Με μία νέα δήλωσή του, τη δεύτερη εντός 48 ωρών, ο Κώστας Σημίτης απορρίπτει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση SIEMENS.
Η αντίδραση του Κώστα Σημίτη ήταν αναμενόμενη, αλλά το ΠΑΣΟΚ και το Μαξίμου δεν έσπευσαν να επικροτήσουν τη θέση του πρώην πρωθυπουργού. Αντίθετα, και παίζοντας με τις εντυπώσεις, Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα «πέταξαν» το μπαλάκι στους βουλευτές της Επιτροπής, ώστε και να μην εκτεθούν, αλλά και να διατηρηθεί «ανοικτό» το ζήτημα.
Στην πρώτη του δήλωση, μετά την ομολογία του Τάσου Μαντέλη, ο Κώστας Σημίτης δημοσιοποίησε την αγανάκτησή του, μιλώντας για αθλιότητες, σε μια εκ των υστέρων προσπάθεια να αποφύγει την όποια ευθύνη του για τη συμπεριφορά των άμεσων συνεργατών του.
Στην δεύτερη δήλωση του, ο πρώην πρωθυπουργός υπεκφεύγει, περιοριζόμενος σε πολιτικούς ελιγμούς και τακτικισμούς. Λέει, μάλιστα, συγκεκριμένα: «το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να διολισθήσει σε εντυπωσιασμούς και παραπλανήσεις.
Όταν προτείνεται να κληθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε συζήτηση, χωρίς στοιχεία και μαρτυρίες που τον αφορούν προσωπικά, θα κυριαρχήσουν εικασίες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις, φραστικές προσβολές και καταγγελίες. Η πρόταση της ΝΔ, απλώς και μόνο, σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά».
Είναι προφανές πως ο κ. Κώστας Σημίτης δεν επιθυμεί να «συρθεί» σε μία ιστορία, από την οποία θα εξέλθει «τσαλακωμένος», έστω και αν δεν υπάρξουν ποτέ μαρτυρίες, ενδείξεις ή αποδείξεις που θα στοιχειοθετούν πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβαινε επί πρωθυπουργίας του, εντός του άμεσου κύκλου συνεργατών του.
Την ίδια ακριβώς στάση τηρεί και ο αντικαταστάτης του στο Μαξίμου, ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, σαφώς, προτιμά να εμφανιστεί και να μιλήσει δημόσια και, μάλιστα, δια τηλεοράσεως και σε συγκεκριμένο δημοσιογράφο, παρά να «συρθεί» και αυτός στα ελώδη ύδατα της υπόθεσης Βατοπεδίου και στην, δικαιολογημένα, ακόρεστη περιέργεια των βουλευτών της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής.
Την ώρα που, ήδη, ψιθυρίζεται πως το ΣΔΟΕ εντόπισε στην έδρα της εταιρείας SIEMENS, στην Αθήνα, κατάλογο ονομάτων, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το όνομα υπουργού του κ Κώστα Καραμανλή, όστις έλαβε «χορηγία» το 2008 ,το ζήτημα προσλαμβάνει, προφανώς, διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Κυκλοφορεί έντονα η πληροφορία πως το ΣΔΟΕ, την Παρασκευή που μας πέρασε, εντόπισε κατάλογο με 70 ονόματα, στον οποίο φιγουράρουν και πολλά ονόματα δημοσιογράφων, που λάμβαναν και αυτοί «χορηγίες» από την γερμανική εταιρεία.
Είναι, επίσης, προφανές πως μετά τις εξελίξεις με τον Τάσο Μαντέλη και τις δικαστικές, πλέον, διαστάσεις του ζητήματος, Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ θα περάσουν στην δεύτερη φάση, όπου, πλέον, στόχοι της Εξεταστικής Επιτροπής για την SIEMENS θα είναι και κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή.
Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, καθίσταται σαφές πως τόσο ο κ. Κ. Σημίτης όσο και ο κ. Κ.Καραμανλής θα βρίσκονται, εκ των πραγμάτων, συνεχώς στο προσκήνιο και μάλιστα με αποκλειστικά αρνητικό τρόπο. «Οι πολίτες δεν πείθονται από πολιτικάντικες υπεκφυγές, όταν, μάλιστα, αποδεδειγμένα οι στενοί συνεργάτες δύο πρωθυπουργών είναι χωμένοι μέχρι τον λαιμό στα δύο μείζονα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης: του Βατοπεδίου και της SIEMENS», επισημαίνουν στελέχη της Ιπποκράτους, που ποτέ, βεβαίως, δεν έκρυβαν την αντιπάθειά τους για τον Κώστα Σημίτη.
Στην ίδια ρότα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, βρίσκονται και τα στελέχη του Αντώνη Σαμαρά, που δεν κρύβουν και αυτά την αντιπάθειά τους για το «σύστημα Καραμανλή» στη Ρηγίλλης.
Ωστόσο, αντιλαμβάνονται πως, λόγω διατήρησης ισορροπιών, είναι πολύ πιο δύσκολο για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό τοπίο στο κόμμα, ανοίγοντας μέτωπο με το καραμανλικό κατεστημένο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
Το ξεκαθάρισμα με την Ντόρα Μπακογιάννη ήταν μία εύκολη υπόθεση. «Το ξεκαθάρισμα με τον Καραμανλισμό θα είναι μία πολύ δύσκολη ιστορία» φέρονται να πιστεύουν στελέχη, που συζητούν καθημερινά με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, επιμένει στο να κληθεί ο Κώστας Σημίτης στην Εξεταστική Επιτροπή για την SIEMENS και, ως εκ τούτου, επανήλθε το Σάββατο και απάντησε στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού: «Η Νέα Δημοκρατία δεν ενοχοποιεί και δεν στοχοποιεί κανέναν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Σημίτης ενοχλείται από την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει το ίδιο, μετά τις αποκαλύψεις, που αφορούν στο χρηματισμό από τη Siemens δύο κορυφαίων στελεχών του Κινήματος και πρώην στενών συνεργατών του κ.Σημίτη».
Δημοσίευση 29/05/210
[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]