Ο Δήμος Ηλιούπολης με αίσθημα ευθύνης στα θέματα Δημόσιας Υγείας και σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 15226/12-3-2024 (ΑΔΑ: 66ΛΧ465ΦΥΟ-ΝΨΑ) εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών, σχέδιο δράσης, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2024», έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης κουνουπιών για τα έτη 2024-2025.
Στόχοι του προγράμματος είναι η περιστολή της όχλησης που προκαλεί η παρουσία των κουνουπιών αλλά και η προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται με αυτά.
Το πρόγραμμα του Δήμου μας είναι εναρμονισμένο με το έργο Διαχείρισης Κουνουπιών της Περιφέρειας, στο Ρέμα της Πικροδάφνης.
Η εντομολογική επιτήρηση και έρευνα δίνει την δυνατότητα στο Δήμο να γνωρίζει και να έχει καταγράψει τις δυνητικές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών. Έτσι λοιπόν φροντίζει για την έγκαιρη έναρξη εφαρμογών προνυμφοκτονίας από την άνοιξη.
Το έργο υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πραγματοποιούνται περιοδικά έλεγχοι και επεμβάσεις όποτε κριθεί σκόπιμο σε κρίσιμα σημεία (φρεάτια ομβρίων, στο Κοιμητήριο του Δήμου μας κτλ), όπου εντοπίζονται στάσιμα ύδατα. Η υπηρεσία εκτελείται από συνεργαζόμενη εταιρεία η οποία διαθέτει την κατάλληλη επιστημονική και υλικοτεχνική υποδομή για την εφαρμογή του προγράμματος.
Η διαχείριση των κουνουπιών είναι ένα πολύπλοκο και δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο αφορά τη Δημόσια Υγεία. Για το λόγο αυτό ο Δήμος καλεί τους κατοίκους για την ενεργό συμμετοχή τους, στην προσπάθεια περιορισμού των ανθρωπογενών εστιών αναπαραγωγής τους στους ιδιωτικούς χώρους, με τη λήψη περιβαλλοντικών καθώς και ατομικών μέτρων προστασίας.
Ο Δήμος Ηλιούπολης προχωρά επίσης σε μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία της προστασίας από τα κουνούπια. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, μεταξύ άλλων, είναι η ανάρτηση πληροφοριών για το ευρύ κοινό στην ιστοσελίδα του Δήμου και στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η διανομή ενημερωτικών έντυπων (που διέθεσε η Περιφέρεια στο Δήμο μας) σε χώρους όπως είναι τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΉ, παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ προς ενημέρωση των πολιτών. Η δράση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες του Δήμου για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την προστασία των κατοίκων της Ηλιούπολης.
Η μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών είναι αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων στις οποίες συμμετέχουμε όλοι.
Προληπτικά μέτρα σε ιδιωτικούς χώρους-κατοικίες
- Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά, μέσα κι έξω από το σπίτι μας, σε μπαλκόνια στην αυλή.
- Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, όπως:
πιατάκια γλαστρών, βάζα, βαρέλια, κουβάδες, κάδοι, λεκάνες, καρότσια, ποτίστρες ζώων, κ.λ.π., τα αναποδογυρίζουμε, ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα αδειάζουμε ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά.
- Κάλυψη ή απομάκρυνση παλιών ελαστικών αυτοκινήτων που συσσωρεύουν το νερό της βροχής.
- Κάλυψη πηγαδιών, δεξαμενών, βαρκών κλπ.
- Τοποθέτηση σητών σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
- Απομάκρυνση των λυμάτων, νερών αποχέτευσης, αποβλήτων.
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
- Καθημερινή λειτουργία του φίλτρου καθαρισμού σε περίπτωση ύπαρξης πισίνας ή σιντριβανιού, προκειμένου να απομακρυνθούν τα αυγά και οι προνύμφες κουνουπιών.
- Καθαρισμός υδρορροών, φρεατίων από σκουπίδια και φύλλα.
- Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγια ενήλικα κουνούπια).
- Πότισμα κατά προτίμηση το πρωί.
- Αντικατάσταση σπασμένων σωλήνων νερού.
Ατομικά μέτρα προστασίας για τους πολίτες
- Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
- Χρήση εντομοαπωθητικών τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα (με εγκεκριμένα σκευάσματα του εμπορίου σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης).
- Χρήση εντομοκτόνων/εντομοαπωθητικών στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κ.λπ.) με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσης των προϊόντων.
- Χρήση κουνουπιέρας και συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, ο αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών
Προληπτικά μέτρα στο Κοιμητήριο
Τα κοιμητήρια, λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού μικρών συλλογών νερού, αποτελούν έναν από τους κυριότερους χώρους παραγωγής κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον.
Τα σημαντικότερα σημεία αναπαραγωγής κουνουπιών στα κοιμητήρια είναι τα βάζα (ή άλλο τύπου δοχείου) με λουλούδια.
Έχουν συστηθεί από το Υπουργείο Υγείας κατά σειρά προτεραιότητας τα εξής μέτρα:
- Για όλους τους τύπους βάζων (ή άλλων μέσων με συλλογή νερού και λουλουδιών) συνιστάται η χρήση τεχνητών (πλαστικών) λουλουδιών μέσα σε βάζα που θα περιέχουν άμμο ή βάση αφρολέξ (βάση λουλουδιών από αφρολέξ).
- Χρήση φυσικής βλάστησης σε γλάστρες χωρίς όμως τοποθέτηση τους πάνω σε πιατάκι (πιατάκι συλλογής νερού).
- Εφόσον χρησιμοποιηθούν φυσικά λουλούδια σε βάζα να γίνεται πάντα η προσθήκη άμμου ή η χρήση βάσης αφρολέξ ή ενυδατικού τζελ νερού βραδείας αποδέσμευσης.
Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ
Πληροφορίες για τα εγκεκριμένα στη χώρα βιοκτόνα (για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση), θα βρείτε στη σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Ακολουθείστε το Link και επιλέξτε «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ή ΔΡΑΣΤΙΚΟ». Επιλέγετε το πεδίο «Κατηγορία» και στην αναδυόμενη λίστα κάνετε κλικ στην επιλογή: «ΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΤΙΚΑ (ΤΠ-19)»
Ο Αντιδήμαρχος
Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας
Βενετσανόπουλος Γεώργιος