Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Δευτέρα 3/2 στην Ηλιούπολη η Δημόσια Συζήτηση με θέμα «Αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις στον δασικό χώρο του Υμηττού: Η περίπτωση του προφήτη Ηλία Ηλιούπολης» που οργανώθηκε από την «Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό».
Στην συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, δημοτικών παρατάξεων, τοπικών κινήσεων πολιτών, αλλά και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από άλλους δήμους της ευρύτερης περιοχής.
Αρχικά υπήρξε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων μηνών, που ξεκίνησαν με την αυθαίρετη δόμηση από τον παπα Στυλιανό Καρπαθίου ενός νέου κτίσματος, μιας νέας εκκλησίας που περικλείει το παραδοσιακό ξωκλήσι του προφήτη Ηλία. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην παρέμβασή μας προς τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και την κινητοποίηση της δημοτικής αρχής με αποτέλεσμα την καταδικαστική απόφαση της Πολεοδομίας Αθήνας που έκρινε το κτίσμα κατεδαφιστέο και επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στον Στυλιανό Καρπαθίου.
Όπως αναφέρθηκε, από τους εισηγητές «η παρανομία που μεθοδεύτηκε στον προφήτη Ηλια Ηλιούπολης αποτέλεσε μια πρόκληση που δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε να περάσει. Αντιπαρατεθήκαμε δημόσια με τους αυθαιρετούντες, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός, αντίθετα τις σεβόμαστε… Είναι αποδεκτό σε ένα βουνό να υπάρχει ένα γραφικό ξωκλήσι που θα μπορεί ο περιπατητής να ανάψει ένα κερί, αλλά, μια κανονική εκκλησία που θα μπορούσε να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας ενορίας απλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής και δυό άλλες μεγάλες εκκλησίες».
Όπως αναφέρθηκε ακόμη από τους εισηγητές, «…όλοι μιλάνε για την προστασία του Υμηττού. Από τι και από ποιούς όμως κινδυνεύει ο Υμηττός και χρειάζεται προστασία; Κατά τη γνώμη μας, κινδυνευύει από τις επανειλημένες πυρκαγιές και τους εμπρησμούς που προφανώς δεν είναι τυχαίοι…Ακόμη, ο Υμηττός κινδυνεύει από τους καταπατητές της δημόσιας δασικής γής και από αυτούς που χτίζουν αυθαίρετα…». Εκεί θα έπρεπε να εντοπιστεί το ενδιαφέρον των αρμόδιων Υπουργείων και του λεγόμενου Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού». Αντ’ αυτού, παρακολουθήσαμε πρόσφατα το «όραμα» του νέου προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Κωνσταντάτου και του νέου Δ.Σ, για την «αναγέννηση» του Υμηττού, για τον «έξυπνο» Υμηττό, για «πάρκα περιβαλλοντιικής ευαισθητοποίησης», για «ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων», για πάρκο στο βουνό, σε σύνδεση με το προωθούμενο πολεοδομικό συγκρότημα του Λάτση στο Ελληνικό, και πολλά άλλα ωραία. Δεν ακούσαμε βέβαια τι θα γίνει με τους παράνομους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμάτων στον Υμηττό, με το ΚΥΤ στα όρια Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, με την επέκταση των παράνομων νεκροταφείων και με όσες κτηριακές εγκατάστάσεις λειτουργούν παράνομα. Γι'αυτές, προωθούνται παραθυράκια «νομιμοποίησης» όπως φάνηκε και από την δήλωση του Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκη.
Στη Δημοσια Συζήτηση της για τον Υμηττό, ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν στα πλαίσια της «Επιτροπής Πολιτών» ώστε να προωθηθούν, σε συντονισμό με όσους κοινωνικούς φορεις έχουν συγκλίνοντες στόχους.
Επιτροπή Πολιτών για την προστασία
του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό