Την παραίτηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησαν στον πρόεδρο της Βουλής οι 4 από τους βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ (κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός). Παραιτήθηκε ο κ. Λεβέντης από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.
Προηγήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ με τη γνωστή σύνθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησε συναισθηματικά φορτισμένο αλλά ήρεμο κλίμα. Τυπικά, οι «4» παραμένουν προς το παρόν μέλη του ΣΥΝ. Για «αρνητική εξέλιξη», η οποία συν τοις άλλοις «αλλοιώνει τη λαϊκή εντολή των εκλογών του Οκτωβρίου», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν είμαστε αντιπαραθετικοί ούτε ανταγωνιστικοί, έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις μπροστά (αυτοδιοικητικές εκλογές κλπ), μπορούμε να συνυπάρξουμε και να συνδιαμορφώσουμε θέσεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ, στο πλαίσιο της οποίας -σύμφωνα με πληροφορίες- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, εγείροντας ζήτημα ηθικής τάξης, ζήτησε από τους «4» να παραδώσουν τις έδρες τους. Οι Ανανεωτικοί απαντούν: «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την ανεξαρτητοποίηση ενός βουλευτή αλλά ουσιαστικά με τη διαφοροποίηση της δεύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ».
«Αλλοιώνεται η λαϊκή εντολή»
«Η αποχώρηση τεσσάρων Βουλευτών, εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Σε μια περίοδο κρίσης και όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων, το ζητούμενο είναι η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Απευθύναμε ύστατη έκκληση η εξέλιξη αυτή που αλλοιώνει τη λαϊκή εντολή των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί με 13 Βουλευτές στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, να μην πραγματοποιηθεί. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε».
Ο ίδιος διαμήνυσε ότι «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με μεγαλύτερο πείσμα, μέσα και έξω από τη Βουλή, να αντιπαλεύει την κυβερνητική πολιτική, να δίνει αγώνες απέναντι στην πιο άγρια, στην πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση, την Ε.Ε. το ΔΝΤ».
«Ελπίζω το ίδιο να πράττουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Ίσως αυτός να είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά σε κοινούς αγώνες», συμπλήρωσε.
«Δεν ήταν αναπότρεπτη» η ανεξαρτητοποίηση
Ως γνωστό, την απόφαση των «4» δεν υιοθέτησε ο έτερος βουλευτής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ φέρεται να μίλησε για «οδυνηρή εξέλιξη», η οποία «δεν ήταν αναπότρεπτη, ήταν βεβιασμένη». «Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους 4 βουλευτές σαν να είμαστε στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης, με σαφώς συναινετική διάθεση. Άλλωστε, ο ίδιος φέρεται να εκτιμά πως στο άμεσο διάστημα «όλες οι δυνάμεις θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα μετωπικά σχήματα (νομαρχιακό, αυτοδιοικητικό κλπ)».
«Μορατόριουμ για την αποφυγή της διάσπασης»
Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζήτησε στο πλαίσιο της συνεδρίασης «ένα μικρό μορατόριουμ για αμοιβαίες συζητήσεις και προσπάθειες, ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Γενικότερα, πάντως, ο ίδιος φέρεται να αναγνωρίζει ότι οι Ανανεωτικοί «πάνε για έξοδο από το ΣΥΝ, μόλις μορφοποιήσουν το νέο σχήμα τους». Παράλληλα, αξιώνει να μην πέσουν οι «γέφυρες» της Κουμουνδούρου και με τις συνιστώσες υπό το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, που θα σημάνει την πλήρη διάσπαση της παράταξης.
Δημοσίευση 09/06/2010
[readon1 url="http://tvxs.gr"]Πηγή: tvxs.gr[/readon1]