Με το πρόγραμμα "Άτλας" όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μπαίνει τέλος στη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας και δεν θα απαιτούνται καρτέλες ενσήμων, και βιβλιάρια για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες σχετικές με την υγεία.
Παράλληλα με το νέο πρόγραμμα και μέσω ειδικής ιστοσελίδας που σχεδιάζεται, οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση και πλήρη εικόνα της εργασιακής τους πορεία.
Με τις νέες αυτές παρεμβάσεις θα υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και θα εξοικονομηθούν πόροι για τα Ταμεία.
Στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του ethnos.gr, προβλέπεται:
1. Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης. Τα Ταμεία θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Μητρώο για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Θα υπάρχει διασύνδεση -μέσω της ΗΔΙΚΑ- του Μητρώου με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με τα νοσοκομεία ή άλλους παρόχους υγείας προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος.
Υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθεί ετησίως 1,5 εκατ. ευρώ από τη διακοπή εκτύπωσης και ταχυδρομικής αποστολής αυτοκόλλητων ετικετών για περίπου τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς με το νέο σύστημα θα μπει τέλος και στις πλαστές θεωρήσεις βιβλιαρίων ασθενείας. Στην απόφαση προβλέπεται πως τα Ταμεία «υποχρεούνται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους να αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων -άμεσα και έμμεσα- δικαιούχων περίθαλψης.
Η λειτουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Εργοδοτών μέσω του οποίου χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα ασφάλισης, του εργοδότη (στην περίπτωση των νομικών προσώπων, της εκπροσώπησης, έδρας, επωνυμίας κ.ά.), της κατηγορίας της επιχείρησης και των τυχόν οφειλών ή ρυθμίσεων.
Τα Ταμεία θα στέλνουν στην ΗΔΙΚΑ -εντός μηνός από την οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών- ηλεκτρονικό αρχείο με το σύνολο των εργοδοτών που υπάρχουν στο πληροφοριακό τους σύστημα με ένδειξη ασφαλιστικής ενημερότητας.
3. Δημιουργία Ψηφιακού Λογαριασμού Ασφάλισης. Θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία του ασφαλισμένου, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, στοιχεία εργοδότη κ.ά. Στους νέους ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης θα ενσωματωθούν μέσα στο καλοκαίρι 29 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό ενσήμων, ενώ στόχος είναι να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης.
Δημοσίευση 05/06/2014