ΔΗΜΟΣ
Κειμενο

Ο Δήμος Ηλιούπολης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στην διαφύλαξη κι ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, δημιούργησε την «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ» με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού της Διαμεσολάβησης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για την εξωδικαστική (δηλαδή χωρίς δικαστήριο) επίλυση των ιδιωτικών διαφορών, και την καλλιέργεια μιας συναινετικής κουλτούρας στην κοινωνία μας.

Η «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ» του Δήμου Ηλιούπολης θα παρέχει εθελοντική́ ενημέρωση, με σκοπό́ την κατανόηση από́ τους πολίτες της εφαρμογής της διαμεσολάβησης ως εναλλακτικού́ εξωδικαστικού́ τρόπου επίλυσης των αστικών και εμπορικών διαφορών τους, δίνοντας έμφαση στην επίλυση των οικογενειακών διαφορών.

Πιο συγκεκριμένα, η Διαμεσολάβηση αποτελεί μια επίσημη, οικονομική́ και φιλειρηνική́ διαδικασία που παρέχει μια άμεση και λειτουργική́ λύση, στην οποία καταλήγουν τα ίδια τα μέρη, χωρίς να καταφύγουν σε χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες, με την παρουσία δικηγόρων και με τη βοήθεια ενός τρίτου, ουδέτερου και ειδικά́ καταρτισμένου προσώπου, του διαμεσολαβητή́.

Ειδικά́ στις οικογενειακές υποθέσεις, στις περιπτώσεις δηλαδή́ ενός διαζυγίου, είναι προφανές πόσο ωφέλιμη είναι για τα μέλη της οικογένειας η εξωδικαστική́ επίλυση των διαφορών τους μέσω της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης, μακριά́ από́ το επιβαρυντικό́ και ψυχοφθόρο περιβάλλον των δικαστικών αιθουσών.

Σημαντικός είναι επίσης ο θεσμός της Σχολικής Διαμεσολάβησης, καθώς οι μαθητές εκπαιδεύονται από́ νωρίς στην μέθοδο και την κουλτούρα της κόσμιας, διαλογικής και φιλειρηνικής επίλυσης των διαφορών τους, με αποτέλεσμα την ενεργητική́ ανάληψη ευθυνών και την καταπολέμηση της ενδοσχολικής κι εξωσχολικής βίας.

Ως υπεύθυνη οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος για την ενημέρωση των πολιτών ως προς τον θεσμό και την διαδικασία της διαμεσολάβησης, αμισθί κι εθελοντικά, έχει οριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κα ΡΟΖΙΤΑ ΣΠΙΝΑΣΑ, δικηγόρος LL.M και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με μετεκπαίδευση στην οικογενειακή́ διαμεσολάβηση (στοιχεία επικοινωνίας: 2111109243, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Δήμου Ηλιούπολης σχετικά με τον θεσμό της διαμεσολάβησης με έμφαση στις υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και με τη δυνατότητα ενημερωτικής επικοινωνίας και συνάντησης με την υπεύθυνη του προγράμματος.

Βασικοί στόχοι της Πύλης Διαμεσολάβησης είναι:

  • η ενημέρωση των πολιτών ως προς τον θεσμό και την διαδικασία της διαμεσολάβησης.
  • η Προώθηση της σχολικής διαμεσολάβησης σε Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου, με σκοπό την καλλιέργεια κουλτούρας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, την ενεργητική ανάληψη ευθυνών και καταπολέμηση της ενδοσχολικής κι εξωσχολικής βίας.

Οι παραπάνω λειτουργίες της Πύλης Διαμεσολάβησης του Δήμου Ηλιούπολης θα πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο και τους Δημότες.

Η δομή δύναται να πλαισιωθεί, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, από διαμεσολαβητές του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών που θα παρέχουν πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.