Στη Βουλή για να ψηφιστεί κατατέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις».
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο Δημόσιο, στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011, ενώ από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περάσει, τόνισε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Αναλυτικά, για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και την περίοδο εφαρμογής ως εξής:
- Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσει από 01/01/2011.
- Η εξίσωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013.
- Το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας.
Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο νόμου:
- Αυξάνονται από 1/1/2011, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.
- Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη).
- Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας:
Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει εντός τριετίας, δηλαδή για όσους συμπληρώσουν την 25ετία από 1/1/2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 52ό έτος της ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.
Το 50ο έτος για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία), μειώνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της περίπτωσης.
Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1/1/1983 και μετά. Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλαδή, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 61ο έτος, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2012, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 63ο έτος και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 65ο έτος.
- Εξισώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία, πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Το όριο αυτό ορίζεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.
- Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
- Ορίζεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού.
Σε σχετική ανακοίνωση για το εν λόγω νομοσχέδιο και τον τρόπο εφαρμογής του, το υπουργείο Οικονομικών παρέθεσε και τα εξής παραδείγματα:
Παράδειγμα 1: Άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται από 1/1/2011:
Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.
Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.
Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.
Παράδειγμα 2: Άνδρες και γυναίκες με τρία παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με 20 έτη υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (οι άνδρες μόνο εφόσον είναι χήροι ή έχουν επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση), εξισώνονται από 1/1/2011:
Έτος θεμελίωσης το 2011, έτη υπηρεσίας 21 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.
Έτος θεμελίωσης το 2012, έτη υπηρεσίας 23 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.
Έτος θεμελίωσης το 2013, έτη υπηρεσίας 25 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.
Παράδειγμα 3: Άνδρες και γυναίκες με ανάπηρα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται άμεσα από 1/1/2011 με μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών από το 65ο έτος στο 50ο έτος.
Παράδειγμα 4: Άνδρες και γυναίκες με ενήλικα παιδιά ή χωρίς παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 60ο, εξισώνονται από 1/1/2011:
Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας το 61ο έτος.
Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας το 63ο έτος.
Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας το 65ο έτος.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επεκτείνονται και στο Δημόσιο όσα ορίζονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ειδικότερα:
- Καθιερώνεται από 1/1/2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
- Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
- Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), θα υπάγονται από 1/1/2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), καθώς και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Επιμηκύνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου.
- Επεκτείνονται τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους όσο και στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν, για όσους από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους από αυτούς εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις για τον περιορισμό της σύνταξης.
- Καταργείται εφεξής το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων και αυστηροποιούνται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω αυξημένων εισοδημάτων.
- Από 1/8/2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 10% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.
«Το ασφαλιστικό θα περάσει»
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περάσει τόνισε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. «Ναι, θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει: «Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν θα τολμούσε να κάνει τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια».
Αναφερόμενος στις μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο, έκανε και πάλι λόγο για δύσκολα μέτρα, όμως εκτίμησε πως η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνονται πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία. « Μειώσαμε τους μισθούς κατά 20%, ακόμη και κατά 30%, σε κάποιους τομείς του Δημοσίου, ενώ μειώσαμε και τις συντάξεις. Αυτά ήταν πολύ δύσκολα μέτρα. Προφανώς, γι' αυτό το λόγο είναι δυσαρεστημένοι οι άνθρωποι και πονάνε. Παρόλο που υπάρχουν διαδηλώσεις, έχουμε όμως και σημαντική υποστήριξη», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι προφανές ότι, μπροστά μας, έχουμε μία τεράστια πρόκληση, το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε την οικονομία μας, να αλλάξουμε την κοινωνία μας, θα έλεγα. Πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση, ανάμεσα σε κάποιες πράξεις βίας, που αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία - πρόκειται για πολύ δυσάρεστα γεγονότα, που είναι όμως μεμονωμένα και δεν αντιπροσωπεύουν, με κανένα τρόπο, τις ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες είναι κατανοητές - και στο γεγονός ότι, πολύ μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού, η πλειοψηφία θα έλεγα, αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία», σημείωσε.
Δημοσίευση 02/07/2010
[readon1 url="http://tvxs.gr"]Πηγή: tvxs.gr[/readon1]