Την Κάρτα Υγείας Μαθητών ανακοίνωσε το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. στο 3o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας
«Από την Αλεξανδρούπολη, πριν 3 μήνες, ανακοινώσαμε την αναγκαιότητα κοινωνικών φαρμακείων και ιατρείων για ανασφάλιστους πολίτες και καλέσαμε όλους τους Δήμους μέλη μας να προβούν σε σύστασή τους. Σήμερα ανακοινώνουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας Κάρτας Υγείας Μαθητή για τη διατήρηση της υγείας του μέσα από την Πρόληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας» ήταν το μήνυμα του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη στην παρουσίαση των προγραμμάτων του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας που πραγματοποιείται στην Ερμούπολη της Σύρου 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012
Ο κος Πατούλης, παρουσιάζοντας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Υπουργείου Παιδείας από τον Υφυπουργό Παιδείας κο Παπαθεοδώρου και τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ κο Πατούλη, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 με στόχο τη διεξαγωγή προληπτικών προγραμμάτων σε μαθητές για τη διασφάλιση της υγείας τους.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία Κάρτας υγείας για κάθε Μαθητή για την παρακολούθηση της υγείας του. Δρομολογούνται έλεγχοι πρωτογενούς πρόληψης α) για την κατοχύρωση του απαραίτητου βασικού εμβολιασμού μέσα από την καταγραφή της εμβολιαστικής κατάστασης των μαθητών, β) για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας μέσα από την υιοθέτηση υγιεινών προτύπων διατροφής με την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης μαθητών, καθώς και μέσα από την παρακολούθηση βάρους-ύψους και δείτκη μάζας σώματος του κάθε μικρού μαθητή. Παράλληλα, ξεκινούμε προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη ανακάλυψη προβλημάτων υγείας που θα καταγράφονται μέσα από την εξέταση κυφοσκολίωσης, την ακρόαση των πνευμόνων και της καρδιάς, τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης, τη μέτρηση οπτικής οξύτητας, τον έλεγχο στοματικής, υγιεινής κ.α. Τα προγράμματα ελέγχου θα διεξάγονται με την άδεια των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθύνσεων, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.»
Όπως τόνισε ο κος Πατούλης, είναι η πρώτη φορά που προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας με εθελοντικό χαρακτήρα προσφοράς και αλληλεγγύης οργανώνονται σε ευρεία κλίμακα στα σχολεία της χώρας, από ένα μεγάλο Εθνικό Δίκτυο των ΟΤΑ, που διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία και τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας, υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας.
Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) είναι ένα Πανελλαδικό Δίκτυο των ΟΤΑ που σκοπό έχει την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής και σήμερα αριθμεί 140 Καλλικρατικούς Δήμους – Μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Σημαντική αναγνώριση για το σπουδαίο έργο του με συνέπεια και συνέχεια στην πρόληψη, αποτελεί η πιστοποίηση που έλαβε τον Ιούνιο 2010, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.) ως το εθνικής εμβέλειας Δίκτυο που ακολουθεί τα πρότυπα του W.H.O., γεγονός που επισφραγίστηκε από τη διαχειριστική επάρκεια του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έλαβε προ 4μήνου.
Το ΕΔΔΥΠΠΥ υλοποιεί προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, ενίοτε και τριτογενούς. Σκοπός των προγραμμάτων είναι αφενός να ανιχνευθούν έγκαιρα προβλήματα υγείας που διελαύνουν απαρατήρητα -σε φαινομενικά υγιείς πολίτες- που στην πραγματικότητα δεν είναι υγιείς...απλά δεν ξέρουν ότι πάσχουν διότι ακόμη δεν έχουν συμπτώματα.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ο κύριος μοχλός για την υλοποίηση προγραμμάτων στου δήμους μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ, διότι δρομολογεί την έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων που πραγματικά σώζει ζωές και προσφέρει ποιότητα ζωής για τον πολίτη.
Ο κος Πατούλης ανέφερε κατά την ομιλία του ότι ενδεικτικά, την τελευταία διετία εξετάστηκαν στα πλαίσια των εκστρατειών πρόληψης στους δήμους 14.600 άντρες 50-75 χρονών κατά την εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου του προστάτη και από αυτούς το 12% παραπέμφθηκε για περαιτέρω έλεγχο λόγω παθολογικού PSA. Κατά την εκστρατεία πρόληψης από τον καρκίνο του παχέος εντέρου εξετάστηκαν στο χρονικό διάστημα 2010 - 2012 20.000 πολίτες, ενώ 1/10 έχρηζε λόγω ευρημάτων περεταίρω διερεύνησης. Στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη αντρών >50 χρονών σε 325 Δήμους της χώρας, ανταποκρίθηκε το 77.8% του πληθυσμού και διανεμήθηκαν 200.000 ενημερωτικά φυλλάδια για τη συχνοουρία, τα συμπτώματα, την έγκαιρη διάγνωση και τις θεραπευτικές προοπτικές της νόσου. Παράλληλα, σε πολλούς δήμους εστέφθη με επιτυχία το πρόγραμμα πρώτων βοηθειών και βασικής υποστήριξης ζωής, εκπαιδεύτηκαν σε πλατείες πολλοί δημότες, υγειονομικοί και μη, τόσο στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση όσο και στην αντιμετώπιση του πνιγμού και της πνιγμονής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ στους προσυμπτωματικούς ελέγχους μέτρησης οστικής μάζας που διεξάγει το ΕΔΔΥΠΠΥ σε 65 Δήμους όλης της χώρας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των αυτόματων καταγμάτων. Περισσότεροι από 10.000 γυναίκες >45 ετών προσήλθαν για να εξεταστούν στα δημοτικά τους κτίρια όπου εξειδικευμένα στελέχη του ΕΔΔΥΠΠΥ διεξήγαγαν τις μετρήσεις. Στο σημείο δε αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η μέτρηση της οστικής μάζας σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πολύ σημαντικό μέτρο πρόληψης, όχι μόνο για την οστεοπόρωση, αλλά και για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας αυτόματων καταγμάτων που πολλές φορές οδηγούν ραγδαία στο θάνατο.
Κλείνοντας, ο κύριος Πατούλης έστειλε από τη Σύρο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς των ΟΤΑ, σε μια προσπάθεια καθολική, και στους 160 Δήμους μέλη, να διατηρηθεί υγιής ο κάθε πολίτης. Σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, κρίνεται αναγκαία μια καθολική διαδικασία με κεντρική πολιτική βούληση και η παράλληλη συνεργασία όλων των ΟΤΑ, ώστε να προγραμματιστούν, να καθοριστούν και να αξιολογηθούν προγράμματα πρόληψης σε όλη την Ελλάδα και να διεξαχθούν με συνέχεια και συνέπεια για να διατηρούμε την υγεία και να προλαμβάνουμε την ασθένεια, σε κάθε τοπική κοινωνία, προς όφελος του κάθε δημότη.
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.
Δημοσίευση 02/10/2012