ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Κειμενο

Σκοπός αυτής της εργασίας μου είναι να βοηθήσω τους γονείς όσο μπορώ και γνωρίζω από την πείρα μου ως παιδαγωγός και μητέρα πως να αγαπήσουν τα παιδιά μας την μάθηση και την έρευνα. Πως θα χτυπήσουμε ένα ένα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας που τορπιλλίζει την αληθινή Παιδεία; Πως θα πετύχουμε να δούμε το παιδί μας στην κορυφή; Τι κάνουμε; τούς ανοίγουμε την όρεξη. Πώς όμως;

1.   Ανάγκη μεγάλη θεός
Θέλουμε το παιδί μας νά προοδεύσει και να διαπρέψει; Του δημιουργούμε ανάγκες. Όσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει τόσο πιό επιτυχημένος άνθρωπος θα γίνει μελλοντικώς. Δύο πράγματα ωθούν τόν άνθρωπο για πρόοδο: η ανάγκη και η επιθυμία. «Τεχνητή στέρηση όσο πλούσιος και αν είναι ο γονιός» λέει ο Αλέξης Καρέλ γάλλος ιατροφιλόσοφος στο βιβλίο του «Ο άνθρωπος αυτός ο άγνωστος» L' homme cet inconnu (μετάφραση Τζαρτζάνου)(εκδόσεις Κακουλίδη.) Μην ρίχνετε χρυσόσκονη στα μάτια των παιδιών σας και δεν τα αφήνετε να δούν την αγριάδα του δρόμου! «Εσύ δεν γεννήθηκες να γίνεις υπάλληλος, εσύ θα γίνεις αφεντικό» λέει η εβραία μητέρα στο παιδί της,  που σημαίνει ετοιμάσου να παλαίψεις άγρια στην ζωή σου. Πως ξεκινάμε όμως; Τα βάζουμε στο σχολείο όταν γίνουν 7 χρονών όχι μικρότερα.
Μεγάλοι σύγχρονοι παιδαγωγοί με προεξέχοντα τον Πλάτωνα ορίζουν αυτήν τήν ηλικία. Η μυέλωσης του νευρικού συστήματος δέν είναι εξ αρχής, εκ γεννήσεως δεδομένη. Απαιτεί μακρόχρονη εξελικτική διαδικασία η οποία αναπτύσσεται σταδιακώς, κατά την νηπιακή, παιδική και εφηβική ηλικία. Δεν φορτώνουμε το παιδί με πνευματική εργασία ανωτέρα της ηλικίας του. Αν το κάνουμε αυτό θά πάθει μεγάλη ζημιά στό πνεύμα και στήν ψυχή του, (κατά των Πλάτωνα και τον ψυχόλογο Κωσταντόπουλο Χρήστο) και αφού τα βάλουμε στην κατάλληλη ηλικία στο σχολείο τι κάνουμε εμείς οι γονείς; Απλούστατα δεν δέρνουμε δεν καταπιέζουμε έστω και με το γάντι.
Δεν επιβάλλουμε τιμωρίες γι' αυτό πού το παιδί πρέπει να αγαπήσει: τη μάθηση. Ανοίγουμε την όρεξη. Το σπουδαιότερο έργο του γονιού και του δασκάλου είναι να ανοίξουμε την όρεξη των παιδιών μας για μάθηση και γιά έρευνα. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε έχουμε αποτύχει πλήρως έστω και αν το παιδί μας πάρει δίπλωμα από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της γής! Εάν όμως αυτό το πετύχουμε έχουμε φτιάξει έναν άνθρωπο φιλομαθή και ερευνητικό σε όλη του τη ζωή ασχέτως αν έχει πάρει δίπλωμα ή όχι. Όλη η ζωή μπορεί να είναι σχολείο για τον άνθρωπο που δεν του κατέστρεψαν στην παιδική του ηλικία την ορμέμφυτη διάθεση για έρευνα και μάθηση. «Φύσει του ειδέναι ορέγεται άνθρωπος» «Από τη φύση του έχει όρεξη ο άνθρωπος να μάθει λέει ο Αριστοτέλης. Και ο Ευριπίδης μας είπε: «η καταναγκαστική μάθηση δέν συγκρατείται στην μνήμη»! Άρα δεν γίνεται Γνώση !Και η λέξις παιδεία προέρχεται από το παιδιάς, παιχνίδι, παίζω δηλαδή. Με παιχνίδι δηλαδή και με ευχαρίστηση πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά! Αχ! αυτοί οι άνθρωποι οι απλοί και έξυπνοι που δεν πήραν διπλώματα της ημιμάθειας πόσο πιό σοφά μεγαλώνουν τα παιδιά τους! Τα αφήνουν ελεύθερα να αποδώσουν όσο θέλουν και όσο μπορούν, «Μαθαίνω σημαίνει πειραματίζομαι. Ολα τα άλλα είναι απλώς πληροφορίες» λέει ο Αϊνστάϊν.
Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας πώς να μαθαίνουν. Να προκαλούμε την προσοχή τους εφαρμόζοντας έξυπνους τρόπους διδασκαλίας. Αυτά που μαθαίνουν να μπορούν να τα εφαρμόσουν σε καθημερινά ζητήματα ή καταστάσεις.
Στην Αθήνα του 1916 τους έκαναν πείραμα μέσα στην τάξη: «απόσταξη νερού». Μετά έβαλαν τα παιδιά να πιούν το αποσταγμένο νερό που προήλθε από λασπόνερα, κατά την διήγηση του πατέρα μου! Ο Σωκράτης δίδασκε προκαλώντας τόν μαθητή του να μιλήσει, να βρεί μόνος του το ζητούμενο. Ο εκπαιδευτικός Κυριάκος Βασιλομανωλάκος ρωτάει: «Πόσες ευκαιρίες για μάθηση πάνε χαμένες; Πόσο εκμεταλεύονται οι μαθητές μας το περιβάλλον τους για να μάθουν; Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτήν την παράμετρο;» Παρά φορτώνουν με απειρία γνώσεων το παιδί και του δημιουργούν άγχος; Το άγχος μπλοκάρει βραχυπρόθεσμα την μνήμη!
Και πάρτε θάρρος οι γονείς που τα παιδιά σας δεν προχωρούν στα γράμματα. Υπάρχει ένα βιβλίο του γερμανού Γκέρχαρντ Πράουζε (δημοσιογράφου) «Οι μεγάλοι στό σχολειό» μεταφρασμένο και στα ελληνικά. Εκεί μέσα θα δείτε πως όλοι οι μεγάλοι ήταν νούλες στο σχολείο. Και θα σας αναφέρω 3-4 παραδείγματα. Κάλεσαν τους γονείς του Αϊνστάϊν και τους είπαν «πάρτε τον από το σχολείο δεν προχωράει καθόλου»! Ο πατέρας τού William Blake (σοφού της Δύσεως) σταμάτησε το παιδί του από το σχολείο στα 10 χρόνια του γιατί δεν προχωρούσε και το έβαλε να μάθει χαρακτική γιατί πίστευε ότι το σύστημα του σχολείου θα καταστρέψει την προσωπικότητα τού παιδιού του! Πώς έγινε μελλοντικά ο μεγάλος σοφός William Blake δίχως να προχωρήσει στο σχολείο; Ο Ανϊστάϊν μίλησε για την «ιερή περιέργεια» που συνήθως την σκοτώνει το σχολείο. Ο δικός μας ο Χατζιδάκης ο μουσικός είπε ότι: «καλά που σταμάτησα το Ωδείο αλλοιώς θα καταστρεφόμουνα στη μουσική»!
Ο Edisson ο σοφός που βρήκε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα σε επιστολή του που έστειλε στην μητέρα του  στα 20 του χρόνια, έγραφε σαν παιδί τρίτης δημοτικού. Ηταν δυσλεξικός! Γνωστός έλληνας Θεατράνθρωπος ο Α. Λαιμός ο οποίος δίδασκε θέατρο 30 χρόνια στους Έλληνες της Αμερικής μου είπε ότι: «δεν έμαθα να μιλάω αμερικάνικα γιατί ήμουν δυσλεξικός». Το ίδιο και ο Αϊνστάϊν, δέν μπορούσε να πάρει ένα Lower σε ξένη γλώσσα. Το μυαλό του όμως έτρεχε 500 χρόνια μπροστά από τα μεγαλύτερα πνεύματα της εποχής του. Εδώ την δυσλεξία οι περισσότεροι δάσκαλοι την προσπερνούν, οι δε γονείς ή την αποκρύπτουν ή δέν μπορούν να την εντοπίσουν. Και αυτά τα παιδιά που είναι δυσλεξικά συνήθως είναι από πολύ έξυπνα μέχρι ιδιοφυή! Δυστυχώς όμως πολλοί γονείς κουκουλώνουν το πρόβλημα και το αντιμετωπίζουν με ταμπού, αλλά η άγνοιά τους δεν θα τους σώσει από την τιμωρία.
Θά πληρώσουν όμως τα αθώα παιδιά πολύ ακριβά! Αφήνουμε δέ όλοι μαζί τα δυσλεξικά παιδιά αβοήθητα, τα οποία σημειωτέον είναι υψηλής νοημοσύνης όπως προανέφερα. Χάνουμε μέσα από τα χέρια μας οι Έλληνες ιδιοφυΐες και μελλοντικούς εφευρέτες γιατί ακολουθούμε την τακτική της στρουθοκαμήλου (που χώνει το κεφάλι της στην άμμο για να μην δεί τον εχθρό!). Στην Αμερική σήμερα γιατρεύουν τη δυσλεξία διδάσκοντας Αρχαία Ελληνικά! Γιατί έβγαλαν τον Αίσωπο από τα δημοτικά σχολεία μας; Τα εύκολα Αρχαία Ελληνικά του Αισώπου του τόσο ηθοπλαστικού, ο οποίος εδιδάσκετο στίς πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνος στα δημοτικά μας σχολεία: Έλληνες απαιτείστε την επιστροφή στίς ρίζες μας για να σωθούμε! Θα μου πείτε όμως πως όλα τα παιδιά που δεν προχωρούν στα γράμματα δεν είναι ιδιοφυΐες. Τότε ας μάθουν λίγα γράμματα και να προχωρήσουν εκεί που έχουν κλίση. Όχι βέβαια μόνα τους είναι χρέος ιερόν των γονιών και των δασκάλων και κυρίως των ειδικών παιδοψυχολόγων να βρούν πού έχει κλίση το παιδί. Γι' αυτό όλα τα σχολεία  πρέπει να έχουν έναν παιδοψυχόλογο ειδικευμένο σε επαγγελματικό προσανατολισμό και όχι μόνο. Να βοηθάει τα παδιά και κυρίως τους εφήβους οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη διότι η ψυχή του εφήβου είναι τρικυμισμένη θάλασσα!

2.   Άφθονο Παιχνίδι
΄Ενας άλλος τρόπος για να ανοίξουμε την όρεξη του παιδιού μας για μάθηση είναι το άφθονο παιχνίδι από τα πρώτα κιόλας βήματα διότι όπως λέει η ψυχολόγος Τζίνα Λομπρόζο «ο άνθρωπος αν δεν παίξει ελεύθερα και αβίαστα στη παιδική του ηλικία μην περιμένεις να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα στη ζωή». Άφθονο παιχνίδι λοιπόν και καθόλου τηλεόραση ει δυνατόν, ή έστω επιλεγμένη και ελαχίστη. Ομαδικό παιχνίδι στις γειτονιές μας. Αυτό ωφελεί ψυχολογικά και σωματικά τα παιδιά μας. Μην τα τρέχουμε μεμονωμένα από δώ και από κεί νομίζοντας ότι είναι καλύτερα.
Ας ταρακουνηθεί η δημοτική εξουσία να πεζοδρομήσει πολλά κομμάτια στίς οικογειτονιές μας. Και ο άνθρωποι ας χαιρόμαστε με τίς παιδικές φωνές κάτω από τα σπίτια μας γιατί αλλοιώς παραμονεύει το άγριο μαρσάρισμα από τα μηχανάκια και από τα τουρμποτζιπάκια. Τα παιδιά δυναμώνουν, μαθαίνουν και υγιαίνουν μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. Ανοίξτε τίς πόρτες και τα παραθύρια σας.
Ανείξτε τις γειτονιές και ενωθείτε οι γειτόνοι και τα γειτονοπαιδάκια! Πολλοί νεοέλληνες περιφρονούν την επαφή τους με τη γειτονιά και καμαρώνουν ότι τα παιδιά τους δεν παίζουν με τα παιδιά της γειτονιάς. Αν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ζημιάς στούς εαυτούς τους και στα παιδιά τους από αυτή την στέρηση δεν θα το έκαναν ποτέ!
Μην αγοράζετε στα παιδιά σας τα αποβλακωτικά Gameboy και Playstation. Όταν ασχολούνται με αυτά και δυστυχώς ασχολούνται πολλές ώρες, είναι εις βάρος της μουσικής,  της χειροτεχνίας και του παιχνιδιού στο δρόμο! Το να πατάμε κουμπιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα Playstation και άλλα βλέποντας διάφορες εικόνες δεν είναι τέχνη. Τώρα όλα τα παιδιά έχουν μία οθόνη και παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Γιατί εθίζουμε τα παιδιά μας σε κάτι ανώφελο άχρηστο και αποβλακωτικό. Ή συνήθεια είναι δευτέρα φύσις. Θα μάθουν να ενεργούν έτσι ώστε να αποτελματώνουν τα χέρια τους και το μυαλό τους. Οι καλές συνήθειες είναι σάν τίς καλές κόρες . Υπηρετούν την Μάνα τους την φύση αγόγγυστα . Και η πιο δύσκολη εργασία γίνεται εύκολη όταν την έχουμε συνηθίσει. Δώστε στα παιδιά να παίζουν με ωραίες και χρήσιμες τέχνες. Με τίς οθόνες ας ασχοληθούν με μέτρο.

3.   Όχι άγχος για τα γράμματα
Δεν αγχονόμαστε για να μάθει γράμματα. Θα μάθει αυτός που έχει όρεξη να μάθει «(φύσει τού ειδέναι ορέγεται άνθρωπος )». Και σίγουρα όλα τα παιδιά θέλουν να μάθουν.Αλλά κάποια από αυτά θέλουν να μάθουν πιό πολύ από τα άλλα. Αυτά θα προωθήσουμε στα γράμματα. Δεν θα προωθήσουμε αυτά που δεν θέλουν να μάθουν. Ας μάθουν λίγα γράμματα και ας προχωρήσουν σε τέχνες ή στο εμπόριο ή όπου αλλού θέλουν! Κάποια σίγουρα από αυτά τα παιδιά θα γίνουν Ωνάσηδες αν δεν τα καταστρέψουμε με λάθος παιδαγωγική! Ας τα προωθήσουμε σωστά! Αυτό που προέχει είναι να γίνουν ισοροπημένοι νευροψυχικά και ευτυχισμένοι άνθρωποι! Γέμισε η κοινωνία από βλάκες με διπλώματα και κομπλεξικούς ημιμαθείς! Και δυστυχώς τούς προωθούν σε θέσεις κλειδιά. Αυτά λέει ο Ευάγγελος Λεμπέσης στο βιβλίο του: «Η προώθησις των βλακών έν τώ συνχρόνω βίω». Αυτοί οι βλάκες με διπλώματα, οι ημιμαθείς είναι πολύ πιο επικίνδυνοι κι' από έναν κοινό εγκληματία. Είναι τόσο επικίνδυνοί πού λέει ο Αριστοτέλης ότι είναι επισφαλές και μόνο να τούς πλησιάσουμε. Και όπως είπε μιά μέρα στο 2ο πρόγραμμα ο Γεώργιος Παπαζαχαρίου: «Προωθούν τίς μετριότητες και σ' αυτό βοηθάει η συνωμοσία των ημιμαθών»! Τέτοια παιδιά θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας; Όχι ασφαλώς. καλύτερα να μείνουν με λίγα γράμματα αλλά με υγιές μυαλό και γερό νευρικό σύστημα! Γιατί δεν παίρνουμε παράδειγμα μεγάλους άνδρες όπως ο Μακρυγιάννης που έμαθε λίγα γράμματα η όπως ο Σωκράτης που δεν εφοίτησε σε κανένα πανεπιστήμιο  ή όπως ο Αίσωπος που μας άφησε τόσους ηθοπλαστικούς μύθους και δεν  ήταν παρά ένας βοσκός και τόσους άλλους έλληνες και ξένους σοφούς ή μεγάλους επιχειρηματίες και εφοπλιστές! Γιατί αγχώνετε και τυραννάτε αυτά τα αγγελούδια τα οποία είναι μικρά και δεν μπορούν να προστατευθούν από την καταπιεστική τυραννία σας! Προστατεύστε τα από το Εγώ σας είναι πολύ βαριά η σκιά του επάνω στι τρυφερές ψυχές τους! Είδα δεκάδες ανθρώπους «επιστήμονες» να μήν σκέπτονται σωστά και είδα δεκάδες ανθρώπους απλούς τεχνίτες και άλλους με λίγα γράμματα να έχουν τετράγωνη λογική, νά είναι επιτυχημένοι στη ζωή τους και να μεταχειρίζονται τα παιδιά τους πολύ πιό σωστά και όχι μόνο. Και λέει ο Ελύτης στό μικρό Ναυτίλο: «Ετσι που να μπορεί εκείνο που γεννά ο άνθρωπος να ξεπερνά τον άνθρωπο δίχως να τόν καταπιέζει»!

4.   Η αλληλεγγύη
Και προ πάντων μήν καταστρέφουμε την αγνή αλληλεγγύη που έχουν το ένα μέ το άλλο. Η αλληλεγγύη, αυτή που λείπει δυστυχώς από τους Έλληνες και τους νεοέλληνες και οι εχθροί μας με το διαίρει και βασίλευε βρίσκουν εύφορο έδαφος στην Ελλάδα για να την δουλώσουν.
Αυτή λοιπόν η αλληλεγγύη χτίζεται σε μικρή ηλικία. Χρησιμοποιούν πολλοί γονείς ένα ύπουλο και κακοπροαίρετο όπλο για να υποδαυλίσουν την όρεξη των παιδιών τους για μάθηση. Το σατανικό αυτό όπλο είναι ο κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός, όταν παρακινούμε το παιδί μας να αγνοήσει τον συμμαθητή του και πολλές φορές να ενεργήσει κακόβουλα για να τον παραγκωνίσει με σκοπό να τόν ξεπεράσει και έτσι να ικανοποιήσει την δική μας επιθυμία να προοδεύσει στο σχολείο.
Δεν συγκρίνουμε ποτέ το παιδί μας με ένα άλλο παιδί γιά να του κεντρίσουμε την υπερηφάνειά του και νά δημιουργήσουμε μίσος μές την ψυχή του μόνο και μόνο επειδή εμείς θέλουμε να δούμε το παιδί μας στην κορυφή. Όχι! θα του πούμε νά πιάσει από το χέρι τον φίλο του τον Απόλλωνα και να βγούνε κι' οι δυό μαζί στην κορυφή. Δεν ερευνάμε, δέν μελετάμε, δεν προοδεύουμε, για να ξεπεράσουμε τον διπλανό μας. Ο σκοπός μας είναι η έρευνα,η μελέτη η πρόοδος και όχι πως θα σπρώξουμε τον διπλανό μας για να βγούμε εμείς πρώτοι. Νά προσπαθήσει το παιδί μας, όχι για να ξεπεράσει το φίλο του αλλά για να ξεπεράσει τον ίδιο του τόν εαυτό! Είδα μητέρα σε σχολείο πού εργαζόμουν, όταν έδωσα τον έλεγχο να λέει στο παιδί της: « ντροπή σου που πήρες 9 και ο Κώστας ο φίλος σου πήρε 10 » τότε είδα το παιδάκι των 11 χρόνων να κλαίει. Ντροπή να πληγώνουμε και να γεμίζουμε με μίσος τίς άδολες παιδικές ψυχούλες! Αυτός ο κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός στο σχολείο και στό σπίτι έχει δημιουργήσει ανθρώπους τέρατα, κακούς πολίτες, μισανθρώπους, αριβίστες, τυχοδιώκτες, σκληρούς, ασυνείδητους και ανένδοτους, οι οποίοι δεν θα διστάσουν και να εγκληματίσουν ακόμη για να πετύχουν τον οποιονδήποτε σκοπό τους. Αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα θα προδώσουν και την πατρίδα τους μιά μέρα! Τέτοιον άνθρωπο θέλουμε οι γονείς να δούμε στην κορυφή; Εναν προδότη, έναν Γενίτσαρο με δίπλωμα από το M.I.T της Βοστόνης. Οχι βέβαια. Γέμισε η κοινωνία από δαύτους.

5.   Το παιδί να αυτενεργεί
Σεβόμαστε την προσωπικότητα του παιδιού και το αφήνουμε να αυτενεργεί. Δεν μας εδιαφέρουν οι βαθμοί. Δικαίωμα του να αποδώσει όσο θέλει και όσο μπορεί! Το βοηθάμε μόνο όταν μάς το ζητήσει. Η μεγάλη μου η κόρη στήν πρώτη δημοτικού σε κάποιο διάστημα της σχολικής χρονιάς μέσα σε 3 μήνες για 5-6 φορές ήρθε από το σχολείο με τραβηγμένα τα χαρακτηριστικά τού προσώπου της από την κούραση, πέταξε την τσάντα της και αφού έφαγε το μεσημεριανό φαΐ της άρχισε να παίζει με την αδελφή της μέχρι το βράδυ οπότε έφαγε πάλι, μετά έκανε το ντούς της και έπεσε να κοιμηθεί δίχως να ανοίξει καθόλου την τσάντα της για να διαβάσει για την επομένη μέρα. Εγώ φυσικά με άγρυπνο μάτι σεβάστηκα την κουρασή της και την αποφασή της να μήν διαβάσει δίχως κάν να επέμβω και να την ρωτήσω άν διάβασε η όχι! Αυτό έγινε όπως προανέφερα 5-6 φορές μέσα σε 3 μήνες .
Οταν πήγα στο σχολείο και ρώτησα τήν Δασκάλα της πως πάει αφού της ανέφερα τί συνέβη στο διάστημα 3 μηνών τότε εκείνη μου είπε: «Α! αυτό δέν φάνηκε γιατί είναι τόσο καλή»! Αλλά και καλή στην αποδοσή της να μήν ήτανε η  κόρη μου στο σχολείο εγώ θα συνέχιζα με την ίδια τακτική διότι αυτό που με ενδιέφερε δέν ήταν ο βαθμός αλλά η ψυχική υγιεία τού παιδιού μου κα η όρεξη που θα πρέπει να έχει για να αυτενεργεί μέχρι εκεί που μπορεί. Ετσι φτιάχνουμε έναν άνθρωπο που θα αγαπήσει την μάθηση και την έρευνα και θα έχει ψυχική υγιεία. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα φέρει 5 ή 6 βαθμό στό ενδεικτικό του. Αυτός ο βαθμός είναι όλος δικός του και σιγά σιγά από χρόνο σε χρόνο θα καλυτερεύει αλλά με τις δικές του δυνάμεις. Όχι το δέκα της μαμάς. Το έξι, αλλά να είναι δικό του! Βοηθάμε μόνο όταν μας ζητήσουν την βοήθειά μας, δηλαδή όταν δέν καταλαβαίνουν κάτι. Οχι να κρατάμε το βιβλίο για νά μάς πούν το μάθημα. Η μικρή μου κόρη στην αρχή της τρίτης τάξεως του δημοτικού σχολείου με πίεζε να της κρατήσω το βιβλίο για να πεί το μάθημά της. Οχι παιδί μου της είπα, θα μελετήσεις το μάθημά σου και μετά θα πας μπροστά στον καθρέφτη, θα κλείσεις το βιβλίο σου και θα πείς το μάθημα βλέποντας τον ίδιο τον εαυτό σου! Εάν δεν καταλαβαίνεις κάτι θα έρθεις να στο πώ. Μέσα σε 1 μήνα 3-4 φορές με πίεζε έντονα παρακαλώντας να της κρατήσω το βιβλίο! Στο τέλος έμαθε να αυτενεργεί!
Το ίδιο παιδί στην πρώτη δημοτικού μου έκανε παρατήρηση ότι όταν τα άλλα παιδιά ξεχνούν ένα τετράδιο τότε έρχεται στο σχολείο η μητέρα τους και τούς το φέρνει. Οχι παιδί μου της είπα αυτό είναι δική σου ευθύνη. Δεν είναι δική μου. Να προσέχεις να μην ξεχνάς τα τετραδιά σου!
Στο τέλος έμαθε να αυτενεργεί! Διότι εάν βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αυτενεργούν από όσο το δυνατόν μικρότερα όχι μόνο στο σχολείο αλλά γενικά στη ζωή τους τότε χτίζουμε έγκαιρα μία ώριμη προσωπικότητα και βοηθάμε να ανεξαρτητοποιηθούν από μάς το γρηγορώτερο. Γι' αυτό θα μας ευγνωμονούν αφάνταστα όταν μεγαλώσουν! Το υπερπροστατευτικό των γονέων κάνει μεγάλη ζημιά!
Και το κάθε μάθημα δεν θα το μαθαίνουν αποστήθιση αλλά το κεντρικό νόημα και αυτό φτάνει. Οχι παπαγαλία!
Καθηγητής της διπλανής μου πόρτας κρατούσε το βιβλίο στήν 18 χρονη κόρη του για τίς εισαγωγικές εξετάσεις! Φυσικά η κόρη πέτυχε γιατί το σύστημα θέλει παπαγάλους και όχι ανθρώπους σκεπτομένους. Ε, όχι Να μην πάρει ποτέ δίπλωμα το παιδί μας αν είναι να γίνει ένας τέτοιος άνθρωπος. Δεν είναι το δίπλωμα η μεγάλη επιτυχία στη ζωή. Και μάλιστα αν είναι γυναίκα δεν είναι ούτε η καρριέρα. Διότι ένα δίπλωμα πρέπει να πάρουν όλες οι γυναίκες, όσες μπορούν φυσικά. Αλλά πόσες αξιόλογες και όμορφες γυναίκες χάνουν το τραίνο της μητρότητος εξαιτίας της καρριέρας; Καρριέρα να κάνει η γυναίκα αφού ξεπετάξει τα παιδιά της! Η Μητέρα είναι ανώτερη από τον ανώτερο πολιτικό, ιερατικό και στρατιωτικό άρχοντα επάνω στη γή! Γιατί αυτή μπορεί να γεννήσει τον άνθρωπο που θα σώσει όλη τη γή! Αυτή είναι η υψηλότερη καρριέρα από όλες τίς άλλες!Δεν αγχονόμαστε για τα διοπλώματα. Καλά είναι και αυτά αλλά δεν είναι το πάν. Τί δίπλωμα είχε ο Ωνάσης; τί δίπλωμα είχε ο Λάτσης; Και τόσοι άλλοι που διέπρεψαν στη ζωή; Δεν πρέπει να αστυνομεύουμε τα παιδιά μας στο σχολείο! Ο αστυνόμος ας είναι ο δάσκαλος. Ο καλός γονιός βοηθάει μόνο όταν το παιδί δέν καταλαβαίνει κάτι. Τίποτε περισσότερο. Οσο πιό πολύ το αφήνουμε ελεύθερο να αυτενεργρεί τόσο πιό γρήγορα θα ωριμάσει ο μικρός άνθρωπος. Δεν θέλουμε επιστήμονες μαλθακούς και άβουλους θέλουμε ανθρώπους ενεργητικούς και γενναίους! Οταν γεννιέται ένα παιδί, μάς δίδεται ένα ζυμάρι στα χέρια μας. Από μάς εξαρτάται να φτιάξουμε έναν μικρό θεό.

6.   Η αγάπη για τη γή
Θα διδάξουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουνε τη γή. Η Γεωργία είναι ανωτέρα όλων των επιστημών. Σ' αυτήν βασίζεται η υγιεία όλων μας η σωματική και η πνευματική. Οι νεοέλληνες έχουμε απαξιώσει τη γή. Ενας καθηγητής Πανεπιστημίου μιλώντας στην τηλεόραση πρίν 25 χρόνια είπε: «Ο κάθε Έλληνας πρέπει να αποκτήσει 4 στρέμματα γής» Ο λαός που χάνει τη γή του είναι εύκολος πρός κατάκτηση! Γιατρός Αμερικανός, διάβαζα στό « Reader's Digest » την εκλογή του 1963 έπαιρνε τα 4 παιδιά του κάθε Σαββατοκύριακο να ασχολούνται σε μία μικρή φάρμα που είχε οργανώσει μόνος του. Κάπιοι σοφοί έλληνες το κάνουν ήδη. Αλλά και στην αυλή του σπιτιού μας  η έστω και σε μία γλάστρα ακόμη να τα μάθουμε να φυτεύουν κάτι. Αυτό θα τα διδάξει έμπρακτα τον κύκλο της ζωής: σπορά-γέννησις-ανθοφορία-καρποφορία-ωρίμανσις-θάνατος και θα τα ευαισθητοποιήσει να σέβονται τη φύση γύρω και τον ίδιο τον εαυτό τους.
Οταν πρίν 2 χρόνια Μάϊο μήνα γέμισα από φλύκταινες εξωτερικά και εσωτερικά, η φωνή μου βάρυνε και έγινε βραχνή, ρώτησα μία φίλη δερματολόγο τί να κάνω και μου είπε να ειδοποιήσω το 166 ή να πάρω αντϊσταμινικό. Δεν έκανα τίποτε από αυτά, παρά κατέβηκα στον κήπο μου και ασχολήθηκα μισή ώρα με τα φυτά μου και ώ! του θαύματος! Γιατί γιά μένα είναι πράγματι ένα θαύμα! δίχως καμία επέμβαση ιατρική έφυγαν όλες οι φλύκταινες και διορθώθηκε η φωνή μου. Αλλά δέν σταμάτησα μόνον εκεί. Ξεκίνησα ενός μηνός νηστεία σύμφωνα με την συμβουλή ενός υγιεινιστή γιατρού, τίποτε το ζωϊκό και σώθηκα έκτοτε. Δεν ξανάπαθα ποτέ αυτό το αλλεργικό σόκ. «Φύσις νούσων ιητρός» «Η Φύσις είναι γιατρός των νόσων» λέει ο Αριστοτέλης! Αλλά ποιός διαβάζει τους Ελληνες σοφούς; θα έπρεπε πρώτα αυτούς να διαβάσουμε όλοι οι Ελληνες και μετά οποιονδήποτε άλλον σοφό της Δύσεως ή της Ανατολής. Οι αρχαίοι Ελληνες δεν είχαν τυχαία θεά της γής τήν Δήμητρα = Δα-Μήτηρ= Μητέρα της γής. Αυτή εδίδαξε στούς ανθρώπους την γεωργία. Αγάπη για τα φυτά αλλά και γιά τα ζώα.
Ενα ζωάκι μές στο σπίτι , μία γατούλα, 1 παπαγάλο και άν έχουμε και κήπο και άλλα ζώα να μάθει να τα φροντίζει και να τα αγαπάει. Αυτό θα καλλιεργήσει τα ευγενικά αισθήματα και την ανθρωπιά του γενικά.
Ειδικά η καλλιέργια των λουλουδιών αν την μάθει από μικρή ηλικία 11 & 12 χρονών θα γεμίσει την ψυχή του με εικόνες τόσο ωραίες, τόσο παραδείσιες που θα το συντροφεύσουν μέχρι το τέλος της ζωής του σαν άγγελοι προστατευτικοί και ευεργετικοί γιά την ψυχική του και τήν σωματική του υγιεία. Είναι μία δύναμη τόσο μαγική σχεδόν μεταφυσική η οποία ντύνει την ψυχή μας με ένα απείρου κάλλους θεραπευτικό  χιτώνα. Η καλλιέργια των λουλουδιών και όχι μόνο, όταν μεγαλώσουν θά ασχοληθούν και με τά δένδρα τα θάμνα και τα λαχανικά.
Αυτό θα δώσει σίγουρα στο παιδί μας μακροζωία και ευημερία. Να τα οδηγήσουμε με τό παράδειγμά μας στα διαλείμματα από την μελέτη τους να ασχολούνται με το υπέροχο αυτό χόμπυ. Είναι και αυτό ένα άριστο ορεκτικό γιά τη μάθηση και για την έρευνα.
Στην Κίνα όταν έρχονται στα πρόθυρα του γάμου οι γυναίκες και δεν ξέρουν να καλλιεργούν λουλούδια θεωρείται σοβαρό μειονέκτημα, αλλά και τα αγόρια! Πόση σοφία κρύβει αυτή η πολύτιμη μάθηση! Τρέχουν στα γυμναστήρια μέσα σε κλειστούς χώρους δίχως το οξυγόνο της φύσεως. Τώρα τελευταία διαφημίζουν τα πράσινα γυμναστήρια! Δηλαδή την ασχολία μας με τη γή. Ο μαγνητισμός της γής είναι θαυματουργός.
Τα σαββατοκύριακα όταν ο άνδρας μου αναλάμβανε το μαγείρεμα του φαγητού διότι ήταν ένα από τα χόμπυ του, εγώ κατέβαινα στον κήπο και ύστερα από 5-6 ώρες ασχολία με τα φυτά ήταν σαν να είχα πάει μιά ωραία εκδρομή. Ψυχική ευφορία και πρόσωπο ρόδινο και ανανεωμένο και σώμα ασκημένο με την ωραιότερη γυμναστική. Και μάς λέει  ο Ξενοφών: «Έτι δέ η γή θέλουσα τούς δυναμένους καταμανθάνειν και δικαιοσύνην διδάσκει, τούς γάρ άριστα θεραπεύοντας αυτήν πλείονα αγαθά αντιποιεί» δηλαδή: «Η γή είναι και δικαιοσύνης διδάσκαλος σ' όσους μπορούν να μάθουν, αφού σ' όσους τήν καλλιεργούν άριστα, χαρίζει πλούσια αγαθά» «Φύσις δάσκαλος αρμονίας και τάξεως» κατά τον Αριστοτέλη Ο δε Μένανδρος μας λέει: «Η φύσις απάντων των διδαγμάτων ισχυροτέρα» θεωρούσε την φύση ισχυροτέρα από κάθε διδασκαλίαν.
Ολοι οι μεγάλοι εφευρέτες διέπρεψαν γιατί παρακολουθούσαν και μελετούσαν την φύση. Και ο Πυθαγόρας μάς είπε: «Η αρμονία που βασιλεύει στην φύση είναι, πρέπει να είναι και ο καθοδηγητής του ανθρώπου στις σχέσεις του με τον εαυτό του, μέ τούς άλλους και με το κοινωνικό σύνολο αλλά και καθοδηγητής της κοινωνίας όλης και της πολιτείας. Και αυτή η αρμονία είναι παραγωγός υψηλής τέρψεως» «Τό κατά φύσιν ηδύ» Οτι συμφωνεί με την φύσιν είναι γλυκύ. Κατά τον Αριστοτέλη. Τα παιδιά μας στις πόλεις κλεισμένα μέσα σε πολυτελή διαμερίσματα κινδυνεύουν! είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτά τα παδιά που μεγαλώνουν στο ηλιόχαρο περιβάλλον της πανέμορφης ελληνικής φύσεως θα οπλισθούν με γερό μυαλό, γερό ανοσοποιητικό σύστημα και νευροψυχική υγιεία πράγματα που δέν μπορούν να βρούν σε κανένα μεγάλο πανεπιστήμιο του κόσμου όλου γιατί τότε θάναι πολύ αργά. Ο άνθρωπος είναι προϊόν της γής πού τον γεννάει. Και μας λέει ο Νίτσε: «ιδιοφυΐες βγαίνουν μόνον σε τόπους όπως η Ελλάδα.Στην Γερμανία μην περιμένεις από καμμένα σωθικά, μυαλά να λειτουργήσουν σωστά »! Οι Γερμανοί πίνουν πολύ και ανεξέλενκτα!
Ας φτιάξουμε τα σπίτια μας λίγο παρά έξω με φθηνά υλικά να έχουν όμως γύρω γύρω χώμα να παίξουν και δένδρο να σκαρφαλώσουν τα παιδιά μας. Η πολυτέλεια των σπιτιών μας δέν ενδιαφέρει τα παιδιά μας. Αυτή η πολυτέλεια δεν θα κάνει ποτέ γερά τα παιδιά μας! Τυχερά τα ελληνόπουλα της περιφέρειας! Αλλά και τα παιδιά των αλλοδαπών σήμερα που ζούν στην περιφέρεια είναι πολύ πιό τυχερά και ευτυχισμένα από τα πλούσια ελληνάκια της πόλεως! Είδα στην Ικαρία το 2011 αρχές Οκτωμβρίου μπροστά στο βιβλιοπωλείο του Κ.Περρή και ενώ καθόμουν σε ένα παγκάκι είδα λέω μπροστά μου 6-7 παιδάκια της 1ης και 2ας Δημοτικού τόσο καλοντυμένα, καλοχτενισμένα και τόσο ζωηρά και όμορφα έτυχε νάναι όλα αγοράκια και είπα βέβαια εφ' όσον ζούν εδώ! ένας κύριος δίπλα μου μού λέει: είναι όλα Αλβανάκια. Δεν τα ξεχώριζες απο τα Ελληνάκια! ήταν όλα πριγκιπόπουλα! Πραγματικά όταν βρίσκομαι στην περιφέρεια της Ελλάδος και βλέπω εκεί τα παιδιά πονώ αφάνταστα για τα παιδιά των πόλεων συνειδητοπιώντας τι πολύτιμο περιβάλλον χάνουν!

7.   Εξωσχολικό ποιοτικό βιβλίο
Ενας άλλος τρόπος για να ανοίξουμε την όρεξη είναι να παρέχουμε άφθονο εξωσχολικό βιβλίο σε όλους του τομείς της γνώσεως. Δόξα τώ θεώ έχουμε αρίστους Έλληνες λογοτέχνες παιδικών βιβλίων και αυτούς πρέπει να προτιμούμε. Αυτό θα βοηθήσει στο πλούσιο λεξιλόγιο και στην ευφράδεια των παιδιών μας. Στούς ξένους λογοτέχνες παιδικών βιβλίων θα πρέπει να προσέχουμε να είναι πολύ καλή η μετάφραση, γιατί αλλοιώς καλύτερα να μην το διαβάσει. Συμβουλευόμαστε τους δασκάλους. Το παιδί διαβάζει με όρεξη το εξωσχολικό βιβλίο γιατί είναι ωραία εικονογραφημένο και καλογραμμένο και επιπλέον το διαβάζει δίχως καταπίεση.
Προσέξτε την Ιστορία την οποία αλλοιώνουν επίτηδες. Οταν αφαιρούν σημαντικά γεγονότα από την Ιστορία μας και τα αναφέρουν με 1 γραμμή μόνο ή κάνουν απόκρυψη και δεν τα αναφέρουν καθόλου, η παιδεία που παίρνουν τα παιδιά μας είναι ακρωτηριασμένη.
Δώστε στα παιδιά σας ήδη από το Δημοτικό τα βιβλία της Διδώς Σωτηρίου, της Πηνελόπης Δέλτα, της Αλκης Ζέη, του Καζαντζάκη (το: «Μέγας Αλέξανδρος» άριστο για εφήβους) και άλλων λογοτεχνών μας καταλλήλων για ιστορικά μυθιστορήματα που σέβονται την ιστορία μας και όχι μόνο. Ρωτάμε με επιμονή τους δασκάλους. Επίσης κάτι που πρέπει να απαιτήσουμε όλοι οι γονείς είναι η Ιστορία και κυρίως η Γεωγραφία να διδάσκωνται με προβολές και ταινίες μέσα στην τάξη. Ποιός μπόρεσε να μάθει Γεωγραφία από το σχολικό βιβλίο όσο και καλός μαθητής νά ήταν. Μόνο όταν επισκεπτόμαστε τόν τόπο έστω και μέσω της εικόνος τότε γεωγαφούμε πολύ πιό γερά στην μνήμη μας τα ποτάμια, τα βουνά και τίς πόλεις. Τώρα που είναι η εποχή της Οθόνης γιατί δέν εκμεταλεύονται αυτήν την σπουδαία τεχνολογία ειδικά για το μάθημα της γεωγραφίας; Αλλά και άλλα μαθήματα πρέπει να διδάσκονται με βοήθεια την εικόνα! Αγοράστε τόμο τόμο των 10€ την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία γιά παιδιά και νέους των αδελφών Στεφανίδη « Εκδόσεις Σίγμα » Είναι η καλύτερη που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα. Αρίστη εικονογράφηση πιστή στα αρχαία ελληνικά πρότυπα και άριστο κείμενο. Είναι η Ιστορία μας πρίν από χιλιάδες χρόνια.
Εκδόθηκαν στην Γαλλία πρίν 20 χρόνια 10 τόμοι της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας και εθεωρήθη έργο ανώτερο από μαθηματικά και Γεωμετρία! Το άκουσα στο ραδιόφωνο σε αναμετάδοση από τη Γαλλία. Διότι η μυθολογία μας είναι μυθιστορία. Επίσης για τα παραμύθια να προτιμούμε τα παραμύθια της Ελληνικής παραδόσεως, διότι είναι μέσα στην ψυχολογία του λαού μας και έχουν άμεση απήχηση στην ελληνική παιδική ψυχή. Πάνω σ' αυτό μας λέει ο Ούγκο Φώσκολο συγγραφέας και φίλος του μεγάλου ποιητού μας Α. Κάλβου: «δέν πιστεύω οτι άλλαι διάννοιαι εκτός Ελλάδος δύνανται ποτέ να κατανοήσουν και λόγω της ψυχρότητος της φύσεως και λόγω της τραχύτητος των ιδιωμάτων, δεν πιστεύω λέω ότι δύνανται να κατανοήσουν την ζωήν και τα πνεύματα τά οποία τόσον ευχερώς δυνάμεθα ημείς να αντιληφθώμεν»
Η πνευματική αποθήκη τροφίμων να είναι γεμάτη με λογιών λογιών πνευματικές τροφές κατάλληλες γιά την εκάστοτε χρονική βαθμίδα της παιδικής τους ηλικίας. Συμβουλευόμαστε τους δασκάλους και τους ειδικούς γι' αυτήν την τροφοδοσία. Προ πάντων τους ήρωες και τους μεγάλους της φυλής μας σε ωραία μυθιστορήματα για να έχουν ιδανικά πρότυπα τα παιδιά μας για τη ζωή τους και όχι τον Σούπερμαν, τόν Κίνγκ Κόνγκ και τον Χάρυ Πότερ! Δόξα τω θεώ έλληνες ήρωες και ημίθεους έχουμε χιλιάδες! Το παιδί για να στραφεί πρός το βιβλίο χρειάζεται καλή διατροφή, ήρεμο περιβάλλον και φύση. Τότε μόνο θα στραφεί με χαρά και ευχαρίστηση πρός το βιβλίο. Σε ταραγμένο θορυβώδες και μολυσμένο περιβάλλον δεν μπορεί το παιδί να μάθει. Η ανοιχτή τηλεόραση μες το σπίτι είναι και αυτή ταραγμένο περιβάλλον. Πρό πάντων η ηρεμία και η διδακτική της φύσεως. Ο Αίσωπος απαραίτητος σε όλα τα σπίτια για μικρούς και για μεγάλους. Καί στα παιδιά από πέμπτη δημοτικού και άνω νά τους δίνουμε τον Αίσωπο σε αρχαίο και νέο κείμενο αντικρυστά. Ωραίες είναι οι εκδόσεις του Κάκτου και όχι μόνο. Αλλά και πιό μικρά άν δοκιμάσουμε για το αρχαίο κείμενο θα κάνουμε καλά.
Παρηκολούθησα τό 1993 και 1994 στο τέλος εκάστης χρονιάς τις εξετάσεις της «Ελληνικής Αγωγής » και άκουσα παιδάκια 8 & 9 χρονών να λένε απ' έξω μύθους του Αισώπου στο αρχαίο κείμενο ενώ δίπλα τους ένας έλληνας καλλιτέχνης παρουσίαζε τον μύθο με θαυμάσια χειροποίητα ζώα και ανθρώπους σ' ένα μικρό κουκλοθέατρο.
Ηταν πραγματικά μικρά καλλιτεχνήματα. Στην «Ελληνική Αγωγή» διδάσκει η σπουδαία φιλόλογος Αννα Τζιροπούλου Ευσταθίου πρώην καθηγήτρια της Ακαδημίας των Βάσκων και συγγραφέας βιβλίων για να μάθουμε εύκολα αρχαία ελληνικά. Ο πατέρας μου σταμάτησε το σχολείο στην Αθήνα του 1916 σε ηλικία 13 ετών. Μου διηγείτο σε όλη την παιδική μου και εφηβική μου ηλικία μύθους του Αισώπου στο αρχαίο κείμενο και απ' έξω. Γιατί σήμερα δεν τον διδάσκουν τον Αίσωπο; Η κ. Διαμαντοπούλου υπουργός παιδείας είπε να μπούν τα αγγλικά από την 1η Δημοτικού και να διδάσκονται σάν παιχνίδι.
Τότε τη ρώτησε ένας έλληνας: «γιατί δέν βάζουν και τα αρχαία ελληνικά να διδάσκονται με τον ίδιο τρόπο»; «Α! αυτά είναι μία νεκρή γλώσσα»! απήντησε.
Ετσι βλέπει τους έλληνες η κυρία Διαμαντοπούλου να μιλούν μία νεκρή γλώσσα! Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα μιλάμε την ίδια γλώσσα με μικρές παραλλαγές στην σύνταξη και στην σύνθεση μερικών λέξεων. «Ποίον έπος φύγεν έρκος οδόντων» λέει κάπου ο Όμηρος «Ποιός λόγος έφυγε από τό φράγμα των οδόντων σου;» Σίγουρα η κ. Διαμαντοπούλου εκ παραδρομής της γλώσσης είπε κάτι τέτοιο!
Το αρχαιότερο μνημείο που υπάρχει επάνω στη γή είναι η Ελληνική γλώσσα. Είναι μητέρα όλων των γλωσσών του κόσμου. Ολες οι γλώσσες τού κόσμου είναι διάλεκτοι της Ελληνικής γλώσσης. Ξέρουμε καλά πώς για μία ψήφο έχασε η ελληνική να γίνει παγκόσμιος γλώσσα! Εχασε στο παρελθόν. Δεν θά χάσει όμως στο μέλλον της ανθρωπότητος! Γνωρίζουμε ότι υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας δεν δέχονται άλλη γλώσσα εκτός από την αρχαία ελληνική. Είναι μιά μαθηματική γλώσσα η οποία γιά κάθε λεπτοτάτη έννοια έχει την δική της λέξη, « Θείοι νομοθέτες εθέσπισαν την Ελληνικήν γλώσσαν » λέει ο Πλάτωνας. Ποιοί είναι αυτοί οι θείοι νομοθέτες; απλούστατα ανώτερες διάννοιες! Γλώσσα ελληνική και γερά μαθηματικά για να φτιάξουμε ένα σκεπτόμενο άνθρωπο. Και επειδή όπως λέει ο παιδαγωγός Φωτόπουλος κιοτεύουν το μικρό ελληνόπουλο από την πρώτη κιόλας δημοτικού με λάθος διδαχή των μαθηματικών βοηθάμε τα παιδιά μας με εξωσχολικά μαθήματα. Γλώσσα η ελληνική και μαθηματικά κάνουν το παιδί μας εξυπνότερο εφ' όσον διδαχθούν σωστά. Διότι αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι να φτιάξουμε έναν άνθρωπο με γερή κρίση, έναν άνθρωπο που να σκέπτεται σωστά. Η μεγαλύτερη αρετή πάνω στη γή μάς λέει ο Τολστόι είναι νά σκεπτόμαστε σωστά. Και αυτό το πετυχαίνουμε όταν διδάξουμε σωστά στα παιδιά τα μαθηματικά, την λίμα του μυαλού. Ο δε Ηράκλειτος μας είπε: «ο ένας για μένα αξίζει όσο δέκα χιλιάδες όταν σκέπτεται σωστά» Μαθηματικά λοιπόν και γλώσσα την Ελληνικήν. «Όστις έχει την γλώσσαν έχει και το πνεύμα».

8.   Μουσική Παιδεία
Επίσης η Μουσική, εφ' όσον δέν διδάσκεται αρκετά και όπως πρέπει στο σχολείο. Οι νότες να διδάσκονται παράλληλα με το αλφάβητο και να μαθαίνουν όλα τα παιδιά ένα όργανο. Μουσική και χορός πρωτεύοντα μαθήματα στην Αρχαία Λακωνία και στην Αρχαία Αθήνα. Στην Γαλλία σήμερα στα 5 παιδάκια τα 3 παίζουν όργανο στο Δημοτικό σχολείο. Αλλά όχι σκέτο το όργανο μαζί και τραγούδι με λόγια ελληνικά. Ο λόγος μαζί με την μουσική κατεβαίνει ανάμα στη ψυχή του παιδιού! Οι μητέρες τραγουδάνε στα μικρά παιδάκια τραγούδια ανάλογα με την ηλικία τους  ξεκινώντας από βρέφη όταν τα νανουρίζουνε. Απαραίτητο το νανούρισμα λέει ο Πλάτωνας. Οταν τραγουδάμε στα μικρά παιδιά γίνονται εξυπνότερα! Η εγγονή μου στην πρώτη δημοτικού το 2010 όταν πρός στο τέλος της σχολικής χρονιάς τη ρώτησα τι τραγούδια σας έμαθε η δασκάλα εφέτος; Τίποτα ούτε ένα! Ρωτώ την δασκάλα γιατί αυτό; δεν υπάρχει χρόνος! Το πρόγραμμα είναι πολύ φορτωμένο! μου απήντησε. Το πρόγραμμα είναι πολύ φορτωμένο στην 1η Δημοτικού;! Επίτηδες για να γίνει ζημιά στο πνεύμα και στην ψυχή του παιδιού. Φόρτος πολύς, εργασίας και το χειρότερο είναι ότι δίδεται πνευματική εργασία η οποία δεν είναι για την ηλικία τους. Είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. «Οταν ο εγκεφαλικός φλοιός δέν είναι ακόμα έτοιμος, δεν έχει ωριμάσει, δεν έχει μυελωθεί γιά να μπορούν τα παιδάκια να ανταποκριθούν σ' αυτές τις τεράστιες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής δραστηριότητος που καθημερινά έχουμε επιβάλλει, τότε προκαλούμε μεγάλο κακό στα παιδιά.
Οπως ακριβώς κατά την διάρκεια του κτισίματος ενός σπιτιού η παραβίασης της σειράς που πρέπει να γίνει η δόμησης, αποβαίνει καταστροφική γιά το σπίτι έτσι ακριβώς και κατά την διάρκεια της ανατροφής και εκπαιδεύσεως των παιδιών, η παραβίασις σταδίων εξελίξεως και ανάπτυξης αποβαίνει καταστροφική για την σωματική, την συναισθηματική και την νοητική υγιεία των παιδιών κατά τον ψυχολόγο Χρήστο Κωνσταντόπουλο στό υπέροχο βιβλίο του «Σταματήστε να πονάτε τα παιδιά»
Την διαίρεση που εμείς πρίν 50 χρόνια διδασκόμαστε στο τέλος της τρίτης και στην αρχή της τετάρτης δημοτικού την διδάσκουν τώρα στην 2α δημοτικού. Οταν θα την ξαναδιδάξουν σε μεγαλύτερη ηλικία το παιδί θα είναι αρνητικό. Διότι ακούμπησε το χεράκι του σε καυτό σίδερο και δεν το ξεχνάει αυτό! Οταν φορτώνουμε το μικρό γαϊδουράκι με φορτίο που δεν αντέχει τότε αυτό θα λυγίσει και θα αρρωστήσει. Αλλά και η πληθώρα των μαθημάτων και αυτή είναι εκ τού πονηρού. «Je prefere une tete` bien  faite que bien plaine»
Προτιμώ ένα κεφάλι καλοκαμωμένο παρά παραγεμισμένο λέει ο Zean Zaques Rousseau στον «Αιμίλιό» του ένα καλό βιβλίο παιδαγωγικής. Και ο δικός μας ο Ηράκλειτος ο προσωκρατικός φιλόσοφος μας λέει: «Πολυμαθίη νόον έχειν ού διδάσκει». Η πολυμάθεια δεν μας διδάσκει νά έχουμε και βαθύτερη κατανόηση δηλαδή γερή κριτική ικανότητα.
Λιγότερα μαθήματα λοιπόν και μουσική στα παιδιά. Θυμάμαι ακόμα και τραγουδώ τραγουδάκια που μας έμαθε η δασκάλα στην πρώτη δημοτικού πρίν 50 χρόνια. Καταστάλαξαν στην ψυχή μου σάν πολύτιμα παιδικά ενθύμια! Γιατί στεγνώνουν τις τρυφερές ψυχούλες των παιδιών δίχως να τους τραγουδούν; «Με την μηχανιστική και λογοκρατούμενη παιδεία της Δύσης έχουμε καταστρέψει τις διαισθητικές, αντιληπτικές και γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων οι οποίες έχουν χάσει κάθε δραστηριότητα αναπαραγωγική. Μπροστά ακριβώς λοιπόν σ' αυτό το τραγικό κατάντημα, από το οποίο κινδυνεύει το είδος άνθρωπος η σωτηρία θα έρθει από το εκπαιδευτικό και τόσο Ελληνικό στο βάθος σύνθημα της ενιαίας καλλιέργιας του Ανθρώπου, το μεγάλο σύνθημα του Λυρισμού. Η υπεροχή του Λυρισμού απέναντι στην λογοκρατία η οποία είναι καταστροφική και η οποία περιορίζεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη των πρακτικών σκοπών του βίου,αυτή η υπεροχή του Λυρισμού διατηρούσε την θερμοκρασία της κοσμικής ενότητας ζωηρή και ακέραιη μέσα στην ψυχή του ανθρώπου. Σ' αυτήν χρεωστούμε κατά μέγα μέρος ότι έδωσε καλύτερο και αρτιότερο ο ύπατος ιστορικός πολιτισμός του κόσμου, ο καθαρός Ελληνικός Πολιτισμός! Στην ιερή θέση του Λυρισμού έμεινε ο ξηρός συλλογιμός, ο οποίος έφερε σιγά σιγά την πικρή όσο και ραγδαία παρακμή του δημιουργικού Ελληνισμού. Αυτό είναι το βαρύτερο το τραγικότερο ερώτημα που τίθεται στο πνεύμα μας στην εποχή μας: Θα νικήσει το ρομπότ ή ο άνθρωπος; Τα λογοκρατικά εκπαιδευτικά συστήματα της Δύσης δημιουργούν ένα αντιφυσιολογικό παράσιτο, έναν τερατώδη μύκητα που βυζαίνει επιμονώτερα ολοένα από καθαρό αυτοματισμό και από ταχύτητα εκ των έξω κεκτημένη, τις βαθύτερες και ιερότερες ικμάδες της υπεύθυνης ανθρώπινης ζωής» Αυτά λέει ο Σικελιανός στο λόγο του στο Bόλο το 1938 με θέμα «Η φύση και η αποστολή του Λυρισμού»
Πρέπει λοιπόν  να αναπτύξουμε την αισθαντικότητα του ανθρώπου μέσα από τις καλές τέχνες, τήν Ποίηση, την Φιλοσοφία , την Μουσική και προ πάντων την αγάπη γιά την Μητέρα γή!

9.   Άθλησις και Χορός
Την μουσική και το τραγούδι θα τα συμπληρώσουμε με άθληση και  χορό! Πρωτεύοντα μαθήματα στα αρχαία Ελληνικά σχολειά. Αλλά όπως λέει ο  Πλούταρχος στό βιβλίο του "Περί παίδων Αγωγής", η άθληση  πρέπει να  γίνεται σε λογικά πλαίσια γιατί όταν κουράζεται το σώμα υπερβολικά σε αθλοπαιδιές το μυαλό δεν μπορεί να λειτουργήσει για μελέτη. "Μηδέν άγαν". Τίποτε το υπερβολικό.
Να στρέψουμε τους νέους μας σε σπορ της θαλάσσης και σε ορειβασία. Δόξα τω θεώ έχουμε άφθονες θάλασσες και άφθονα βουνά. Εχουμε την μεγαλύτερη περίμετρο σε ακτές από όλες τις χώρες του κόσμου. 85.000 χιλιόμετρα! Αυτό θα δώσει χαρά, ευεξία, σωματική και πνευματική υγιεία στα παιδιά μας και συνακόλουθα όρεξη γιά μάθηση και για έρευνα. Το κράτος ας μή βάζει φόρους για σκαφάκια και βαρκάκια στη θάλασσα. Η Ελλάδα μεγαλούργησε πάντα με τη θάλασσα και με τη ναυσιπλοΐα μας εμπορική και πολεμική.
Σήμερα μάλιστα είμαστε η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη σε όλο τον κόσμο! Να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό! Οι εχθροί μας εσωτερικοί και εξωτερικοί αυτό θέλουν να πάθουμε! Μουχλιάζουν οι νέοι μας στις καφετέρειες ενώ η θάλασσα γύρω μας τους καλεί ερωτικά να απολαύσουν χίλια δυό παιχνίδια μαζί της! Το ίδιο και τα βουνά μας!

10.   Η Χειροτεχνία
Αλλο μέσον για να ερεθίζουμε τα παιδιά μας για μάθηση, είναι η ανάπαυλα της τέχνης. Να μάθουν επιδεξιότητες των χεριών και κυρίως χρήσιμες επιδεξιότητες. Το έργο τους να έχει άμεση πρακτικότητα και εφαρμογή στην καθημερινή αναγκαιότητα. Οταν κατασκευάζουνε αχρηστίες μειώνεται το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω ασχολία. Ύφασμα, κλωστή, μαλλί, ξύλλο, χόρτο, μέταλλο και πολλά άλλα υλικά για τα εργόχειρα των παιδιών τα οποία θα διατηρούνται για όλη τη ζωή και θα θυμίζουν στον μεγάλο άνθρωπο χαρές δημιουργίας παιδικής. Η ανάπαυλα της τέχνης γαληνεύει την ψυχή τους και τονώνει το μυαλό τους για έρευνα και μάθηση γενικά. Η χειροτεχνία παρέχει στιγμές χαλάρωσης και ελευθερίας.
Είναι η χαρά της δημιουργίας που μεταμορφώνει τα εργόχειρα σε τρόπαια κερδισμένου χρόνου! Φτιάχνεις άλλον άνθρωπο με την τέχνη! Το να πατάμε κουμπιά στα ηλεκτονικά παιχνίδια Playstation και άλλα παρόμοια, αυτό δεν είναι τέχνη. Κουράζουμε άσκοπα τα δάχτυλα των παιδιών μας και αποβλακώνουμε το μυαλό τους!
Γιατί εθίζουμε τα παιδιά μας σε κάτι ανώφελο, άχρηστο και αποβλακωτικό; Η συνήθεια δευτέρα φύσις. Δώστε στα παιδιά να παίζουν με ωραίες και χρήσιμες τέχνες! Θα μάθουν να ενεργούν έτσι ώστε να ζωντανεύουν τα χέρια τους και να οξύνουν το μυαλό τους. Η γαλλίδα μας βέρα παριζιάνα και εξερετικά καλλιεργημένο άτομο μάς έλεγε το 1963 όταν μας δίδασκε στην Γαλλική Ακαδημία «εμείς στη Γαλλία οτιδήποτε δίπλωμα να πάρει μία γυναίκα μαθαίνει οπωσδήποτε κοπτική ραπτική! Και λέει ο φιλόσοφος και ιστορικός Σ.Καργάκος: « χειρώναξ σημαίνει άναξ των χεριών, δηλαδή βασιλιάς στο χώρο του, βασιλιάς στο σπιτικό του, νοικοκύρης δηλαδή » Η τέχνη οξύνει το μυαλό και γεμίζει την ψυχή ευφορία.
Ξενοικοκυρευρευτήκαμε, εξαχρειωθήκαμε, γι αυτό και δουλωθήκαμε σαν λαός. Τα παιδιά μας γυρνάνε στις καφετέρειες με τα χέρια ξερά σαν κόπανοι, άχρηστα και ανίκανα για οποιαδήποτε τέχνη που θα τους φέρει γαλήνη στα μεσοδιαστήματα των διαβασμάτων τους. Εμείς οι γονείς πρώτοι φταίμε και μετά το σχολείο. Πρέπει να χαιρόμαστε οι γονείς όταν βλέπουμε τα μικρά χεράκια να ζούνε να είναι ζωντανά και να κατασκευάζουν χίλια μύρια πράγματα.
Γιατί βγάλαν την καλλιγραφία η οποία εδιδάσκετο στα πρώτα χρόνια του Δημοτικού; Το να γράφει ωραία γράμματα το παιδί το βοηθάμε να πάρει τις πρώτες βάσεις για την ζωγραφική. Οταν τους λες για χειροτεχνία σου λένε κάνουμε ζωγραφική. Οχι μόνο να ζωγραφίζουν αλλά και να κατασκευάζουν αυτό που ζωγραφίζουν. Καθηγητής Παν/μίου όταν του είπα για τα παιδιά του να μήν παίζουν με τις ώρες τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μου απήντησε: «Α! εγώ τα ελέγχω. Πρέπει να παίζουν γιατί αλλοιώς θα τα αναζητήσουν όταν μεγαλώσουν »! Με αυτή τη λογική ας εθίσουμε τα μικρά παιδιά στην χαρτοπαιξία, στον τζόγο, στα ποτά, στο τσιγάρο η και ακόμη στα ναρκωτικά για να μην τα ζητήσουν όταν μεγαλώσουν! Δεν καταλαβαίνει αυτός ο πατέρας ότι το «έθος» η συνήθεια στα ωραία και χρήσιμα πράγματα είναι αυτό που κάθε γονιός η δάσκαλος πρέπει να εθίσει τα παιδιά του! Και ιδού τί μας μηνά η αρχαία Ελληνική σοφία:
« Σόλων επετίμα τινί κυβεύοντει.
-Τού δέ λέγοντος περί μικρού παίζειν,
-αλλά το έθος ού μικρόν » έφη ο Σόλων.
Ο Σόλων μάλωνε κάποιον που έπαιζε ζάρια. Κι' όταν αυτός του είπε ότι παίζει για μικροπράγματα,
-«αλλά η συνήθεια είναι μεγάλη» του απήντησε ο Σόλων.
Μία έξυπνη μοδίστρα συνταξιούχος μου διηγήθηκε το εξής περιστατικό: «εργαζόμουνα στο σπίτι ενός καθηγητή του πολυτεχνείου. Οταν το κοριτσάκι του της τρίτης δημοτικού ήρθε και με παρακάλεσε να της φτιάξω ένα φουστάνι για την κούκλα της και να της δείξω, τότε εκείνος ήρθε και της έδωσε ένα μπάτσο λέγοντάς της να κοιτάξει τα μαθήματά της! Το κοριτσάκι αυτό μεγάλωσε και έγινε καθηγήτρια. Ποιός όμως ξέρει αν αυτή η γυναίκα είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και ψυχολογικά ισοροπημένος; Τα διπλώματα δυστυχώς δεν μας εξασφαλίζουν και αυτές τις ιδιότητες. Το ίδιο και ένας πατέρας στην Σαντορίνη. Αυτός είχε 3 κόρες και δεν είχε στο σπίτι του ραπτομηχανή για να μη γίνουν οι κόρες του μοδίστες! Γνώρισα μία από αυτές. Τέλειωσε το γυμνάσιο και διορίστηκε με μέσον στό Πεντάγωνο! Οταν σε μία συγκέντρωση δημοτών άνοιξε το στόμα της και μίλησε - «Ποιό είναι αυτό το βλήτο »; ρώτησε η διευθύντρια μίας τοπικής εφημερίδας. Πράγματι η γυναίκα αυτή ήταν πολύ κουτή.
Στο δημόσιο όμως διορίστηκε  και φυσικά δεν έγινε μοδίστα αφού ο πατέρας της την προφύλαξε από αυτό το «κακό ». Στο δημόσιο η κουταμάρα της πέρασε! στην τέχνη όμως θα φαινόταν αμέσως. Ο τεχνίτης αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του αυτό τον απαξιώνει αμέσως. Στα γράμματα όμως πολλοί ημιμαθείς διορισμένοι στο δημόσιο κάνουν μεγάλο κακό στη κρατική διοίκηση!

11.   Η Κλίσις του Παιδιού
Η κλίσις του παιδιού είναι ότι πολυτιμότερο και ιερότερο σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Να απαιτήσουμε οι γονείς ήδη από το νηπιαγωγιείο ειδικοί παιδαγωγοί και ψυχολόγοι να μας ενημερώνουν για την κλίση του παιδιού μας. Στα Γερμανικά νηπιαγωγεία παρακολουθούν το παιδί στο παιχνίδι του και ήδη από κεί βγάζουν συμπέρασμα πού έχει κλίση κάθε παιδί! Και όχι μόνον στα νηπιαγωγεία αλλά και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο ειδικοί επιστήμονες νά συμβουλεύουν τους γονείς για την κλίση του παιδιού τους.
Αυτό θάπρεπε νά είναι πρωταρχικό μέλημα των δασκάλων και προ πάντων των γονιών. Σε πάρα πολλούς ανθρώπους καταστρέφεται σήμερα η ζωή τους και η υγιεία τους διότι δεν αγαπούν την δουλειά τους. Η δουλειά είναι δουλεία! Σκεφθείτε να την κάνουμε και δίχως αγάπη. Να μην σπρώχνουμε τα παιδιά μας έστω και εξ απαλών ονύχων σε επαγγέλματα που λάμπουν στα μάτια της κοινωνίας για να βγάλουν λεπτά, εάν δεν έχουν κλίση. Η κλίση είναι έμφυτη, δεν την δημιουργούμε εμείς, όσο και να πιπιλίζουμε το μυαλό των παιδιών μας από μωρά. Το έκαναν πολλοί γονείς και απέτυχαν όλοι εκατό τα εκατό. Τα παιδιά τελικά δεν άσκησουν το επάγγελμα στο οποίο τα είχαν μυήσει από μικρά ή και άν το άσκησαν δεν είναι άνθρωποι ευτυχισμένοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι πολλοί γιατροί μας καπνίζουν! Είναι άτιμο και εγληματικό να μην σεβόμαστε την κλίση του παιδιού μας και εγωϊστικά να λέμε ότι θα το πλάσουμε από μικρό με πλήση εγκεφάλου πρός τα εκεί που εμείς θέλουμε. «Κάλιο σε λόφο χαμηλό και στη κορφή του μείνε, παρά στα πόδια του βουνού όσο  ψηλό κι' αν είναι»! Μας λέει η λαϊκή σοφία. Κι' αυτό θα γίνει μόνο όταν ο άνθρωπος ακολουθήσει την κλίση του!
Ακουσα μια μέρα στο τρίτο πρόγραμμα το εξής αφοριστικό: «Είναι ωραίο όταν οι άγγελοι περπατούν στη γη μέ τα φτερά τους! Είναι λυπηρό όταν μερικοί νομίζουν ότι μόνο με σκληρή εργασία και προσπάθεια μπορούν να πετύχουν, δίχως φτερά.Τα φτερά είναι η κλίση του ανθρώπου και γιά τους τυχερούς το ταλέντο. Σε στατιστική που έγινε εδώ στην Ελλάδα πρίν κάποια χρόνια απεδείχθη ότι το κράτος μας είχε μείον στην οικονομία 200 δίς ετησίως διότι λάθος άνθρωποι βρίσκονται σε λάθος θέσεις! Ποιός φταίει γι' αυτό; όλοι ξέρουμε αλλά δεν είναι επί του παρόντος να το βρούμε και να το αναλύσουμε. Οδοδεικτούμε την επιλογή της σχολής σύμφωνα με το βαθμό που θα πάρει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Άλλο το άριστα και άλλο η κλίσις του παιδιού μας. Το άριστα δέν πρέπει να οδοδεικτεί την επιλογή της σχολής. Η κλίσις του παιδιού πρέπει να οδοδεικτεί την επιλογή του επαγγέλματος καί της σχολής!

12.   Σωστή Διατροφή
Πολύ βασικό και μάλιστα το σημαντικώτερο από όλα για να δούμε το παιδί μας στην κορυφή είναι η σωστή διατροφή «Απ' το στόμα μπαίνει η χάρη» λέει ο λαός μας. Και ο Επίκουρος μας λέει: «Αρχή παντός αγαθού η τής γαστρός ηδονή»! Καί το γνωστό των ιατρών: «είμαστε ότι τρώμε» Εχουμε ήδη τα πιό παχιά παιδιά της Ευρώπης. Το πάχος κάνει ζημιά όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο μυαλό των παιδιών μας, είναι αμαρτία να φορτώνουμε τα αθώα αυτά πλάσματα με περιττά κιλά για όλη τους τη ζωή. Το κακό αρχίζει από την κούνια λέει ο μεγάλος παιδίατρος Δοξιάδης και τονίζει «μη φοβόσαστε αν το εννεάμηνο μωρό σας μείνει γιά 5 μέρες νηστικό! Δεν παθαίνει τίποτε. Μόνα τους τα παιδάκια θα πεινάσουν και τότε θα τα ταΐσουμε. Ποτέ με το ζόρι!»
Τα «Fast Food » φάστ-φούντ της Αμερικής με τους τετράπαχους Αμερικανούς άρχισαν να κάνουν και εδώ τη ζημιά. Στην Αμερική όμως έχουν ήδη αρχίσει να προσέχουν πολύ και μάλιστα ξεκίνησαν από τα κυλικεία των σχολείων με υγιεινή διατροφή. Τί να σου κάνουν τα φροντιστήρια και οι ακριβοί δασκάλοι άν το παιδί αναπνέει βρώμικο αέρα σε μολυσμένες πόλεις και άν το φαΐ που τρώει δεν προάγει την σωματική του αλκή και την πνευματική του ευφυΐα; Κάνουμε μιά τρύπα στο νερό όσο κι' αν πληρώνουμε για την παιδεία των παιδιών μας. Πάνω απ' όλα αρίστη τροφή και καθαρός αέρας για να δούμε το παιδί μας στην κορυφή. Οι γονείς ας θυσιάσουμε χρόνο για μαγειρική με υγιεινά τρόφιμα. Αυτό θα ωφελήσει και εμάς και τα παιδιά μας. Και όχι μόνο. Οσοι μπορούν να καλλιεργούν τα λαχανικά της οικογένειας.

13.   Ο Ύπνος του Παιδιού
Ο ύπνος τρέφει το παιδί κι' ο ήλιος το μοσχάρι λέει ο λαός μας. Ενα άλλο πολύ βασικό για να χτίσουμε γερόν άνθρωπο στο σώμα και στο πνεύμα είναι ο ύπνος. Ο ύπνος του παιδιού μεθοδεύεται. Δεν αφήνουμε το παιδάκι να κοιμάται το πρωΐ για να κάνουμε τίς δουλειές μας. Ειδικά μετά τα 3 χρόνια το παιδί φυσιολογικά κόβει μόνο του το μεσημεριανό ύπνο. Μοιραίως όμως αν το έχουμε σηκώσει πρωΐ θα κοιμηθεί νωρίς το βράδυ. Και μετά μεγαλύτερο στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο δέν αφήνουμε ποτέ ούτε στις διακοπές το παιδί να κοιμάται το πρωί. Το σηκώνουμε πρωί. Επιμείνατε ιδιαιτέρως στο πρωϊνό ξύπνημα. Χτίζουμε γερόν άνθρωπο έτσι.
Τα παιδιά από την περιφέρεια της Ελλάδος ξυπνούν πρωΐ και κοιμούνται νωρίς.
Οταν το 1974 παραθέριζα στον Πλαταμώνα μου είπε ένας ντόπιος χωρικός επιγραμματικά: «του πιδί δέν πρέπει να του βρίσκει ου ήλιους στού κρεβάτι»! Νύχτωσε η πόλις τα μυαλά των παιδιών μας. Μαλθακότητα και ξενύχτι. Την ώρα που οι Αλβανοί πάνε στις δουλειές τους πάνε οι νέοι μας για ύπνο! Στην πλούσια και μαλθακή πόλη Σίβαρις της νοτίου Ιταλίας έσφαξαν όλους τους κοκκόρους για να μην τους ξυπνούν το πρωί! Η κατάληξις αυτής της πόλεως ήταν να χαθεί από το χάρτη της Ιστορίας, λόγω μαλθακότητος και εκφυλισμού. Δεν θα γίνει ποτέ δημιουργικός και πετυχημένος ο άνθρωπος που ξενυχτάει και κοιμάται το πρωΐ αλλά ούτε και υγιειής. Οι Αγγλοι έχουν ένα ωραίο ποίημα για τον ύπνο:
early to bed
early to rise
makes a man  
healthy wealthy
and wise  που σημαίνει: νωρίς στο κρεβάτι, νωρίς να σηκώνεσαι, κάνει έναν άνθρωπο υγιειή, πλούσιο και σοφό. Υγιεία πλούτος και σοφία! Ποιός γονιός δεν θέλει να τα έχει αυτά το παιδί του; Ο δε Μπέρναρντ Σο μας λέει: «Η ζωή ανήκει σ' αυτούς που ξυπνούν πρωί» Και μιά λαϊκή παροιμία μας μηνά: «το πρωϊνό πουλί πιάνει το σκουλίκι». Το πρωΐ υπάρχει πολλή ενέργεια στη φύση και αυτή μας βοηθάει για μελέτη και δράση γενικά. Ο H.D. Θορώ (Thoreau) σοφός της Δύσεως μελετούσε πάντα μόνο το πρωί. Ενα ζυμάρι είναι το παιδί και το πλάθουμε. Ετσι μεγάλωσα τα παιδιά μου και πολλές φορές ήρθα σε σύγκρουση με την νοοτροπία του ξενυχτιού. Η Περλμπάκ η συγγραφέας του ωραίου βιβλίου «the good earth» (η καλή γή) και άλλων, κοίμιζε τα παιδιά της στην Αμερική στις 9 η ώρα! Πόσο καλό έκανε αυτή η μητέρα στα παιδιά της!
Κάνουν πάρτυ στα σχολεία για τους τελειόφητους των 12 χρονών και επιτρέπουν οι δασκάλοι στα παιδιά να ξενυχτούν μέχρι τις 3 και 4 η ώρα το πρωΐ! Πέστε μου μια χώρα της Ευρώπης ή της Αμερικής που να γίνεται αυτό. Στην Αμερική που έζησε η κόρη μου τα πάρτυ νωρίς αρχίζουν και νωρίς τελειώνουν, το πολύ μέχρι τις 10 ή ώρα για τα μεγάλα παιδιά και για τα μικρά μέχρι τις 6 η ώρα μετά μεσημβρίας. Επιστρέφουν γονείς και παιδιά μετά τις έξι γιατί όπως λένε οι γονείς θέλουμε να ξεκουραστούμε μετά. Ξενυχτάνε οι Ελληνες και με κεφάλι μπουμπουνιασμένο πάνε στην δουλειά τους το πρωΐ! Τι δουλειά και τι πρόοδο θα έχουν; Δυστυχώς τις τελευταίες τρείς με τέσσερις δεκαετίες μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων λειτουργούσε με αυτό τον τρόπο και πληρωνόταν δίχως να προσφέρει έργο. Τι ζημιά τεράστια για τη χώρα μας! Και τι αδικία για τούς εργατικούς και προκομμένους Ελληνες!
Είχα μια φίλη γιατρίνα η οποία εργαζότανε σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Ηταν τότε 26 χρονών. Μου έλεγε λοιπόν: «αν κοιμόμουνα μετά τις 11 το βράδυ, το πρωΐ έκανα το σταυρό μου μήπως κάνω κάποιο λάθος διότι το μυαλό μου δεν ήταν αρκετά ξεκούραστο!». Εκεί ασφαλώς θα υπήρχε έλενγχος στον εργαζόμενο, αυτό που έλλειψε δυστυχώς στην Ελλάδα. Από τα σχολεία μας βγάλαν τους επιθεωρητές και μου είπε φίλη, καλή δασκάλα η οποία ειργάζετο σε σχολείο κάτω από την Ακρόπολη. «Τώρα πια και να μην είμαι καλά προετοιμασμένη δεν με νοιάζει διότι δεν φοβάμαι μην μπεί ξαφνικά ο επιθεωρητής μες την τάξη! »
Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα του ύπνου. Από τίς μητέρες της Ελλάδος ξεκινάει η μαλθακοποίηση της ελληνικής φυλής. Αλλά και οι πατέρες έχουν μεγάλη ευθύνη εάν δεν σκληραγωγούν τα παιδιά τους.
Δεν θα αφήνουμε τα παιδιά μας να ξενυχτούν αλλά ούτε και να κοιμούνται το πρωΐ! Μήν τα λυπόμαστε τάχατες. Να λυπηθούμε τούς εαυτούς μας διότι θα κλάψουμε στό μέλλον για τους κηφήνες πού εκθρέψαμε. Εβραίος γειτονάς μου τραβάει τα σεντόνια στον 25 χρονο γιό του στις 6 η ώρα το πρωΐ. Δεν του επιτρέπει να κοιμηθή άλλο. Αλλά αυτό πρέπει να το εφαρμόσουμε από νηπιακή ηλικία. Οι Επιστήμονες λένε ότι οι γόνιμες ώρες του ύπνου και για τους ενήλικες είναι 11-2 μετά τα μεσάνυχτα. Οταν αυτές τις χάσουμε, κάθε μία ώρα δεν αντικαθίσταται ούτε με 2 ώρες πρωϊνές.
Ας προσέξουμε τον ύπνο των παδιών. Βασικός παράγων για να τα δούμε στη κορυφή. Και ας μην ξεχνάμε εμείς οι Μητέρες την ρήση των Σπαρτιατισσών: «Εμείς γεννάμε τούς άνδρες». Είμαστε από καλή γενιά οι Ελληνίδες Μητέρες.
Σ' αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε εμείς θα αποκαλύψουμε και πάλι τις απόκρυφες δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους οι Έλληνες! Εμείς οι Μητέρες θα πλάσουμε τον Ιδανικό Χαρακτήρα. Πάνω απ' όλα ο Χρακτήρας του ανθρώπου και μετά όλα τα άλλα! «Ο δαίμων που συνοδεύει κάθε άνθρωπο σε όλη του τη ζωή είναι ο χαρακτήρας του» κατά τον Ηράκλειτο! Ανθρωπο με Α κεφαλαίο να φτιάξουμε και μετά επιστήμονα ή οτιδήποτε άλλο ονειρευόμαστε.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ «ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ»
Ειρήνη Σκαρμέα Κοβάνη

Πρώην Φροντ/χος Καθηγήτρια Αγγλικής & Γαλλικής

 

Δημοσίευση 13/01/2014

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.