Ο προϋπολογισμός του 2011 - ο πιο κρίσιμος και δύσκολος της μεταπολίτευσης, για πολλούς- θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Οι υπουργοί καλούνται να συμφωνήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ για το 2011, αφού οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα να επιμεριστεί σε δύο έτη η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, που απαιτείται μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009.
Στην «καυτή» ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται ακόμη οι αλλαγές στα εργασιακά (συμβάσεις και διαιτησία), το ταμείο επιχειρηματικότητας και η παροχή ασύλου.
Επί της ουσίας οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνει αυτός ελήφθησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λ.Παπαδήμο.
Πάντως η κυβέρνηση σπεύδει να τονίσει ότι τα μέτρα αυτά θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην «περαιτέρω περιστολή των δαπανών» και δεν θα αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιβολή νέων φόρων.
Επιπλέον αποκλείει το ενδεχόμενο των απολύσεων μόνιμων υπαλλήλων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ υποστηρίζοντας ότι η μείωση του προσωπικού που μετ' επιτάσεως ζητά η τρόικα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης μπορεί να γίνει με μετατάξεις προσωπικού και μισθολογικό συμμάζεμα σε ότι αφορά επιδόματα κτλ.
Το ενδεχόμενο απολύσεων ή νέων μειώσεων στους μισθούς στο Δημόσιο απέκλεισε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real, υπογραμμίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Όπως είπε οι αριθμοί, μόνο με βάση το μνημόνιο, δεν βγαίνουν, ενώ χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα.
«Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει αυτό στην ατζέντα. Θεωρώ ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού(όχι απολύσεις, όχι μειώσεις μισθών). Το πρόβλημα δεν είναι αν θα σταθεί η όχι η κυβέρνηση. Είναι, αν τέτοιου είδους μέτρα, είχαν ελάχιστα θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση και των υποχρεώσεών μας και της λειτουργίας της οικονομίας» σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου και συνέχισε:
«Δηλαδή, αν μία επιπλέον τέτοια επιλογή θα μπορούσε να βοηθήσει σε οτιδήποτε θετικά. Θεωρώ ότι δεν θα βοηθούσε ή ότι ίσως θα επιδείνωνε την κατάσταση. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ο προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος και να συνταχθεί και να εφαρμοστεί.»
»Τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν είναι σε δύο κατευθύνσεις, είναι και ανάγκη περικοπών, αλλά και προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της οικονομίας».
Η ατζέντα του Υπουργικού
Αναλυτικά τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το πρωί της Πέμπτης, είναι:
1. Προϋπολογισμός, με εισηγητή τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
2. Σχέδιο Νόμου: Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, με εισηγητή τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη,
3. Σχέδιο Νόμου: Διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών, με εισηγήτρια την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη
4. Σχέδιο Νόμου: Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής με εισηγητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή.
Δημοσίευση 17/11/2010
[readon1 url="http://in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon1]