Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο συνεχίζει με την 11η ομιλία του την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18:00-20:00, με εισηγήτρια την Νικολίτσα Λιαντίνη, Ομότιμη Καθηγήτρια της Εισαγωγής στη Φιλοσοφία και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ και θέμα: Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη.
Η Συμμετοχή στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι εντελώς Δωρεάν και διεξάγεται στα πλαίσια της Διά βίου Μάθησης και της Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Δήμου Ηλιούπολης.
Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης κατόπιν αιτήματος.
Υπεύθυνες για τη διοργάνωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Ηλιούπολης είναι η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Δήμητρα Κορμά και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων κα Σοφία Βλάχου.
Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 6930127104
Η συμμετοχή του κοινού στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Μπορεί δε να πραγματοποιηθεί και με εγγραφή στη φόρμα συμμετοχής εδώ.
Δείτε το πρόγραμμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου εδώ
Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:
Νικολίτσα Γεωργοπούλου-Λιαντίνη
(Καλαμάτα, 30.11.1943) - είναι καθηγήτρια της Εισαγωγής στη Φιλοσοφία και Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε τακτική Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου από το 1996 μέχρι το 1998. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια των Πανεπιστημίων του Μονάχου και της Βαμβέργης. Είναι σύζυγος του Δημήτρη Λιαντίνη. Πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Φιλοσοφίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου της Γερμανίας. Έκανε επίσης σπουδές Συστηματικής Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας και Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και σπουδές με επίκεντρο την ελληνική κλασική φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης και Μάιντς της Γερμανίας. Το 1967 πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1976 ανακηρύχθηκε υφηγήτρια της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βαμβέργης. Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, επίσης υπήρξε τακτικό μέλος στο Τμήμα Oecumenical action του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στη Γενεύη (1968-1971)και συμμετέχει με γερμανικά Πανεπιστήμια σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει διατελέσει 5 χρόνια Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και 15 χρόνια Διευθύντρια του Τομέα Θρησκειολογίας-Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης 8 χρόνια μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου και 6 χρόνια μέλος της Επιτροπής ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Το φυσικόν Δίκαιον. Ιστορικοκριτική θεώρησις του προβλήματος", Αθήνα 1976, Φιλοσοφική θεώρηση των ηθικών κανόνων (Normen), Αθήνα 1977, H γνώση μεταξύ της βεβαιότητας και της τόλμης, Αθήνα 1977,Το πρόβλημα των αξιολογικών κρίσεων στην Κοινωνιολογία, Αθήνα 1978, "Η Φιλοσοφία του εγώ εις την επιστημολογία του J.G.Fichte", Αθήνα 1979, "Η φιλοσοφική κατανόηση του θείου στην Ελλάδα. Από τον Όμηρο ως το Διαφωτισμό", Αθήνα 1985, "Η διαλεκτική σχέση φυσικής και μεταφυσικής", Αθήνα 1989, "Ο πλατωνικός μύθος της Διοτίμας", Αθήνα 1989, "Η Ηθική της κάθαρσης του Πλωτίνου", Αθήνα 1992 και "Ηθική της Οικολογικής Συνείδησης", Αθήνα 1995. Πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή Συνέδρια και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους της αλλοδαπής και ημεδαπής.