Μαθήματα internet στους 50plus
Ο Δήμος Ηλιούπολης πρωτοπόρος για άλλη μια φορά, ανοίγει την πύλη της σύγχρονης τεχνολογίας στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που δεν έχουν εισάγει στη ζωή τους τις νέες τεχνολογίες, νιώθοντας συχνά ακόμη και δέος γι’ αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Πολλοί είναι σήμερα οι ενήλικες που δεν έχουν επαφή με το Internet, και ίσως δεν γνωρίζουν καν πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι στην καθημερινή, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.
Έτσι ο Δήμος μας είναι ο ένας από τους δύο Δήμους σε όλη την Ελλάδα -μαζί με το Δήμο Χολαργού- που, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο το πρόγραμμα «Δείξ’ τους», στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για τη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στις λιγότερο "ευνοημένες" πληθυσμιακές ομάδες.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα της υπηρεσίας i-bank της Εθνικής Τράπεζας, που σκοπό έχει ν’ απλώσει μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους περισσότερο εξοικειωμένους με τις νέες τεχνολογίες και εκείνους που, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω αντικειμενικών συνθηκών, έμειναν μακριά από τα νέα μέσα επικοινωνίας και το Internet ειδικότερα.
Ταυτόχρονα το πρόγραμμα αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοβοήθειας μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων. Οι νέοι εκπαιδευτικοί, που θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα έχουν την ευκαιρία να ανταποδώσουν στους μεγαλύτερους με τη δική τους γνώση, τη γνώση της τεχνολογίας, την αγάπη και τη φροντίδα που τους χρωστούν.
Η πρώτη φάση του προγράμματος θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τη Δευτέρα, 16/5/11, στο Α΄ ΚΑΠΗ της Ηλιούπολης. Τα μαθήματα θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες, και όλο το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ένα μήνα. Θα συμμετέχουν σ’ αυτό 20 εθελοντές εκπαιδευτές, οι οποίοι μέσα από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα φιλικής προσέγγισης στο διαδίκτυο, με τον επιστημονικό σχεδιασμό και επίβλεψη της ΜΚΟ «50και Ελλάς», θα καθοδηγήσουν 20 εκπαιδευόμενους, ηλικίας άνω των 50 ετών, στα πρώτα τους βήματα πλοήγησης στον «μαγικό», αλλά και τόσο χρήσιμο σήμερα, κόσμο του internet.
Γιατί το ψηφιακό παρόν και μέλλον ανήκει σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικών ή οικονομικών συνθηκών.
Δημοσίευση 17/05/2011