Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ μέσα από μια διαδικασία προσέγγισης φωτεινών σημείων στο σκοτάδι και σκοτεινών σημείων στο φως, παρουσιάζει θέατρο σκιών με γνωστούς καλλιτέχνες και ζωντανή μουσική από την ομάδα της Βραδινής Θεραπευτικής Κοινότητας.
Οι σκιές κρύβονται στο σκοτάδι, ζωντανεύουν στο φως, σε μια συνεχή εναλλαγή με μελωδίες και τραγούδια, όπου η τέχνη και η δημιουργία βάζουν τα δικά τους θεμέλια στην απεξάρτηση.
Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο χώρο του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ για τέσσερις συνεχόμενες Πέμπτες (20/3, 27/3, 3/4, 10/4). Ώρα έναρξης 19:00.
20 Μαρτίου : Αθηναϊκός Θίασος Σκιών Άθως Δανέλλης
27 Μαρτίου : Θέατρο Σκιών Τάσου Γεωργίου
3 Απριλίου : Θέατρο Σκιών Γιάννης Νταγιάκος
10 Απριλίου : Θίασος Ηλία Καρελλά
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 210 8653960 – εσωτερικό 111, από τις 10:00 έως τις 16:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Είσοδος ελεύθερη
Λίγα λόγια για το Βραδινό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.
Η ανάγκη για απεξάρτηση χωρίς αποκοπή από το εργασιακό περιβάλλον οδήγησε στη δημιουργία της Βραδινής Θεραπευτικής Κοινότητας το 1996. Το βραδινό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρέχει ολοκληρωμένες και δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης σε εργαζόμενους, επαγγελματίες σε αναζήτηση εργασίας και τις οικογένειές τους. Παράλληλα με τη θεραπεία, παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής με στόχο τη βελτίωση και την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας απαντώντας στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες της σημερινής εποχής. Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής πρότασης αποτελεί η ενίσχυση της δημιουργικότητας των μελών μέσα από ομάδες θεάτρου, μουσικής, χορού, σκηνογραφίας, όπου καλλιεργούνται νέοι τρόποι ψυχαγωγίας απαλλαγμένοι από ουσίες.
Οι χρήστες ουσιών μπορούν ν' απευθυνθούν στο 210 86 26 761210 86 26 761 . Τα μέλη του οικογενειακού/φιλικού περιβάλλοντος μπορούν ν' απευθυνθούν στο 210 86 12 604210 86 12 604 .
www.kethea-diavasi.gr
Facebook: DIAVASI
Twitter: KETHEADIAVASI
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες
Άθως Δανέλλης - Αθηναϊκός Θίασος Σκιών / Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, στις 19.00
Ο Άθως Δανέλλης κατάγεται από την Κρήτη. Σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της Τέχνης. Γρήγορα ξεκίνησε να παίζει και να μελετά το Θέατρο Σκιών.
Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α., την ελεύθερη ραδιοφωνία και τον περιοδικό Τύπο. Παρουσίασε σειρές εκπομπών με θέμα το ελληνικό και παγκόσμιο Θέατρο Σκιών, ενώ συμμετείχε σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Με τον "Αθηναϊκό Θίασο Σκιών" του, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.).
Το 1997 ήταν βασικός συνεργάτης στην πρωτοποριακή "Όπερα Σκιών" του Νίκου Μαμαγκάκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το 1998, ίδρυσε το "Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών" με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και ιστορικών στοιχείων του Ελληνικού Καραγκιόζη.
Από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, διατηρεί από το 1989 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες κρατώντας ζωντανή αυτή την τόσο σημαντική λαϊκή θεατρική παράδοση.
Διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών (ιστορία και θεωρία, ύφος και μίμηση, ρόλος της μουσικής στην παράσταση, κατασκευή και ζωγραφική φιγούρας, σκηνικού και ρεκλάμας) σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων.
Από το 2007 ως το 2010 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζοντας παραστάσεις παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών.
Τις περιόδους 2009, 2010 και 2011 συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Θέατρο Σκιών Τάσου Γεωργίου / Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, στις 19.00
Ο θίασος σκιών του Τάσου Γεωργίου, ξεκίνησε τη δράση του το 1998.
Ο Τάσος Γεωργίου ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων Καραγκιοζοπαιχτών. Μαθήτευσε δίπλα στους μεγαλύτερους και σημαντικότερους καλλιτέχνες της Τέχνης του θεάτρου σκιών όπως τον Ευγένιο Σπαθάρη, Μάνθο Αθηναίο, Θανάση Σπυρόπουλο, Γιάνναρο, Βάγγο Κορφίατη, Μίμη Μάνο, Διονύση Λέντερη, κ.α. Εδώ και 12 χρόνια διασκεδάζει το κοινό με παραστάσεις σε σχολεία, νηπιαγωγεία, κατασκηνώσεις αλλά και σε δήμους, συλλόγους, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, κ.λ.π.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και εκθέσεις με παραστάσεις και έργα του. Έχει βραβευθεί 4 φορές στο διαγωνιστικό φεστιβάλ θεάτρου σκιών του Δήμου Πατρών.
Βραβείο ΄΄ΜΙΜΜΑΡΟΣ΄΄ καλύτερου νέου Καραγκιοζοπαίχτη Πατρα 2002
1ο Βραβείο καλύτερης επαγγελματικής παράστασης Πάτρα 2004
1ο Βραβείο καλύτερης παράστασης για νέους καλλιτέχνες Πάτρα 2006
1ο Βραβείο καλύτερης παράστασης και καλύτερου Καραγκιοζοπαίχτη Πάτρα 2008
Επίσης από το 2007 συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων και το πολιτιστικό κέντρο Μελίνα, δίνοντας παραστάσεις στον εκθεσιακό χώρο που στεγάζει το μουσείο ‘’Χαρίδημος’’.
Θέατρο Σκιών Γιάννης Νταγιάκος – Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, στις 19.00
Ο Γιάννης Νταγιάκος γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά πολύ νωρίς, από την ηλικία των 14 χρονών και είχε την τύχη να βρεθεί δίπλα στους πιο γνωστούς καραγκιοζοπαίχτες. Κυρίως όμως έχει επηρεαστεί από τον Ευγένιο Σπαθάρη, τον οποίο γνώρισε από τα παιδικά του χρόνια, τόσο στην τεχνική παιξίματος όσο και στη ζωγραφική φιγούρων και σκηνικών, που σχεδιάζει και κατασκευάζει ο ίδιος.
Φιγούρες του έχουν εκτεθεί σε πολλές συλλογικές εκθέσεις, μεταξύ αυτών και του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σιών, του οποίου υπήρξε πρόεδρος επί έτη.
Έχει δώσει παραστάσεις -κατόπιν ατομικής πρόσκλησης- όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως στην Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ιταλία και το Βέλγιο. Παράλληλα, διδάσκει σε σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης φιγούρας, που απευθύνονται τόσο σε μαθητές / φοιτητές, όσο και εκπαιδευτικούς.
Ανάμεσα στις συνεργασίες του, ξεχωρίζουν αυτή με το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης, το παιδαγωγικό περιοδικό «Παράθυρο» (κείμενο-σχέδια-cd), το τμήμα Προσχολικής Αγωγής των Ι.Ε.Κ. ΞΥΝΗ, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής, και φυσικά το Σπαθάρειο Μουσείο Δήμου Αμαρουσίου, του οποίου είναι συνεργάτης.
Σημαντικές θεωρούνται επίσης οι συνεργασίες του με τον Απόστολο Δοξιάδη στην πρωτότυπη παράσταση για τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο «Τζάκσον Πόλλοκ» (γκαλερί Ζουμπουλάκη, 1999), τη Ντ. Παπαλιού στην κυκλοφορία του πρώτου εκπαιδευτικού cd-rom (εκδ. Καστανιώτη, 2001), το μουσείο Μπενάκη («Το Ολυμπιακό Καφενείο του 1896», 2003-4), την Πάτρα-Πολιτιστική πρωτεύουσα (2006), αλλά και τον Συνήγορο του Πολίτη (δημιουργία τηλεοπτικού σποτ «Όχι Σωματική τιμωρία στα Παιδιά», 2009).
Στις εκδοτικές του δραστηριότητες, περιλαμβάνονται cd-rom για τον Καραγκιόζη, βιβλία με έργα και σχέδια του που συνοδεύονται από cd ή dvd (εκδ. Ωρίων, εκδ. Μελωδία), ενώ του έχει ζητηθεί να παρουσιάσει τη δουλειά του σε ποικίλες τηλεοπτικές (δορυφορική ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ANT1, κ.ά.) και ραδιοφωνικές εκπομπές κι έχει συνεργασθεί στη δημιουργία ελληνικών και ξενόγλωσσων ντοκιμαντέρ.
Χάρη στο συλλεκτικό του ενδιαφέρον διαθέτει μία από τις αξιολογότερες και αντιπροσωπευτικότερες συλλογές με σύνεργα του θεάτρου Σκιών.
Φέτος, κλείνει 30 συνεχή χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας.
Θίασος Ηλία Καρελλά – Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, στις 19.00
Ο Θίασος Ηλία Καρελλά ξεκίνησε την πορεία του το 1996 με παραστάσεις Θεάτρου Σκιών. Το 2002, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνει μια ανανεωτική πνοή στο Θέατρο για Παιδιά και Νέους, δημιουργώντας πρωτοποριακές παραστάσεις όπου συνυπάρχουν αρμονικά επί σκηνής, ο ηθοποιός, η σκιά, η κούκλα, η μάσκα και η ζωντανή μουσική.
Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει παραστάσεις σε γνωστά θέατρα της Αθήνας προσελκύοντας κατά μέσο όρο 50.000 θεατές ανά θεατρική σεζόν, έχοντας πλέον αποκτήσει μια μοναδική ταυτότητα στο χώρο του παιδικού θεάματος. Σε αναγνώριση του καλλιτεχνικού του έργου, ο Θίασος έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων. Με τη δράση του έχει στηρίξει το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’, τη ‘Φλόγα’, τα Παιδικά Χωριά SOS, τον Ερυθρό Σταυρό, τη Unicef, κ.α. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους εκπροσώπους του Θεάτρου Σκιών, όπως ο Μ. Αθηναίος, ο Βάγγος, ο Γιάνναρος, ο Ε. Σπαθάρης, ο Θ. Σπυρόπουλος, αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η Κ. Δανδουλάκη, ο Γ. Ζουγανέλης, ο Π. Θαλασσινός, ο Σ. Καλογήρου, ο Η. Κατσούλης, ο Θ. Καρακατσάνης, ο Β. Κυριακίδης, ο Γ. Μπέζος, ο Δ. Πιατάς, ο Τ. Παλαντζίδης, ο Μ. Πασχαλίδης, ο V. Schraenen, η Δ. Στυλιανοπούλου, ο Π. Χαϊκάλης, κ.ά.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες θεατρικές παραγωγές για παιδικό κοινό: «Πεντάμορφη και Τέρας» (θέατρο Τριανόν) «Το κουτί της Πανδώρας» (κιν/θέατρο Τριανόν), «Αργοναύτες» (θέατρο Προσκήνιο), «Ερωτόκριτος» (θέατρο Προσκήνιο), «Η πόλη των σκιών» (περιοδεία) «στα ίχνη των σκιών» (περιοδεία), «Σκιοταξιδεύοντας» (περιοδεία), «Σκιών Ιστορίες» (θέατρο Προσκήνιο), «Όρνιθες» (θέατρο Νέο Ριάλτο), «Θησέας και Μινώταυρος» (θέατρο Νέο Ριάλτο), «Πλούτος» του Αριστοφάνη (περιοδεία), «Το Μαγικό Μπουκάλι» (περιοδεία), «Στο Καφενείο του Καραγκιόζη» (περιοδεία).
Επίσης, για ενήλικο κοινό: «Karagiozis- δύο πακέτα τσιγάρα» (θέατρο Επί Κολωνώ), «Καραγκιόζης-the stand back comedy no 2» (Τάκη 13), «Καραγκιόζης-the stand back comedy» (θέατρο Βικτώρια), «Νύχτες γέλιου και τρόμου» (θέατρο Βικτώρια). Πρόσφατα συμμετείχε στην παράσταη «Μύθοι του Αισώπου» του Δημήτρη Παπαδημητρίου ένα μουσικό παραμύθι για τραγουδισές ορχήστρα και θέατρο σκιών στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση (9 & 10 Μαρτίου 2013)
Το Σεπτέμβριο του 2102 διοργάνωσε το καινοτόμο φεστιβάλ KARAGIOZIS MUSIC PROJECT σε συνεργασία με τους Άθω Δανέλλη, Μάρθα Φριντήλα & Kubara Trio, The Burger Project, Encardia, KOMPANIA, EleKtroBalkana, Γιάλα και Doros.
ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής, 112 52, Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8653960, 210 8640943 (εσω.109)
Fax: 210 8651227
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.kethea-diavasi.gr
Facebook: DIAVASI
Twitter: KETHEADIAVASI
Δημοσίευση 18/03/2014