Στην Ηλιούπολη η τιμή του Ιερού Eικονίσματος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας ξεκινά από το 1935 και αποδίδεται κάθε χρόνο πανηγυρικά σε δύο από τους ναούς της πόλεως.
Έτσι και εφέτος πανηγύρισε με λαμπρότητα το Μοναστήρι, όπως το αποκαλούν οι Ηλιουπολίτες, με τα παραδεδομένα των Ιερών Ακολουθιών του Μεγάλου Εσπερινού της παραμονής και του Όρθρου μετά της Θείας Λειτουργίας της κυριωνύμου, των οποίων προεξήρχε και ομίλησε ο εν Αθήναις έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός. Ακόμα, το βράδυ της παραμονής, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία υπό του εκ των πατέρων της Μονής Αρχιμανδρίτου Ευσέβιου Κωτσογιαννίδη και ανήμερα, ο μεθέορτος Εσπερινός μετά λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος των οποίων προέστη ο εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος Σαλάκος, ενώ συμμετείχαν οι αρχές της πόλεως με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλειο Βαλασόπουλο, η φιλαρμονική του Δήμου και η Ελληνική και Δημοτική Αστυνομία. Το βράδυ της εορτής εψάλλη Ιερά Παράκλησις την οποία και τέλεσε ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής κοινότητος της περιοχής, Πρεσβύτερος Χαραλάμπης Γεωργαντάς. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις μετείχαν και έτεροι κληρικοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ως οι Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Κουμαρέλας και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αποστολακίδης αλλά και οι Αχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου και Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης εκ της ενορίας Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.
Το Μοναστήρι βρίσκεται στις παρυφές του όρους Υμηττού στην οδό Αρχιμήδους 51 στην περιοχή Αγία Μαρίνα και εντός του οικιστικού περιβάλλοντος, της ενορίας Αγίας Μαύρας Ηλιουπόλεως. Είναι από διαθέσεως των κτητόρων του, Μοναχών Νυμφοδώρας, Μαγδαληνής και Μαρίας, εξαρτημένο από την εξαρχία Αθηνών του Παναγίου Τάφου και ανήκει στο Ιερό Κοινό της Αγίας Πόλεως. Εφέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από της επανδρώσεως του με την ευλογία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, από ανδρώα αδελφότητα υπό τον Γέροντα Αρχιμανδρίτη Βλάσιο Παναγιωτόπουλο. Οι πατέρες εκτός των μοναχικών τους καθηκόντων και της προς τον λαό του Θεού διακονίας τους, μετέτρεψαν τον εναπομείναντα μικρό χώρο της Μονής σε μια όαση πρασίνου που ξεχωρίζει αισθητά ανάμεσα στις πολυκατοικίες ενώ δημιούργησαν και το παρεκκλήσιο του Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου.
Ακριβώς στις αρχές της πρώτης εισόδου στην Ηλιούπολη εξ Αθηνών και επί της οδού Κονίτσης 6, κείται το πάλαι ποτέ Καλλέριο Ορφανοτροφείο «Η Παναγία η Ελεούσσα». Στους χώρους του, υπάρχει παρεκκλήσιο το οποίο τιμάται επ΄ονόματι της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στην εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης. Τελέσθηκε και εκεί από την παραμονή ο Μέγας Εσπερινός προεξάρχοντος του πολιού Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Χαμαράκη με την συμμετοχή και άλλων εφημερίων της τοπικής ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιουπόλεως αλλά και των ενοριών Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγίας Μαρίνης και Αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως. Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος με την συμμετοχή των φιλαρμονικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία του Δημάρχου Ηλιουπόλεως Βασιλείου Βαλασόπουλου, του πρώην Δημάρχου Ιωάννου Αναγνώστου και άλλων τοπικών αρχόντων. Την κυριώνυμο ετελέσθη Όρθρος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Χαμαράκη και συλλειτουργούντων των Αρχιμανδρίτου Δωροθέου Σερέτη, πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτου Δασκαλοθανάση, των πρεσβυτέρων Θεοτίμου Τσάλα και Φιλίππου Παγανού ως και του Διακόνου Χαριλάου Βασιλόπουλου, ενώ το απόγευμα εψάλλη Ιερά Παράκλησις υπό του πολιού Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτου Δασκαλοθανάση, όστις και εξυπηρετεί πολλάκις λειτουργικά το παρεκκλήσιο.
Το Καλλέριο ορφανοτροφείο ιδρύθηκε το 1965 από τις μακαριστές Κλεοπάτρα Καψάλη και Αθηνά Πορύχη με την διάθεση της περιουσίας τους. Από τότε διευθύνεται από την Κωνσταντίνα Καψάλη που αφιέρωσε όλη την ζωή της στην διακονία των ορφανών και κατέστη στην κοντά 50χρονη παρουσία του ιδρύματος στην περιοχή, «μάνα» για εκατοντάδες κοπέλες που ανέθρεψε και αποκατάστησε. Τα ίδρυμα αναγκάσθηκε να αναστείλει την φιλοξενία παιδιών, αφού δεν πληρούσε κτηριακά τις προϋποθέσεις για της λειτουργία του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των συγχρόνων νόμων και οδηγιών.
Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,
του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου
Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
www.agmarina.gr
Δημοσίευση 27/09/2012