Η νέα Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι η σημαντικότερη αλλαγή που έρχεται στα εργασιακά τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου νωρίτερα.
«Επανάσταση»
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «επανάσταση» τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας, με την οποία θα ελέγχεται ο εργοδότης και για τις υπερωρίες των εργαζομένων.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η σημαντικότερη αλλαγή του νομοσχεδίου, καθώς κάθε εργαζόμενος θα μπορεί και από το κινητό του τηλέφωνο να καταγράφει πότε πάει στη δουλειά του, πότε φεύγει, πόσες ώρες δούλεψε υπερωριακά» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του νομοσχεδίου το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα μπορεί να συνδέει το υπουργείο Εργασίας με το κινητό ή τον υπολογιστή του κάθε εργαζόμενου, ώστε να φαίνονται οι ώρες προσέλευσης και αναχώρησης και να διαπιστώνονται οι επιπλέον ώρες που δούλεψε ο καθένας
Πρώτα σε τράπεζες και βιομηχανίες
Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις τράπεζες και τις μεγάλες βιομηχανίες αρχικά και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν εφαρμόζει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο 11.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ η συνεχιζόμενη παράβαση του μέτρου θα οδηγεί σε προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης.
Απαρχαιωμένη
Αναφερόμενος στους λόγους κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι είναι «απαρχαιωμένη η εργατική νομοθεσία», ανέφερε ως παράδειγμα την τηλεργασία που μπήκε δυναμικά στον εργασιακό βίο, λόγω πανδημίας, ενώ έκανε λόγο και για έλλειψη διαφάνειας στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Επίσης ο υπουργός Εργασίας, δήλωσε πως υπάρχει διαφορετικό «καθεστώς» στις υπερωρίες στη βιομηχανία σε σχέση με τις υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία ορισμένων κλάδων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο θα αυξηθούν οι συνολικές ετήσιες ώρες υπερωριών, με δυσμενέστερες τις αλλαγές που αφορούν στη βιομηχανία, όπου θα αυξηθούν από τις 96 ώρες στις 150, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους θα αυξηθούν από τις 120 ώρες ετησίως στις 150 ώρες.
Τρεις αρχές
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας το νομοσχέδιο διέπεται από τρεις αρχές:
- Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους «στα κεραμίδια».
- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πρέπει να έρχεται με τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στα οφέλη της ανάπτυξης.
- Η νομοθεσία μας προσαρμόζεται σε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη