Ανταλλαγές πυρών ακολουθούν το διαζύγιο Τσίπρα-Ανανεωτικών, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ να δηλώνει ότι όσοι αποχώρησαν θα κριθούν, και την Ανανεωτική Πτέρυγα να τονίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρόεδρος στη θητεία του οποίου διασπάστηκε ο ΣΥΝ, ένα κόμμα που κρατήθηκε ενωμένο επί 20 χρόνια».
Παράλληλα, σε συνεντεύξεις τους στον Κυριακάτικο Τύπο ο Φ. Κουβέλης επισημαίνει πως «προειδοποιήσαμε έγκαιρα εξαντλώντας κάθε περιθώριο» και ο Γ. Ψαριανός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διολίσθαινε προς παραλογισμούς».
Το Σάββατο, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ), ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση του ίδιου, αλλά και του κόμματός του να μην αναλωθεί σε έναν πόλεμο φθοράς με την Ανανεωτική Πτέρυγα. «Όσοι αποχώρησαν, θα κριθούν» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι «υπάρχει και ένα θέμα ηθικής», καθώς αλλοιώθηκαν οι συσχετισμοί στη Βουλή με την αποχώρηση των βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ .
Από την πλευρά της, η Ανανεωτική Πτέρυγα με ανακοίνωσή της απάντησε πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρόεδρος στη θητεία του οποίου διασπάστηκε ο ΣΥΝ, ένα κόμμα που κρατήθηκε ενωμένο επί 20 χρόνια παρά τις αντιθέσεις και τις δυσκολίες» καθώς και ότι ο κ. Τσίπρας έχει την απόλυτη ευθύνη της διάσπασης.
Την άποψη πως ο Α. Τσίπρας έχει την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη εκφράζει και μεμονωμένα ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Φώτης Κουβέλης καταλογίζοντάς του ότι «απαίτησε να σιωπήσουμε», ενώ προσθέτει ότι «προειδοποιήσαμε έγκαιρα και επανειλημμένα, εξαντλώντας κάθε περιθώριο»
Ο κ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι η ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται γενικόλογα: «Υπάρχουν διαφορές και αντιθέσεις στο χώρο της ως προς τον χαρακτήρα, την πολιτική, το ρόλο και τους στόχους της. Αυτές οι διαφορές διαμορφώνουν τον πολυκερματισμό της».
Για την ηγεσία και την ηγετική ομάδα του κόμματος επισημαίνει πως «έχει τις δικές της ιδιαίτερες ευθύνες. Αυτή διαμόρφωσε τις συνθήκες του αρνητικού ετεροκαθορισμού της πολιτικής του Συνασπισμού από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και, αντί να προστατεύσει την πολιτική ενότητα του κόμματος, κινήθηκε με τη λογική της αριθμητικής επικυριαρχίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Επέλεξε να λύσει πολιτικά προβλήματα με διαδικαστικούς όρους».
Σε ερώτηση για το αν με την αποχώρησή του εκπληρώνεται μια «ρεβάνς» με το κομουνιστικής προέλευσης τμήμα της Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αφού στις γραμμές της ανανεωτικής Αριστεράς βρίσκονται δυνάμεις με διαφορετικές κομματικές προελεύσεις.
Ο ίδιος σημειώνει πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της ανανεωτικής αριστεράς, χωρίς όμως επιστροφή στην ΕΑΡ, αλλά διαμόρφωση ενός νέου πόλου που θα συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι «είναι αναγκαία η σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να ανακαθοριστούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη βάση μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης. Σε μια τέτοια σύγκλιση μπορούν να συμπορεύονται σοσιαλιστικές δυνάμεις, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, κάθε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Σήμερα πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Πρέπει να οικοδομηθεί ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση».
Γ. Ψαριανός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διολίσθαινε προς παραλογισμούς»
«Η Δημοκρατική Ανανεωτική Αριστερά στην οποία ανήκω, να επαναπροσδιορίσει τον χώρο και τη φυσιογνωμία της», αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.
Για το αν είναι θέμα συνείδησης η παραίτηση από τη βουλευτική έδρα, όπως το έθεσε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ψαριανός τονίζει ότι «ήταν λάθος του. Ο κόσμος ψηφίζει ανθρώπους και όχι λίστες. Ξέρει ο κόσμος τι πιστεύει ο καθένας μας. Εξάλλου εγώ δεν άλλαξα σε αυτά που λέω, ο ΣΥΡΙΖΑ διολίσθαινε προς παραλογισμούς του τύπου να αποχωρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το Κοινοβούλιο ή να μην πάει ο πρόεδρος της ΚΟ στη διάσκεψη αρχηγών με τον Παπούλια ή να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΕΕ. Δεν γίνεται να συναινέσεις και να υποστηρίζεις τέτοιες ανοησίες. Αύριο μπορεί οι 27 συνιστώσες να αποφασίσουν ότι πρέπει να πάρουμε τα φυσεκλίκια μας και να βγούμε στο βουνό. Μερικοί μάλιστα είναι κοντά, παρ’ όλο που η τρέλα δεν πάει στα βουνά...».
Τονίζει πως «ο Μαρξ ζει. Αλλά... τρίζουν τα κόκαλά του. Ο μαρξισμός είναι εργαλείο, δεν είναι ευαγγέλιο. Όταν γίνεται ευαγγέλιο αρχίζει η θρησκοληψία η οποία, ως γνωστόν, είναι βλάβη».
Για το γεγονός ότι η Αριστερά διασπάται συνεχώς σχολιάζει: «Είναι μια παθογένεια σύμφυτη. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Οφείλεται στην πεποίθηση ανθρώπων ότι είναι οι μόνοι γνώστες της αλήθειας, σε ιδεολογικές καθαρότητες και κάτι τέτοια... Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 132 αριστερές ομάδες, μικρές και μεγάλες. Κάποιες αποτελούνται από πέντε άτομα και δεν μιλάνε μεταξύ τους».
Σε ερώτηση με ποια πολιτική δύναμη μπορεί η Ανανεωτική Αριστερά να έχει ευκολότερη επικοινωνία, ο Γ. Ψαριανός σημειώνει πως πρέπει πρώτα να στεγάσει όλους τους ανένταχτους αριστερούς «αυτούς που δεν αντέχουν την ασφυξία της δογματικής Αριστεράς, τις ιδεοληψίες και εμμονές των γκρουπούσκουλων και τον θανατηφόρο νεοφιλελευθερισμό του ΠΑΣΟΚ» και προσθέτει ότι το θέμα «δεν είναι αν θα πάμε με το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ, αλλά για το πού θα πάμε, με τι πρόγραμμα, για τι πράγμα. Ο Τσίπρας το είπε αυτό στο συνέδριο αλλά με καθυστέρηση δύο χρόνων και ψιθύρισε έναν αριστερό ευρωπαϊσμό, αλλά πολύ αργά. Στις ευρωεκλογές πέρσι πήγαμε με τριγλωσσία».
Στη δήλωση του κ. Ψαριανού ότι ο κόσμος ψηφίζει ανθρώπους και όχι λίστες, απαντά ο Αλέξης Τσίπρας μέσω συνέντευξης του στο «Έθνος της Κυριακής». Επαναλαμβάνει ότι η παραίτηση είναι θέμα συνείδησης και προσθέτει πως «δεν θα κάνω υποδείξεις. Λέω μόνο ότι όσο κι αν κάποιος επικαλείται τον αριθμό των σταυρών που συγκέντρωσε προσωπικά, το τελικό αποτέλεσμα οφείλεται σε μια συλλογική προσπάθεια αριστερών ανθρώπων. Οι πολίτες στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ με κριτήριο αυτό που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, με τις διαφορετικές απόψεις και τα διαφορετικά πολιτικά του ρεύματα».
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι όσοι αποχώρησαν κάνουν άλμα στο κενό και τονίζει ότι οι αποφάσεις για την αποχώρηση είχαν ληφθεί πριν από το συνέδριο. Προσθέτει ακόμα ότι σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται νέο πολιτικό συμβόλαιο και «πρέπει να σταματήσει το κρυφτούλι» ενώ υπογραμμίζει πως»δεν περισσεύει κανείς» αλλά «αυτό δεν εμποδίζει τους υπόλοιπους να προχωρήσουν».
Α. Αλαβάνος: «Η Αριστερά γυρνά την πλάτη στην κοινωνία»
Οι σχηματισμοί της Αριστεράς βιώνουν πρώτοι την αποδόμηση του πολιτικού συστήματος, υποστηρίζει ο Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Realnews. Χαρακτηρίζει λυπηρά όσα συνέβησαν στο συνέδριο του ΣΥΝ και τονίζει ότι «όταν η Αριστερά γυρνά την πλάτη στην κοινωνία τότε και η κοινωνία γυρνά την πλάτη της. Για μένα, δυστυχώς, ήταν προβλέψιμα».
Απαντώντας στις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα εναντίον του, κάνει λόγο για διαστρέβλωση των απόψεών του και τονίζει ότι «παρακολουθώ το μοντέλο «κοντού εναντίον Κιλτίδη και αντιστρόφως» στη Δεξιά, με αλληλοκατηγορίες μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν αξίζει στην Αριστερά κάτι τέτοιο. Εδώ και χρόνια έχω αποφασίσει να μην το ακολουθήσω. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω απολύτως κανένα μέσα στην Αριστερά. Θετικά μόνο, όχι αντιπαραθετικά, οι σκέψεις μου».
Α. Διαμαντοπούλου: Δεν με ενοχλεί να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε δήλωσή της στο «Βήμα», η υπουργός Παιδείας δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κουβέλη και των τριών, τονίζοντας ότι είναι «πολύ θετικό και κρίσιμο να υπάρξει μια αριστερά με σοβαρό λόγο».
Θεωρεί πολύ σημαντικό ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει να απευθυνθεί κάπου» και σημειώνει: «Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια σοβαρή Αριστερά, με ακροατήριο στην ελληνική κοινωνία, παρά να απορροφώνται από έναν αντιδραστικό λόγο διάφορες κατά βάση ακραίες και α-πολιτικές τάσεις».
«Άλλη μια φωνή ήρθε να προστεθεί σε αυτούς που επιθυμούν τη διάλυση- εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή της κας Διαμαντοπούλου. Αυτό, όμως, που πραγματικά αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλου είναι ο πανικός και ο φόβος απέναντι στην αριστερή φωνή και παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί μια ζωντανή ελπίδα για χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες που σήμερα αναζητούν νέες λύσεις και διεξόδους. Η επιθυμία της δεν θα γίνει πραγματικότητα», ήταν η απάντηση του ΣΥΝ.
Δημοσίευση 13/06/2010
[readon1 url="http://tvxs.gr"]Πηγή: tvxs.gr[/readon1]