Συνεχίζοντας την παραπληροφόρηση των πολιτών, ο κ. Βαλασόπουλος επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, να οικειοποιείται όλα τα έργα που έχουν γίνει στην Ηλιούπολη τα τελευταία χρόνια και να καταλογίζει στην προηγούμενη διοίκηση –προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο- τις ευθύνες για όλα τα δεινά της σημερινής κατάστασης στην πόλη μας.
Από τα ελάχιστα θετικά που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ηλιούπολη κατά τη διάρκεια της θητείας του –για να υπενθυμίσουμε σε όσους έχουν… ασθενή μνήμη- είναι το μεγάλο έργο «Πράσινη Ζωή στην πόλη», το οποίο μελετήθηκε, σχεδιάστηκε, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ), δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί της Διοίκησης Αναγνώστου. Υπενθυμίζουμε πως αυτό περιελάμβανε έξι αναπλάσεις, ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής επιλογής και προτεραιοτήτων:
1. της πλατείας Ανεξαρτησίας, 2. της παιδικής χαράς της πλατείας Αναγνωσταρά, 3. της πλατείας Βεάκη (Τυπογραφικά), 4. του πάρκου της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, 5. των αθλητικών χώρων του Αγίου Νικολάου και 6. την κατασκευή «πράσινης στέγης» στο 11ο Δημοτικό Σχολείο με ταυτόχρονη αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.
Η κατασκευή τους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010, όταν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι προηγούμενες απαραίτητες διαδικασίες, παρά τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και αφού «άνοιξε» το αντίστοιχο πρόγραμμα των αναπλάσεων από την Περιφέρεια. Ο «τιμητής» και αυτού του έργου –όπως και πολλών άλλων- κ. Βαλασόπουλος από την πρώτη στιγμή είχε ξεκινήσει λυσσαλέα να κατασυκοφαντεί την τότε διοίκηση, η οποία… τόλμησε επτά μήνες πριν από τις Δημοτικές εκλογές να ξεκινήσει την υλοποίηση του (λες και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα περίμενε να ολοκληρωθούν οι εκλογές, με προφανή τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο και να χαθούν τα χρήματα). Το αποκορύφωμα βέβαια παρατηρήθηκε μετά τις εκλογές όταν, ως Δήμαρχος πλέον, ο κ. Βαλασόπουλος, ο άνθρωπος που… νοιάζεται για τη γειτονιά που μεγάλωσε, συνέχισε την προσπάθεια να σταματήσει το έργο της πλατείας Ανεξαρτησίας με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες ότι τάχα έρχεται το Μετρό στην Αγία Μαρίνα και ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία σταθμός του. Ευτυχώς, τελικά επικράτησαν μέσα στην παράταξή του πιο σώφρονες φωνές και δεν πραγματοποιήθηκαν οι καταστροφικές για την πόλη επιλογές του.
Ο κ. Βαλασόπουλος πρέπει να το συνειδητοποιήσει, όπως το έχουν συνειδητοποιήσει και οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας ότι το συγκεκριμένο έργο πνοής και αναβάθμισης του κέντρου της ξεχασμένης αυτής περιοχής, οφείλεται στο όραμα και την αποφασιστικότητα της διοίκησης Αναγνώστου και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, παρόλο που συγκυριακά υπήρξε πολιτικό κόστος. Σχετικά με τα έργα της διοίκησής του τα οποία αναφέρει, πρέπει να θυμίσουμε στον λαϊκίζοντα δήμαρχο ότι:
• Ο χώρος της πλατείας Αναγνωσταρά είχε εξωραϊσθεί από την προηγούμενη διοίκηση τη διετία 2007 – 2008, ενώ στο έργο «Πράσινη ζωή στην πόλη», με εξασφαλισμένα τα κονδύλια, είχε ενταχθεί η ανάπλαση της παιδικής χαράς, η οποία αποπερατώθηκε μέσα στα πλαίσια ολοκλήρωσης του προγράμματος.
• Όσον αφορά τη δέσμευση για χρηματοδότηση από το Δήμο με 750.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του πλέγματος των έξι έργων του προγράμματος «Πράσινη ζωή στην πόλη» και όχι δύο έργων, όπως ψευδώς αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βαλασόπουλος, η Διοίκηση ήταν ξεκάθαρη. Μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης και την κατακύρωση των διαγωνισμών προς την μειοδότρια εταιρία. Τα 600.000 ευρώ που υποχρεωτικά προέβλεπε η μελέτη (ως απρόβλεπτα κονδύλια όπως γίνεται σε όλες τις μελέτες του δημοσίου), δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε, με αποτέλεσμα η επιπλέον υποχρέωση που θα είχε να αναλάβει ο Δήμος θα ήταν 150.000 περίπου, την ίδια ώρα που τα 2 εκατομμύρια ήταν χρηματοδότηση της Ε.Ε. μέσω της Περιφέρειας.
Σχετικά με το έργο της Πατριάρχου Γρηγορίου (αναστροφή της κίνησης στο τέρμα της), παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του κ. Βαλασόπουλου, σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, πάρθηκε απόφαση και δημοπρατήθηκε επί διοίκησης Αναγνώστου.
Για το πάρκο «Χαλικάκι», παρόλες τις περσινές πομπώδεις εξαγγελίες για τα έργα της ολοκλήρωσής του με χρηματοδότησης μέσω της Ε.Ε., ο Δήμαρχος αποφεύγει να πληροφορήσει τους Δημότες ότι η χρηματοδότηση δεν επιτεύχθηκε λόγω ανεπάρκειας της υποβληθείσας μελέτης από τη Διοίκηση, παρ’ όλο που ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα για τη σύνταξή της. Και τώρα θα ξαναγίνει νέα μελέτη μήπως και υπάρξει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Οι ενέργειες αυτές, αν μη τι άλλο, φανερώνουν την προχειρότητα αντιμετώπισης των σοβαρών και σημαντικών προτεραιοτήτων που έχει η πόλη. Και ενώ έχει αποφασιστεί η σύνταξη νέας μελέτης για το έργο, αποσπασματικά, πρόχειρα και με ιδιαίτερη «πρεμούρα» προφανώς λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών, προσπαθεί στήνοντας κάποια όργανα γυμναστικής να πείσει τους κατοίκους ότι το έργο ξεκίνησε. Όσο για την «απραξία» της προηγούμενης διοίκησης, πρέπει να ενημερώσουμε τον κ. Βαλασόπουλο ότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο, όπως ο εμπλουτισμός του πρασίνου, η αποκατάσταση του φωτισμού του χώρου, η συνεχής συντήρηση και προστασία του. Οι κάτοικοι γνωρίζουν πώς ήταν ο χώρος πριν και πώς κατάντησε σήμερα.
• Για το γήπεδο της «Διάνα», εάν ο κ. Βαλασόπουλος νοιώθει ότι έχει επιτελέσει το χρέος του με το κατάντημα του αγωνιστικού χώρου που θυμίζει κακοργωμένο χωράφι, ενώ έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ και οι ομάδες της πόλης μας καλούνται να δώσουν αγώνες. Ας το κρίνουν οι δημότες. Όσο για τον ισχυρισμό ότι εξασφάλισε από την περιφέρεια 190.000 ευρώ για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα, αποφεύγει να ομολογήσει ότι η Περιφέρεια γνωστοποίησε στο Δήμο ότι το αίτημα της χρηματοδότησης θα προχωρήσει όταν γίνει τροποποίηση του τεχνικού της προγράμματος. Κι αυτό, διότι στο αρχικό τεχνικό πρόγραμμά της δεν είχε συμπεριληφθεί το έργο (από τη στιγμή που ο κ. Βαλασόπουλος δεν φρόντισε έγκαιρα να το ζητήσει). Με άλλα λόγια «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», όπως λέει ο λαός μας. Η φετινή αγωνιστική χρονιά ήδη χάθηκε. Όσον αφορά τις ενέργειες της Διοίκησης Αναγνώστου στο χώρο, πρέπει να θυμίσουμε: 1. Κατασκευή του γηπέδου 5x5 στη θέση του καταστραμμένου γηπέδου τένις στο χώρο της Διάνα. 2. Τοποθέτηση στεγάστρου σε τμήμα των εξεδρών του γηπέδου. 3. Αντικατάσταση του φθαρμένου τάπητα του γηπέδου. 4. Βελτιώσεις στα αποδυτήρια.
• Σχετικά με τις δομές των ΚΑΠΗ έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Η διοίκηση Αναγνώστου βρήκε από τη Διοίκηση Γιωργάκη τρία Κέντρα και δημιούργησε άλλα δύο σύγχρονα περιφερειακά, στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Μαρίνα, για να μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση οι ηλικιωμένοι Δημότες μας. Προοπτική ήταν να δημιουργηθούν άλλα δύο νέα ώστε να υπάρχει ένα πλέγμα κέντρων για την τρίτη ηλικία που θα κάλυπτε όλες τις περιοχές της πόλης μας, ώστε να μπορούν όλοι οι ηλικιωμένοι συνδημότες μας να απολαμβάνουν την φροντίδα, την θαλπωρή και τις υπηρεσίες που υποχρεούται να τους προσφέρει ο Δήμος. Η νέα διοίκηση εφάρμοσε μια διαφορετική φιλοσοφία σχετικά με τις δομές των ΚΑΠΗ. Αποφάσισε να κλείσει τέσσερα παραρτήματά τους, να δημιουργήσει δύο νέα κέντρα κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως «αυτάρεσκα» τα ονομάτισε ο κ. Βαλασόπουλος και να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες σε τρία σημεία της πόλης με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η προσέγγιση από τους ηλικιωμένους. Είναι τουλάχιστον «αστείο» να ισχυρίζεται ο Δήμαρχος ότι μεταστεγάζοντας τα ΚΑΠΗ, εξοικονόμησε πόρους, όταν μόνο η μετεγκατάσταση στοίχισε για τα δύο κέντρα κάμποσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
• Για το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που δήθεν διατέθηκε για την κοινωνική πολιτική το 2013, η Δημοτική Αρχή απαντά με αοριστίες και χωρίς καμία τεκμηρίωση. Τα στοιχεία, λέει, στη διάθεση των πολιτών. Αφού τα στοιχεία δεν έχουν διατεθεί ούτε στους Δημοτικούς Συμβούλους, πόσο υποκριτικό, αόριστο και νεφελώδες είναι να ισχυρίζεται ότι είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη. Ας το γνωστοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση κάνοντας απολογισμό του έργου της και να είστε σίγουροι ότι εμείς πρώτοι θα το επικροτήσουμε. Όμως υιοθέτηση άκριτα «στοιχείων» που τα γνωρίζει μόνο ο κ. Βαλασόπουλος, δεν δεχόμαστε. Η ομολογία του δε ότι δεν έχει υπάρξει τρία χρόνια δημόσια λογοδοσία όπως υποχρεούται η Δημοτική Αρχή να κάνει, δεν δικαιολογείται με το ότι δήθεν οι αποφάσεις δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο και ο Δήμαρχος λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα Δημοτικά Συμβούλια την περίοδο 2011-13 έχουν προσωπική άποψη για το πόσο ο Δήμαρχος προσωπικά έχει υποβαθμίσει και απαξιώσει το ρόλο που θεσμικά καλείται να διαδραματίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
• Συνεχίζοντας τη λασπολογία, την οποία κατέχει άριστα, ο Δήμαρχος προσπαθεί, αναφερόμενος στις υποχρεώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων που παρέλαβε (όπως και η διοίκηση του κ. Αναγνώστου είχε παραλάβει από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Γιωργάκη), να αποποιηθεί των ευθυνών του για το κλείσιμό τους με ό,τι αυτό επακολούθησε: την απαξίωση των αναψυκτηρίων του Δήμου, την καταστροφή τους και τη στέρηση των Ηλιουπολιτών από τους καλύτερους δημοτικούς χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας. Όσον αφορά την δήθεν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, που αναφέρει για τις αναθέσεις μικρής κλίμακας έργων στην Δημοτική Κατασκευαστική Εταιρία ΔΕΚΕΗΛ (που σημειωτέον δημιουργήθηκε επί προηγούμενης Διοίκησης), αποκρύπτει την αλήθεια. Δηλαδή ότι η κατακευαστική επιχείρηση του Δήμου μόνο με αναθέσεις από το Δήμο είχε δικαίωμα να λειτουργήσει. Και βεβαίως είναι πιο σώφρων και αποκλείει το ενδεχόμενο της εξυπηρέτησης συμφερόντων η ανάθεση των έργων στην Δημοτική Επιχείρηση, σε αντίθεση με την πάγια τακτική που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση, με τις εκατοντάδες απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες των έργων και των προμηθειών. Επίσης, το παζάρι που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση «Ευώνυμος Α.Ε.» τα Χριστούγεννα του 2010, επέφερε σημαντικά κέρδη στην επιχείρηση και κατ’ επέκταση στο Δήμο, σε αντίθεση με τα παζάρια και τις παραχωρήσεις δημοτικών χώρων που διοργανώνει σήμερα η διοίκηση με απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα τα κέρδη να τα καρπώνονται ιδιώτες και όχι ο Δήμος.
• Στο παραλήρημά του, ο κ. Βαλασόπουλος μιλάει για δάνειο 3.500.000 ευρώ από συγκεκριμένη τράπεζα που δεν κατονομάζει, με το οποίο δήθεν ο κ. Αναγνώστου δέσμευσε για τον Δήμο. Τίποτα πιο ανακριβές απ’ αυτό. Το ψέμα και η «λάσπη» έχουν τα όριά τους.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
Σχετικά με τα έργα που η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει στην Αγία Μαρίνα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
• Αναβατόριο στην οδό Ζαλόγγου: Έργο χρήσιμο, όμως ο τρόπος που κατασκευάστηκε, δημιουργεί συνεχή προβλήματα με αποτέλεσμα να λειτουργεί 10 μέρες το μήνα και τις υπόλοιπες 20 μέρες να είναι σε αχρηστία, με τις συνεχείς βλάβες.
• Δημοτική Συγκοινωνία για την Αγία Μαρίνα: Προφανώς ο κ. Βαλασόπουλος αναφέρεται στην γραμμή 4 που πομπωδώς προπαγανδίστηκε από τη διοίκηση αλλά δυστυχώς σταμάτησε να λειτουργεί απ’ το καλοκαίρι.
• Αναβάθμιση και καθαρισμός πίσω από το Γήπεδο της Διάνα: Η καθημερινή πρακτική υποχρέωση για καθαριότητα θεωρείται «έργο», ως ένδειξη ενδιαφέροντος για την περιοχή.
• Τοποθέτηση υπογείων κάδων: Προφανώς εννοεί τους ημιβυθισμένους κάδους των 5000 λίτρων που αποτελούν τοπικές χωματερές στις περιοχές που έχουν τοποθετηθεί, εφ’ όσον πρακτικά είναι αδύνατος ο καθαρισμός και το πλύσιμό τους λόγω του τρόπου κατασκευής τους (σταθεροί, χωρίς αποχέτευση). Λανθασμένη ή συνειδητή επιλογή; Το κόστος προμήθειας είναι πάνω από 5.000 ευρώ έκαστος. Το συνολικό κόστος με την τοποθέτησή τους, άγνωστο.
• Δημιουργία νέου ΚΕΠ. Γιατί άραγε κλείνει το υπάρχον για να μεταφερθεί σε νέο κτίριο, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών για την αναβάθμιση του καινούργιου χώρου; Η «βιομηχανία» ενοικιάσεων νέων κτιρίων έχει γίνει «προσφιλές σπορ» για τον κ. Βαλασόπουλο, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Η εξυπηρέτηση «ημετέρων» έχει γίνει καθημερινή πρακτική σε όλες τις δράσεις του Δήμου, τις παρεμβάσεις στις πλατείες, την χρήση των αθλητικών χώρων, τις ενοικιάσεις κτιρίων, τις παραχωρήσεις χώρων του Δήμου.
• Αναστολή συγχώνευσης του 3ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου και η αποτροπή συγχώνευσης τους: ήταν ένα θέμα που είχε αποτραπεί δύο φορές από την προηγούμενη διοίκηση χωρίς τυμπανοκρουσίες και με τους κατάλληλους χειρισμούς, όταν ο Δήμαρχος Υμηττού είχε προσπαθήσει να συγχωνεύσει τα δύο σχολεία.
• Αναβάθμιση πάρκου Ίδης: Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει ο Δήμαρχος τι έκανε και με ποιο προσωπικό το έκανε;
• Σταδιακή αποκατάσταση όλων των δρόμων που έχουν προβλήματα με τις πλάκες: Προφανώς εννοεί τους δρόμους με μεγάλη κλίση στην Αγία Μαρίνα. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος δεν έχει καταλάβει ότι η αντικατάσταση πέντε – δέκα πλακών σε ένα δρόμο δεν συνεπάγεται έργο για το οποίο θα πρέπει να κομπάζει. Οι συγκεκριμένοι μάλιστα δρόμοι δεν έχουν υποστεί καμία συντήρηση τρία χρόνια τώρα και δυστυχώς ο χειμώνας έρχεται και οι κάτοικοι της περιοχής θα βιώσουν έντονα το πρόβλημα.
• Ουσιαστική αναβάθμιση του Δημοτικού Κοιμητηρίου. Τι εννοεί άραγε ο Δήμαρχος; Ότι ο εξωραϊσμός του χώρου του κυλικείου είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του κοιμητηρίου; Άραγε, η κατασκευή των κλιμάκων με αντιολισθητικά υλικά, η ανακατασκευή του περιβάλλοντος του ναού επίσης με αντιολισθητικά υλικά, η κατασκευή της κλίμακας του ναού και ένα σωρό παρεμβάσεις που έγιναν από τις προηγούμενες διοικήσεις, δεν ήταν ουσιαστικές αναβαθμίσεις;
• Λήψη απόφασης για τον τερματισμό της 4ης γραμμής του ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Ανεξαρτησίας: Νομίζουμε ότι αυτού του είδους οι εξαγγελίες δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Ευτυχώς που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πλατείας με επιλογή και προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης γιατί διαφορετικά ακόμα θα περίμεναν οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας να δουν ένα σοβαρό έργο πνοής στην περιοχή τους.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
Ο κ. Βαλασόπουλος ζητά να αναφέρουμε έστω και ένα έργο που έγινε επί θητείας του κ. Αναγνώστου στην Αγία Μαρίνα. Δικαιολογημένα ίσως δεν γνωρίζει, εφόσον δεν ζούσε στην πόλη μας τα τελευταία 15 χρόνια. Θα έπρεπε, πάντως, έστω μετά την εκλογή του, να πληροφορηθεί τι είχε γίνει στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Όπως για παράδειγμα:
1. Ανάπλαση των πλατειών Ανεξαρτησίας και Αναγνωσταρά
2. Δημιουργία 4ου ΚΑΠΗ στην Πατριάρχου Γρηγορίου
3. Σύνταξη μελέτης και δημοπράτηση του έργου αντιστροφής στο τέρμα της Πατριάρχου Γρηγορίου
4. Ανακατασκευή παιδικής χαράς στην οδό Κιθαιρώνος
5. Ανάπλαση πάρκου Αναστάσεως
6. Ανάπλαση παιδικής χαράς πλατείας Αναστάσεως
7. Τοποθέτηση ρομποτικού κάδου στην πλατεία Ανεξαρτησίας
8. Κλιμακωτές προσβάσεις με αντιολισθηρά υλικά, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του ναού στο Δημοτικό Κοιμητήριο
9. Κατασκευή οστεοφυλάκιων στο Δημοτικό Κοιμητήριο
10. Φύτευση πάνω από 2.000 φυτών στο Χαλικάκι
11. Κατασκευή γηπέδου 5x5 στον χώρο του γηπέδου ΔΙΑΝΑ
12. Κατασκευή σκεπάστρου στις εξέδρες του γηπέδου ΔΙΑΝΑ
13. Μετατόπιση αγωγού αποχέτευσης στην Πατριάρχου Γρηγορίου
14. Διάνοιξη γεώτρησης για την άρδευση του πρασίνου
15. Ασφαλτοστρώσεις με αντιολισθηρή άσφαλτο σε δρόμους με έντονη κλίση
16. Ανακατασκευή πεζοδρομίων σε διάφορα σημεία της Αγίας Μαρίνας
17. Διαμόρφωση τοιχίων και πεζοδρομίων στο 3ο – 160 Δημοτικό Σχολείο (Κιθαιρώνος και Σοφούλη)
Γραφείο Τύπου
"Νέα Δημοτική Κίνηση"
Δημοσίευση 21/10/2013