«Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Κυριακής. για τη νέα δανειακή σύμβαση, το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το διάγγελμά του περιγράφοντας τις βασικές αιτίες για τις οποίες η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση: αυξανόμενος δανεισμός των προηγούμενων ετών, δυσμενές διεθνές περιβάλλον, αστάθεια και αβεβαιότητα στο εσωτερικό.
«Όταν τα δανεικά τελείωσαν, το κράτος δεν μπορούσε πια να χρηματοδοτεί δαπάνες, η κατανάλωση υποχώρησε, και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε. Το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009 δεν είχε μέλλον. Ήταν καταδικασμένο να τερματιστεί.»
Σε ό,τι με αφορά, ανέλαβα την ευθύνη και τον κίνδυνο να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να φτάσουμε στην άκρη αυτής της διαδρομής. Και θα το κάνω
Για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια άτακτη χρεοκοπία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δημαγωγούν όσοι πιστεύουν ότι θα ήταν προτιμότερη.
«Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε. Η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και παρατεταμένης εξαθλίωσης.»
Ο κ. Παπαδήμος συνέχισε λέγοντας ότι οι αντοχές των πολιτών έχουν αγγίξει τα όριά τους και ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλεται μια υπερπροσπάθεια.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αντλεί σήμερα τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη που δόθηκε ποτέ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Αυτό αντανακλά τη βούληση των εταίρων μας να στηρίξουν την παραμονή μας στο ευρώ. Για αυτό μας πιέζουν: για να αξιοποιήσουμε τη στήριξη αυτή, δημιουργώντας εμείς οι ίδιοι τις προϋποθέσεις βιώσιμης συμμετοχής μας στο κοινό νόμισμα. Οφείλουμε να εξυγιάνουμε την οικονομία μας. Να μην δαπανούμε περισσότερο από όσα παράγουμε.»
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να κάνει την οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική.
«Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος. Πρέπει να εξυγιάνουμε το κράτος και να χτίσουμε την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις για να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη.
» [...] Και θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας αν από λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης, από βαριά αμέλεια ή από μοιραίο λάθος αυτή η χώρα κατέληγε κάποια στιγμή χρεοκοπημένη και έξω από το ευρώ.
» Θα είναι μια τεράστια αδικία της Ιστορίας, η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που τα τελευταία 65 χρόνια βίωσε έναν εμφύλιο και μια δικτατορία, αλλά πρόκοψε, έφτιαξε την ευημερία της, οικοδόμησε μια Δημοκρατία, θεσμούς και αξίες, να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί, από ένα ακόμα λάθος, σε εθνική απομόνωση και εθνική απόγνωση.»
Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμα ότι πατριωτικό δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο, αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια.
«Σε ό,τι με αφορά, ανέλαβα την ευθύνη και τον κίνδυνο να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να φτάσουμε στην άκρη αυτής της διαδρομής. Και θα το κάνω» κατέληξε.
Δημοσίευση 12/02/2012
[readon1 url="http://in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon1]