Προς: Τον Δήμο Ηλιούπολης υπόψη του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Κυρίου Χατζηδάκη Γεώργιου
Να Κοινοποιηθεί (προς ενημέρωση και αξιολόγηση, εγκαίρως):
1ον) Στην πρόεδρο του Δ.Σ. κυρία Ζανία Ευφημία
2ον) Στους / στις επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων
3ον) Στους αρμοδίους τεχνικούς που μελετούν την πλατεία
Κυρίες και Κύριοι
Στα πλαίσια της εξαγγελθείσης (έστω και καθυστερημένα) διαβούλευσης και σε συνέχεια, των προτάσεων που έκανα πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο όπου συζητιόνταν το θέμα αυτό έχω να σας παραθέσω μια πιο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη πρόταση. Στηριζόμενος στις γενικές τεχνικές γνώσεις και στην μακροχρόνια πείρα που έχω, καθώς και ως ενεργός πολίτης που έχει αισθητική άποψη.
α) Ιστορικά:
όπως όλοι γνωρίζετε η κεντρική πλατεία της όμορφης πόλης μας , σημείο αναφοράς και συνάντησης για όλους μας, δεν έχει συντηρηθεί σχεδόν καθόλου από την κατασκευή της (10αιτία του 60α). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστεί τα τελευταία χρόνια μη λειτουργική, δύσβατη, έως και επικίνδυνη…
Η εξήγηση για όλα αυτά είναι μια. Οι διοικήσεις του Δήμου μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μεγάλα “κονδύλια” που απαιτούνταν για την ριζική ανάπλαση αυτής σε συνδυασμό με την λεωφόρο Ειρήνης και γενικότερα με το κυκλοφοριακό της περιοχής, και μη έχοντας την δυνατότητα - ικανότητα να απορροφήσουν χρήματα από διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα (ευρωπαϊκά και άλλα) χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία!
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα που είμαστε στην αποκορύφωση (;) της οικονομικής κρίσης με μέγιστη εύθηνη όλων αυτών που μας κυβέρνησαν. Όμως, η ζωή συνεχίζετε… για αυτό και έργα πρέπει να γίνονται (ιδίως τα απολύτως απαραίτητα) και ποιότητα να έχουν. Έχοντας πάντα κατά νου τις τρέχουσες προτεραιότητες με επίκεντρο πάντα τον πολίτη – δημότη και τις ανάγκες του.
Για αυτό λοιπόν με σύνεση, οργάνωση και αυτεπιστασία (γιατί όχι) μπορούμε να φέρουμε εις πέρας έργα τα οποία σε άλλες… εποχές θα στοίχιζαν πολύ περισσότερο(χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα αυτών).
β) Αρχιτεκτονικά:
1ον) Να αντικατασταθεί το κράσπεδο (περιμετρικά) από μασίφ μάρμαρο ( μετά από έρευνα επέτυχα πολύ συμφέρουσες τιμές από μεγάλο εργοστάσιο της βορείου Ελλάδος, και θα σας δοθεί γραπτή προσφορά από την εταιρία άμεσα).
2ον) Τα παρτέρια των δέντρων επί του πεζοδρομίου να κατασκευαστούν από το ίδιο υλικό ή από άλλο ανάλογης ποιότητος έχοντας επ’ αυτών ειδικές σχάρες.
3ον) Τα φωτιστικά επί της πλατείας και επί του πεζοδρομίου αυτής να είναι κολώνες – φανάρια καλής αισθητικής παρόμοια με αυτά που είναι επί της οδού Ακαδημίας και πιο συγκεκριμένα στο σημείο μπροστά στο πολιτιστικό κέντρο της Αθήνας (σε διάφορες παραλλαγές).
4ον) Τα δάπεδα του πεζοδρομίου όπως και της πλατείας γενικότερα (μαζί με τμήματα μαρμάρου του σιντριβανιού), να συνδυαστούν – σχεδιαστούν με μάρμαρα “ραμποντέ” και μη, ώστε να πετύχουμε το δυνατόν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς να ξεφύγει το κόστος(περί τιμής ισχύει το ίδιο με το ανωτέρω). Θα μπορούσε δε, να σχεδιαστεί με πλάκες ένα σκάκι, ή άλλα παραδοσιακά παιχνίδια που παίζονται με διάφορα σχήματα (σε εύλογο σημείο).
5ον) Στις δύο από τις τέσσερεις εισόδους της πλατείας (“προεκτάσεις” της Σοφ. Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου) να κατασκευαστούν στις πλευρές αυτών πέργολες κατασκευασμένες από ξύλο στηριζόμενες σε κολόνες από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίες θα είναι επενδυμένες από διακοσμητικό μασίφ τούβλο φωτιζόμενες επαρκώς από καλαίσθητα φωτιστικά επί της οροφής. Στις δε στενές πλευρές τους να κατασκευαστούν ζαρντινιέρες οι οποίες δεν θα ακουμπούν στις κολόνες. Αυστηρά κάτω από τις ανωτέρω πέργολες θα τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα των όμορων με την πλατεία καταστημάτων, υγειονομικού (εάν ενδιαφέρονται οι καταστηματάρχες).
6ον) Στα παγκάκια που θα κατασκευαστούν οι βάσεις τους να είναι από μασίφ μάρμαρο. Το δε σημείο καθίσματος από βερνικωμένο ειδικό ξύλο. Πάνω από αυτά να κατασκευαστούν παρόμοιες πέργολες (πιο στενές και ελαφριά κυκλικές) ώστε με τα κατάλληλα φυτά επί αυτών να αισθάνονται αυτοί που κάθονται ανακούφιση και εφορία…
Εύλογο είναι ότι πλησίον αυτών θα υπάρχουν και οι βάσεις όπου θα τοποθετούνται εντός αυτών καλαίσθητα καλαθάκια για τα απορρίμματα.
7ον) Πλησίον των περγόλων και εντός του χώρου του πρασίνου να κατασκευαστούν από τσιμέντο (εμφανή) μικροί “καταρράκτες” από ανακυκλούμενο νερό ώστε η ροή τους να προκαλεί ευχάριστη αίσθηση σε αυτούς που βρίσκονται πλησίον τους!
8ον) Να κατασκευαστούν με οπλισμένο σκυρόδεμα μια ή δύο κλίμακες με ακτίνα τριών μέτρων περίπου τριών επιπέδων στα όρια του πρασίνου ή εντός αυτού καλυπτόμενες στο πίσω μέρος τους από τεχνικού λοφίσκους με “πράσινο” ώστε να επιτυγχάνεται άνετη συνάθροιση κατοίκων (μικρών και μεγάλων)
9ον) Να τοποθετηθούν εντός της πλατείας δύο βρύσες που το πλαίσιο τους είναι από χυτοσίδηρο και η ροή τους επιτυγχάνεται πιέζοντας ειδικό κουμπί που βρίσκετε στο πάνω σημείο αυτής. Το δε νερό βγαίνει από ένα στόμιο το οποίο είναι απομίμηση ζώου (συνήθως βάτραχου) και η απορροή του να καταλήγει σε γούρνα με αποχέτευση τον αγωγό εμβρύων.
10ον) Να κατασκευαστούν στην κάτω είσοδο της πλατείας βάσεις από μπετόν επενδυμένες με διακοσμητικά τούβλα στο απαραίτητο ύψος ώστε, να στερεώνετε (περιστασιακά) επ’ αυτών τυποποιημένη εξέδρα όπου επ’ αυτής θα γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
11ον) Να κατασκευαστεί στον χώρο που βρισκόταν οι παλιές τουαλέτες, μηχανοστάσιο (αναλόγων διαστάσεων) από οπλισμένο σκυρόδεμα οπού εντός αυτού θα τοποθετηθούνε:
1) O κεντρικός ηλεκτρολογικός πίνακας.
2) Ο γενικός διακόπτης του νερού.
3) Τα κολεκτέρ και οι ηλεκτροβάνες του αυτόματου ποτίσματος.
4) Οι αναμονές σωλήνων για μελλοντική σύνδεση του αυτόματου ποτίσματος από γεώτρηση.
5) Τυχόν αντλίες και άλλα μηχανήματα.
6) Τα εργαλεία των κηπουρών.
7) Τα εργαλεία για τον καθαρισμό (σκούπες, φαράσια, σακούλες κ.τ.λ.).
8) Αναμονές σωλήνων για την σύνδεση του μουσείου εθνικής αντίστασης με την πλατεία όσον αφορά TV, internet κ.τ.λ.
Το ανωτέρο μηχανοστάσιο να είναι ημιυπόγειο με είσοδο (ασφαλής κατασκευής) από τα πλάγια και το δε υπέργειο τμήμα να καλυφτεί τεχνικός από χώμα εκατέρωθεν.
12ον) Να διαμορφωθούν περιμετρικά εντός του χώρου πρασίνου ακανόνιστη λόφοι από χώμα αναλόγως φυτεμένοι. Το δε εσωτερικό μέρος της πλατείας να “αλφαδιαστεί” έχοντας τις απαραίτητες κλήσεις δια την απορροή των υδάτων. Και να κατασκευαστεί βάση (εντός φρεατίου) σε ενδεδειγμένο σημείο ώστε στις εορτές να τοποθετείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Καλό θα ήταν να τοποθετηθούν και τρείς ακόμη βάσεις ώστε να στερεώνονται οι ιστοί με τις ανάλογες σημαίες (σε πρέπων σημείο).
13ον)Να κατασκευαστούν δύο καλαίσθητες πινακίδες διαστάσεων 1.5m X 1m όπου επ’ αυτών θα εκφράζονται ελεύθερα οι πολίτες και θα ανακοινώνονται διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου. Να τοποθετηθούν δε, εντός της πλατείας και σε σημείο που δεν θα εμποδίζουν τους πεζούς.
γ) Μηχανολογικά:
1ον) Αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης και προσθήκη νέων κλάδων και τοποθέτηση αναμονών για το αυτόματο πότισμα όπως και βρυσών “εργασίας” με κλειδαριά (εντός του πρασίνου) για αποκλειστική χρήση των κηπουρών.
2ον)Εγκατάσταση νέου ηλεκτρολογικού δικτύου με αναμονές (χωρίς ρεύμα) σε κάθε δέντρο του πεζοδρομίου προκειμένου να συνδέονται τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια.
3ον) Εγκατάσταση νέου ηλεκτρολογικού δικτύου για τον φωτισμό γενικότερα των φαναριών όπως και των προβολέων που θα φωτίζουν τα μεγάλα δέντρα, με δυνατότητα να ανάβουν κλιμακούμενα και κατά περίπτωση από τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα που θα βρίσκετε στο μηχανοστάσιο.
4ον)Εγκατάσταση σωλήνων (αναλόγων διατομών) μεταξύ των διαβάσεων και των κήπων ώστε να περνούν τα διάφορα δίκτυα χωρίς αν επηρεάζετε το υπό διαμόρφωση δάπεδο!
Καλό θα ήταν σε κάθε διάβαση να υπάρχει και μια σωλήνα άδεια για μελλοντική χρήση.
5ον) Εγκατάσταση νέας αποχέτευσης δια τα νερά του σιντριβανιού σε συνδυασμό με τα νερά των βρυσών
6ον) Εγκατάσταση υπόγειας γραμμής ρεύματος T.V και internet από τα ενδιαφερόμενα μαγαζιά προς τα τραπέζια (δαπάνης αυτών)
7ον) Εγκατάσταση ρεύματος T.V και internet σε διάφορα σημεία εντός φρεατίων επί της πλατείας (ελεγχόμενα από τον κεντρικό πίνακα) ώστε να έχουν δυνατότητα τα διάφορα “καταστήματα” σε περίοδο εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων (προεκλογικές περιόδους κ.τ.λ.) να λειτουργούν ικανοποιητικά χωρίς να γεμίζει η πλατεία καλώδια. Καλό θα ήταν να υπολογιστεί ένα σημείο όπου θα συνδέεται περιστασιακά projectοr ώστε να προβάλλονται σε ανάλογη οθόνη διάφορα θέματα… την περίοδο του καλοκαιριού όπου και γίνονται οι ετήσιες εκδηλώσεις του Δήμου μας.
8ον) Να αλλάξει (έστω και προσεχώς) ο μηχανισμός του σιντριβανιού ώστε να βελτιωθεί η εμφάνιση του και να λειτουργεί με διάφορα σχέδια και προγράμματα προκειμένου να υπάρχει η επιλογή χρήσης του ανάλογος με τον καιρό ( αν υπάρχει αέρας ή μη) με τον ανάλογο πολύχρωμο φωτισμό.
9ον)Να υπάρχει γραμμή που θα συνδέει περιμετρικά την πλατεία με το μηχανοστάσιο (για τυχόν χρήση μεγαφώνων)
δ) Γενικά:
1ον) Τα περίπτερα που βρίσκονται επί της πλατείας να περιορίσουν τον χώρο που καταλαμβάνουν στον προβλεπόμενο από τον νόμο χώρο, έχοντας ταυτόχρονα πιο καλή εμφάνιση γενικότερα.
2ον) Να υπάρξει φροντίδα ώστε τα πεζοδρόμια της πλατείας (τουλάχιστον) να καθαρίζονται από μηχάνημα με νερό υπό πίεση όπως και ο καινούριος κάθετος κάδος απορριμμάτων που βρίσκεται μπροστά από την παιδική χαρά διότι σχεδόν μόνιμος τρέχουν ζουμιά από αυτόν, ενώ έχει λεκιαστεί και ο πέριξ χώρος του που είναι εστία μόλυνσης. Εύλογο είναι ότι πρέπει να καθαριστούν και οι πινακίδες επί των πέριξ οδών και (όχι μόνο) του Κ.Ο.Κ. που έχουνε φτάσει σε σημείο τέτοιο ώστε να μην διακρίνονται με κίνδυνο μεγάλο πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
3ον) Να απομακρυνθούν οριστικά όλες οι διαφημιστικές πινακίδες (κάθε είδους) από την πλατεία.
Τα περισσότερα από τα ανωτέρω δύναται να κατασκευαστούν χωρίς ιδιαιτέρα μεγάλο κόστος διότι μπορούν να προβλεφτούν οι υπόγειες σωληνώσεις και τα δε καλώδια να τοποθετηθούν μελλοντικά ώστε να μην έχουμε το γνωστό ελληνικό φαινόμενο του “ράβε, ξήλωνε”. Το δε επιπλέον κόστος των μαρμάρινων κράσπεδων που προτείνω δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρει. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έργο αυτό γίνεται για τα επόμενα τριάντα τουλάχιστον χρόνια.
Αυτονόητο είναι ότι η πρόταση αυτή έγινε καλοπροαίρετα από έναν ενεργό πολίτη γνωρίζοντας ότι οι πλέον αρμόδιοι για τον σχεδιασμό της πλατείας γενικότερα είναι οι αξιόλογοι επιστήμονες που ευτυχώς διαθέτει ο Δήμος μας.
Εξυπακούεται δε, ότι όλες οι προτάσσεις που θα τεθούν θα αξιολογηθούν στο τέλος από τους ανωτέρω ειδικούς και θα εγκριθούν από Δημοτικό Συμβούλιο.
Όμως σας ζητούμε (παρακαλούμε) να αναθεωρήσετε την αρχική σας απόφαση (που όλες οι παρατάξεις σας το ζητούν μαζί ακόμα και με δημοτικούς συμβούλους της παράταξης σας) για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο που υπήρχε “πράσινο” το οποίο και θυσιάσατε μαζί και με τα δέντρα (ακακίες κ.τ.λ.) που από χρόνια πολλά είχαν φυτευτεί εκεί. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί ότι επιχειρείται να κάνετε ανάπλαση της πλατείας και συνεπώς πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη όπως προβλέπεται από τον νόμο με ότι σημαίνει αυτό… Η δε εργολαβία θα πρέπει να ανατεθεί κατόπιν κανονικού διαγωνισμού με όλους τους τύπους.
Εξυπακούεται ότι για επιτύχετε την σωστή και ποιοτική κατασκευή του έργου «συντήρηση και βελτίωσης της πλατείας» πρέπει ο επιβλέπον μηχανικός να είναι “συνεχώς” εκεί. Να γίνει δε, σε προκαθορισμένο σύντομο χρόνο, ώστε να αποδοθεί στους κατοίκους, αλλά και για να μην υποστούν μεγάλη ζημία οι μαγαζάτορες πέριξ αυτής. Επιβάλλοντας στον εργολάβο να τηρήσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγήν ατυχημάτων. Καλό θα είναι δε, εάν επιτύχετε από αυτόν (τον εργολάβο) να προσλάβει και μερικούς από τους άνεργους οικοδόμους της πόλης μας.
Με την ευχή ότι η πλατεία που ονειρευτήκαμε όνειρο να μην είναι,
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ
Θανάσης Κιόρογλου (ενεργός πολίτης)
και εκπρόσωπος του δημοτικού “φορέα”
ΔΥ.ΜΟ.Τ.Η. ( Δυναμική Μονάδα Της Ηλιούπολης)
οδός Μακεδονίας αριθμός 14, τηλ: 210 9910900 κιν: 6932400013
Δημοσίευση 16/03/2012