Τα μέτρα ελάφρυνσης που τελικά εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιούνη και ενέκριναν οι Δημοτικές παρατάξεις «Πρώτα η Ηλιούπολη», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δυο κυβερνητικές συνιστώσες (Ευσταθίου – Αραμπατζή), θα αφορούν μόνο τους επαγγελματίες που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης στην διάρκειά της καραντίνας και όχι όσους επλήγησαν, καθώς και τους εργαζόμενων που μπήκαν -και μόνο κατά την διάρκειά της καραντίνας- σε αναστολή εργασίας.
Το μέτρο θα είναι η τρίμηνη απαλλαγή τους, από τα Δημοτικά τέλη και το τέλος τραπεζοκαθισμάτων.
Η Δημοτική Αρχή κινήθηκε στα όρια που προσδιορίζουν οι κυβερνητικές ΠΝΠ, με το επιχείρημα ότι η όποια πάρα πέρα διεύρυνση τους θα εκπέσει από τον Έλεγχο της Διοικητικής Περιφέρειας!!!
Ένα επιχείρημα καθαρά προσχηματικό, για να κινηθεί απλά στην πεπατημένη της Κυβέρνησής, χωρίς να έχει την διάθεση να στηρίξει ή να αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες των μικροεπαγγελματιών, των απολυμένων και άνεργων που ο αριθμός τους μεγαλώνει καθώς και σειράς νέων επιστημόνων που παραδέρνουν χωρίς το ελάχιστο εισόδημα. Μια πολιτική που συστηματικά τους έχει στο καναβάτσο και με την Πανδημία ως θρυαλλίδα τους αποτελειώνει, την ώρα που ο χορός εκατομμυρίων ευρώ από Κράτος και ΕΕ κάνει παρέλαση μπροστά τους για να καταλήξει και πάλι στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφησε Λευκό επιλέγοντας με την στάση της, να μην ακυρώσει έστω και αυτές τις ελάχιστες ελαφρύνσεις που επέλεξε η Δημοτική Αρχή και η οποία δεν πήρε υπόψη της καμιά από τις προτάσεις που έγκαιρα είχαμε καταθέσει από τις αρχές του Μαΐου.
Ένα ακόμη στοιχείο μιας σχεδιασμένης προχειρότητας που διακρίνει συστηματικά την δράση της Δημοτικής Αρχής είναι, ότι δεν ήταν σε θέση να αποτυπώσει με συγκεκριμένα στοιχεία, με τι ποσά θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου, έτσι που να μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να εκτιμήσει ολοκληρωμένα τις δυνατότητες του Δήμου, να διευρύνει τις απαλλαγές και ίσως το πιο σημαντικό, να σταθεί διεκδικητικά απέναντι στην κυβέρνηση για την χρηματοδότηση του Δήμου, αφού ως γνωστό η κυβέρνηση μέσα από σειρά ΠΝΠ μεταφέρει διαρκώς, δικές της υποχρεώσεις και ευθύνες στο προϋπολογισμό των Δήμων, οι οποίοι για να ανταπεξέλθουν αργά ή γρήγορα με το ένα χέρι πιθανά θα δίνουν κάποια ψίχουλα ελαφρύνσεων και με το άλλο να τα παίρνουν πίσω διπλά και τρίδιπλα μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών τους και νέες αυξήσεις τελών και φόρων.
Το Αίτημα που έχει καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση από τις 8 Μάη στην Δημοτική Αρχή είναι το παρακάτω:
«Την Δευτέρα 11 Μάη έχουμε την επαναλειτουργία του μικρό-εμπορίου και των καταστημάτων, μετά από δυο μήνες αναστολής της λειτουργίας του από την μεριά του Κράτους.
Πριν το Πάσχα ο Δήμαρχος είχε δημόσια δεσμευτεί ότι θα φέρει έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα μέτρα ελάφρυνσης τους, ως προς τις υποχρεώσεις τους στο Δήμο, καθώς και ελαφρύνσεις τελών για όλους τους εργαζομένους που επλήγησαν αυτό το διάστημα, είτε βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας είτε στην ανεργία.
Την Πέμπτη 14 Μάη θα έχουμε ένα ακόμη Δημοτικό Συμβούλιο -και πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης- αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι στα προς συζήτηση θέματα!!!
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι το ζήτημα πρέπει να είναι ένα από τα κύρια θέματα της επικείμενης συνεδρίασης τους ΔΣ.
Είναι από τα σημαντικά ζητήματα της περιόδου που περνάμε και δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να το θέτει σε διαρκή καθυστέρηση. Γνωρίζουμε φυσικά ότι τα οποία μέτρα ελάφρυνσης από την μεριά του Δήμου δεν θα δώσουν πάρα μόνο μικρή ανάσα στα μικρομάγαζα και ανέργους της πόλης όμως είναι αναγκαίο να σηματοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με ένα τέτοιο, έστω συμβολικό τρόπο, την απαίτηση για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων προστασίας τους, από την μεριά Κυβέρνηση και κράτους. Να μην πληρώσουν και πάλι τα εργατικά λαϊκά στρωματά την κρίση.
Είναι αλήθεια ακόμη ότι η μετάθεση ευθυνών της Κυβέρνησης στους Δήμους όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τις αλλεπάλληλες ΠΝΠ, τους φέρνει σε χρηματοδοτικό αδιέξοδο και ως πολιτική πολύ γρήγορα θα πιέζει ώστε να ανοίξουν πλέρια οι δρόμοι για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών τους και την ακόμη μεγαλύτερή επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
Ζήτημα που το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αναδείξει, απαιτώντας την άμεση και γενναία χρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος. Την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι γίνονται αποδέκτες γενναίων χρηματοδοτικών πακέτων και φοροαπαλλαγών, η κυβέρνηση με ψίχουλα κρατικής χρηματοδότησης, μεταφέρει στους δήμους πλήθος αναγκών της περιόδου και δικών της ευθυνών.
- Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεχωρίζουμε την ανάγκη ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη όλων των αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης και την απαλλαγή τους από τέλη καθαριότητας και το τέλος τραπεζοκαθισμάτων για ένα 4μηνο και την 6 μήνη απαλλαγή για όσους από τους μικρομεσαίους που έκλεισαν, δηλώνουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
- Για τους υπόλοιπους μικρομεσαίους που επλήγησαν αλλά δεν έκλεισαν και πιο συγκεκριμένα για αυτούς που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ ζητάμε την αναστολή των δημοτικών τελών για ένα 4μηνο.
- Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν Δημοτική Περιουσία για το διάστημα που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, Δημοτικά Αναψυκτήρια κ.λπ.).
- Πλήρης απαλλαγή ή τουλάχιστον γενναία ελάφρυνση από Δημοτικά Τέλη για όλους τους εργαζομένους που έχασαν την δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβαση τους μέχρι τέλος του χρόνου, το ίδιο και για τους επιστήμονες που έλαβαν το 800αρι και δηλώνουν εισόδημα μέχρι 12000 ευρώ.
- Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
- Η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία, με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων τους
- Η κυβέρνηση να διασφαλίσει έγκαιρα και με συγκεκριμένα μέτρα ότι όλα τα βρέφη και τα νήπια των εργαζομένων νοικοκυριών, ανέργων και φτωχών επαγγελματιών θα έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς από τον Σεπτέμβρη.
- Απαιτούμε την άμεση και γενναία ενίσχυση των Δήμων από το Κράτος για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών που προκύπτουν και όπως όλα δείχνουν θα ενταθούν, με προτεραιότητα τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
- Να σταματήσει η λειτουργία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και ο έλεγχος ισοσκελισμού εσόδων – εξόδων των Δήμων, να καλυφτούν από το κράτος τα οφειλόμενα τους.
- Να μειωθεί το ενεργειακό κόστος με τιμολόγιου όπως ισχύει για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μείωση του ΦΠΑ για ΔΕΥΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ, Προνοιακές και Αθλητικές Δομές.
- Η καθαριότητα στις πόλεις είναι από τα κρίσιμα μεγέθη προστασίας της δημοσίας υγείας και καθολική ανάγκη γι αυτό και πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη των δήμων, με χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, να καλύψει το κράτος την μισθοδοσία του προσωπικού τους και τα λειτουργικά των ΦΟΣΔΑ που σήμερα επιβαρύνουν αποκλειστικά τους Δήμους και την τσέπη των νοικοκυριών.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Τσατσούλη Αναστασία
Κούλια Ζωή
Στυλιάρας Θωμάς
Χιωτέλης Γιάννης