Στις 16 Αυγούστου έληξε η φάση της Διαβούλευσης όσον αφορά την ανακοινωμένη ΣΜΠΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Υμηττό και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν και με ποιες θέσεις έκανε παρέμβαση η Δημοτική Αρχή της Ηλιούπολης στην συγκεκριμένη διαδικασία.
Μια μελέτη που ως γνωστόν απόρριψε σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στις 18 Ιούλη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, ανέδειξε ότι:
Πρώτο: Η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ, από την μεριά του υπ. Περιβάλλοντος, που προαναγγέλλει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, δεν προστατεύει τον δασικό και ορεινό χαρακτήρα του Υμηττού, αφού ενσωματώνει τις βασικές αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νομού της Κυβέρνησης της ΝΔ που παραδίδει το δασικό πλούτο της χώρας ως λάφυρο στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Δεύτερο: Ενσωματώνει, όλες τις κατά καιρούς καταστροφικές επεμβάσεις, στο σώμα του Υμηττού των παρακείμενων στον Υμηττό Δημοτικών Αρχών, με την ανοχή πάντα των κυβερνήσεων και μαζί τις πρόσφατες άθλιες και εν κρύπτω παρεμβάσεις των Δημοτικών Αρχών Ηλιούπολης και Αλίμου για την οριοθέτηση ενός ακόμη Νεκροταφείου στον Υμηττό και στο χώρο του ΚΥΤ στην Ηλιούπολη.
Τρίτο: Με την πλήρη ευθύνη των συγκεκριμένων Δημοτικών Αρχών άνοιξε μια επιπλέον Κερκόπορτα αντιδραστικών σχεδιασμών στον Υμηττό, με στόχο την προσπάθεια μονιμοποίησης και «νομιμοποίησης» των σχεδιασμών του ΑΔΜΗΕ σε παλιές και νέες, επιπρόσθετες σε ισχύ δομές ΚΥΤ στην περιοχή, ώστε να εξυπηρετηθούν οι νέοι επιχειρηματικοί παίχτες στην ιδιωτικοποιημένη πλέον Ενέργεια, παραμερίζοντας κυβέρνηση, Δημοτικές Αρχές, τους αγώνες και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής, για την προστασία της Δημοσίας Υγείας.
Τέταρτο: Ότι η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες σε παλιές και νέες καταστροφικές επιδιώξεις ιδιωτών και λογής καταπατητών που πολιορκούν τον Υμηττό και την χαρακτήρα του διαχρονικά. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουν να μένουν ανοιχτά τα υπαρκτά ζητήματα οριοθέτησης στο τέρμα της οδού Νεύτωνος και την περιοχή της Δεξαμενής με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως ανοιχτές τρύπες πολιορκίας του βουνού και μαζί διαιωνίζεται η αγωνία των κατοίκων στις αντίστοιχες περιοχές που κρατάει πάνω από 60 χρόνια.
Η Αλήθεια βέβαια είναι ότι η απόρριψη της ΣΜΠΕ από τις πολιτικές δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης δεν έχει την ίδια αφετηρία ούτε ταυτίζονται στα κρίσιμα ζητήματα της ουσιαστικής προστασίας του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού.
Αυτό που κυριαρχεί ως προς τον χαρακτήρα της ΣΜΠΕ και το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό στην πόλη, είναι η παραμονή και επαύξηση της ισχύος του ΚΥΤ στην περιοχή, που καταγραφεί η ΣΜΠΕ. Ζήτημα που συνδέεται ευθέως με την χωροθέτηση του Διαδημοτικού Νεκροταφείου, που εισήγαγαν ως αίτημα οι Δημοτικές Αρχές Ηλιούπολης και Αλίμου και ενσωματώνεται στην ΣΜΠΕ από το αρμόδιο Υπουργείο, που ως γνωστόν εποπτεύει Περιβάλλον και Ενέργεια με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και που με οδηγό αυτές τις κατευθύνσεις διαμορφώνει το νέο προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό. Με την συνδρομή των Δημάρχων των γύρω Δήμων ο Υμηττός κατακερματίζεται σε πολλαπλές ζώνες «προστασίας» και προσαρμόζεται στα λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στην ζωή των κατοίκων της περιοχής, που χρόνια τώρα αντιπαλεύουν τους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ στον Υμηττό απαιτώντας την προστασία της Δημοσίας Υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή και φυσικά των κατοίκων του Λεκανοπέδιου αφού ο Υμηττός είναι από τους ελάχιστους πνεύμονες που έχουν απομείνει.
«Ήξεις, αφήξεις ου, εν πολέμω θνήξεις» η πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο ζήτημα και της ΣΜΠΕ για τον Υμηττό!.
Πρόκειται για την γνωστή έκφραση και προέρχεται από χρησμό της Πυθίας. Ο χρησμός ως γνωστόν ήταν μια έξυπνη απάτη, γιατί με το κόμμα πριν το «ου», σήμαινε: «Θα πας, θα γυρίσεις, δεν θα σκοτωθείς στον πόλεμο». Αντίθετα με το κόμμα μετά το «ου», σήμαινε: «Θα πας, δεν θα γυρίσεις, θα σκοτωθείς στον πόλεμο». Καθώς ο χρησμός δεν ήταν γραπτός, το νόημα που έβγαινε ήταν υποκειμενικό και μπορούσε να ερμηνευτεί και με τους δύο τρόπους. Από εδώ έμεινε η παροιμιακή έκφραση που συνδέεται με την ασάφεια. Χιλιάδες χρόνια μετά περίπου έτσι αποφασίζουν δήμαρχος και Δημοτική Αρχή στην Πόλη.
Έχοντας ήδη εκτεθεί η Δημοτική Αρχή με το ύπουλο νταραβέρι της με ΑΔΜΗΕ και Δήμαρχο Αλίμου, που αποκαλύφτηκε το προηγούμενο διάστημα, επιχειρεί ως γνωστό να εμφανιστεί ως πολέμια του ΚΥΤ, συνεχίζοντας όμως να εμμένει στην χωροθέτηση του Νεκροταφείου, με το έωλο επιχείρημα ότι τάχα αν μπει ο Δήμος με τις συγκεκριμένες χρήσεις στο χώρο του ΚΥΤ, θα μπορέσει να «το σπρώξει» εν καιρό εκτός!!! Στο δε Δημοτικό Συμβούλιο που συζήτησε την ΣΜΠΕ, ο Δήμαρχος πρόσθεσε μια ακόμη επιτυχία -καθώς είπε- της Δημοτικής Αρχής: «… μια και πρώτη φόρα αποτυπώνεται επίσημά το ενδεχόμενο υπογειοποίησης του ΚΥΤ και αυτό είναι συνδεδεμένο με την τακτική μας»!!!
Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είχε ήδη δώσει εντολή στην Νομική Υπηρεσία να προετοιμάσει τα νομικά επιχειρήματα για την προσφυγή ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα. Όταν δε του επισημάνθηκε ότι είμαστε στην διαδικασία της ΣΜΠΕ και δεν προσβάλλεται ως διοικητική πράξη αλλά πρέπει ο Δήμος να παρεμβεί έγκαιρα και πολιτικά προς την μεριά του Υπουργείου, θεμελιώνοντας την εναντίωση του στην συγκεκριμένη ΣΜΠΕ, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία του Υμηττού και που ανακύπτουν για την πόλη, με την συνδρομή φυσικά και των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δήμου, ο Δήμαρχος και πάλι συμφώνησε.
Όμως από την λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι και σήμερα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την μεριά της Δημοτικής Αρχής!!!
Η Νομική υπηρεσία και ο υπεύθυνος της κος Καραβέλος, όπως μάθαμε από την επιτολή που έφτασε σε εμάς, απάντησε έγκαιρα -από τις 20 Ιούλη- στον Δήμαρχο για το πως θα έπρεπε να ενεργήσει ο Δήμος ως προς την ΣΜΠΕ, καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο απόρριψης της, στα σημεία ειδικά που αφορούν την χωροθέτηση του ΚΥΤ και του Νεκροταφείου.
Το κείμενο του κου Καραβέλου έφτασε στα χέρια μας, παρότι το ζητήσαμε έγκαιρα και επίσημα όχι από την Δημοτική Αρχή ως όφειλε και για αυτό δεν τον κοινοποιήσαμε μέχρι και σήμερα, περιμένοντας να δούμε για το πως αυτή θα ενεργήσει.
Ήδη βρισκόμαστε στο και 5΄της εκπνοής της διαδικασίας της διαβούλευσης και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν έχει ενεργήσει και με ποιες θέσεις σε σχέση με την ΣΜΠΕ, η Δημοτική Αρχή, είτε προς την μεριά του υπουργείου, είτε μέσα από την διαδικασία της Διαβούλευσης.
Γι αυτό και θεωρούμε ωφέλιμο να δώσουμε στην δημοσιότητα το κείμενο του προϊστάμενου της Νομικής υπηρεσίας αφού κατά την γνώμη μας δίνει με καίριο τρόπο την κατεύθυνση που συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο και μένει πια να δούμε για το πως ενήργησε η Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα και φυσικά ο πρώτος υπεύθυνος, ο Δήμαρχος της πόλης!!!
Το κείμενο του κου Καραβέλου σε μορφή PDF: Επιστολή κ. Καραβέλου προς τον Δήμο Ηλιούπολης
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ