Σε εφαρμογή τίθεται από την αρχή του 2014 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου.
Με αυτόν τον τρόπο τα τεκμήρια, πρακτικά, καθίστανται περιττό εργαλείο, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει και δεν θα εικάζει κάθε ευρώ δαπάνης του φορολογουμένου.
Έτσι μπαίνει τέλος στον εφιάλτη χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων που κάθε χρόνο πιάνονταν αδίκως στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Αντίθετα, παραμένει σε ισχύ το φόβητρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία από τράπεζες για τα δάνεια, τις καταθέσεις και τις πιστωτικές κάρτες, από ιδιωτικά σχολεία για τα δίδακτρα, από ιδιωτικά θεραπευτήρια, ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και από λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο.
Οι αρμόδιες Αρχές θα μπορούν μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να έχουν το οικονομικό προφίλ του φορολογουμένου και δεν θα χρειάζεται να αθροίζονται τεκμαρτές δαπάνες για σπίτια, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη και αεροσκάφη και ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης που ισχύουν μέχρι και φέτος και έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες φορολογουμένους, κυρίως ανέργους, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο.
Ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων αναμένεται να διορθώσει τις «αδικίες που συνέβαιναν με τα τεκμήρια διαβίωσης», εξήγησε σε δήλωσή του στο STAR ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, ιδιωτικά σχολεία, σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα και οικιακές βοηθούς.
Ο Γ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε, πάντως, να ξεκαθαρίσει πως τα τεκμήρια θεσμοθετήθηκαν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Όταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισόδημα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της αύξησης της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογουμένου, δεν θα έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι πλέον ξεπερασμένη» είχε δηλώσει από τη μεριά του πριν από περίπου έναν χρόνο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Δημοσίευση 09/10/2013
[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]