοπωλίων, η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο υπό αυτούς τους όρους μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος του λαού.
Ένας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της Ηλιούπολης.
Η οργάνωση και η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ του KKE
Δημοσίευση 03/05/2011