Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης επανέρχεται, για ένατη χρονιά, το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες» για τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας.
Από 18 Οκτωβρίου 2022 έως και 30 Μαΐου 2023 κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9:30 με 11:30 π.μ. μαθητές Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτικό - εικαστικό Θεανώ Χριστοπούλου, να «ζωντανεύει» εικόνες βιβλίων που επιλέξαμε για τις αντίστοιχες ηλικίες.
Συγκεκριμένα, με αφορμή και έμπνευση κάθε φορά ένα ή περισσότερα βιβλία, τα παιδιά συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις και μέσα από διηγήσεις, δημιουργικά παιχνίδια, κατασκευές ή πειράματα, έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά, να συζητήσουν, να εκπαιδευτούν περιβαλλοντικά και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά πεδία γνώσης.
Στόχος των δράσεων αυτών είναι να μάθουν τα παιδιά ν´ αξιοποιούν τη βιβλιοθήκη και τον κόσμο των βιβλίων σαν ένα πέρασμα όχι μόνο στη γνώση αλλά και στη δημιουργική έκφραση, σαν ένα χώρο εξερεύνησης νέων εμπειριών και επικοινωνίας.
Τα βιβλία, στα οποία βασίζονται οι φετινές Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες για κάθε τάξη είναι:
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ- Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Με μια δέσμη φωτός... από εδώ ως το άπειρο...
Ξεκινώντας από μια δέσμη φωτός πάνω στην οποία ταξίδευε με τη σκέψη του ο μικρός Άλμπερτ Αϊστάιν, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι είναι το ΆΠΕΙΡΟ, έχοντας σαν αφετηρία μας, τα βιβλία: «Σε μια δέσμη φωτός. Μια ιστορία για τον Άλμπερτ Αϊστάιν» Jennifer Berne, σε εικονογράφηση Vladimir Radunsky, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και «Το άπειρο και εγώ» Kate Hosford, σε εικονογράφηση Gabi Swiatkowska, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Παράλληλα εμπνεόμαστε από τις άπειρες, πολύχρωμες κουκίδες της εικαστικού Γιαγιόι Κουσάμα...
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄- Β΄- Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο
Με αφορμή το βιβλίο της Ροδούλα Παππά και του Κώστα Μαρκόπουλου, «Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας», από τις εκδόσεις Νεφέλη, ακολουθούμε την πορεία, ανακαλύπτουμε τη διαδικασία της δημιουργίας του, καθώς και τι συνέπειες που έχει για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, η παραγωγή του. Ενώ ταυτόχρονα αναλογιζόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, σπαταλώντας όσο λιγότερους φυσικούς πόρους γίνεται, με οδηγό το βιβλίο «Που πάνε όλα αυτά; Τα σκουπίδια, η ανακύκλωση και η προστασία του πλανήτη μας» του Jess French, από τις εκδόσεις Διόπτρα.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Β΄- Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Ταξίδι στον χρόνο…
Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, φτιάχτηκε η ΓΗ. Χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον πλανήτη μας. Με αφετηρία το βιβλίο της Johanna Schaible «Μια φορά κι ένα καιρό ήταν και θα είναι», από τις εκδόσεις Μάρτης και αφορμή το ταξίδι μας στην Ιστορία, μέσα από το έργο των Υβάν Πομμό, Κριστόφ Υλλά- Σόμερ «Εμείς, η Ιστορία μας» από τις εκδόσεις Πατάκη, περιπλανιόμαστε μέσα στον χρόνο και γινόμαστε οι πρωταγωνιστές της...
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ΄- Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Ανακαλύπτοντας τους Ωκεανούς...
Θα εξερευνήσουμε τον θαλάσσιο κόσμο που περιβάλλει τον πλανήτη μας. Θα καταδυθούμε στα βάθη των ωκεανών και θα περιηγηθούμε σε μέρη που ζουν τα πλάσματα της αβύσσου. Θα αναλάβουμε αποστολές και θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από πειράματα, να καταλάβουμε τι είναι και πώς επηρεάζει τις ζωές μας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για οδηγό στην εξερεύνηση και στις συναρπαστικές αποστολές μας θα έχουμε το βιβλίο «Μαθαίνω τα πάντα ΩΚΕΑΝΟΙ. Από τα πλάσματα της αβύσσου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου» Jen Green, σε εικονογράφησηWesley Robins, από τις εκδόσεις Διόπτρα.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Το αγόρι στο θεωρείο
Με αφορμή τα 100 χρόνια της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ και αφετηρία το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, «Το αγόρι στο θεωρείο» (βραβείο εφηβικού νεανικού βιβλίου 2018 – εκδόσεις Μεταίχμιο) το οποίο είναι εμπνευσμένο από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922, ταξιδεύουμε στην Ιστορία... Μέσα από μία ιστορία για την απώλεια, την προσφυγιά, τη συμπόνια και την ανθρωπιά, που τόσο διαχρονική φαίνεται σήμερα...
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τμήματα σχολικών τάξεων των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της Ηλιούπολης. Μπορείτε να επιλέξετε τη δράση που επιθυμείτε.
Για δηλώσεις συμμετοχής, τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο τηλέφωνο 2109948344 (εσωτ. 115 κα Θεανώ Χριστοπούλου) καθημερινά από 8:30-10:00 το πρωί.