ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Όντας σε αμηχανία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μπροστά στο έργο που έχει επιτελέσει η παράταξή μας, και μάλιστα στις δυσμενέστερες συνθήκες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, κατά την τριετία που είχε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, εκτοξεύουν άσφαιρες κατηγορίες εναντίον του προσώπου του Δημάρχου, για να καλύψουν το δικό τους έλλειμμα σοβαρών προτάσεων και επιχειρημάτων για τον Δήμο μας.

Έτσι επιστρατεύουν, εκτός από προσβλητικούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, τους οποίους προτιμούμε να αντιπαρέλθουμε, για να μην υποβιβάσουμε στο ίδιο επίπεδο τον πολιτικό διάλογο, και ψεύτικα διλήμματα, αποκλειστικά και μόνον προς άγραν ψήφων.

Ένα από αυτά είναι το γνωστό «μνημονιακός» – «αντιμνημονιακός», με το οποίο ελπίζουν να κινητοποιήσουν τα αισθήματα θυμού του κόσμου, και να καρπωθούν εκλογικά την δικαιολογημένη αγανάκτησή του για τα προβλήματα που επισωρεύονται καθημερινά στους ώμους του κάθε πολίτη.

Αλήθεια, πιστεύουν πραγματικά πως ο χαρακτηρισμός «μνημονιακός» είναι δυνατόν να πείσει κανέναν; Υπάρχει κάποιος άνθρωπος στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μνημονιακός», δηλαδή φίλα διακείμενος με τις μνημονιακές επιταγές; Φυσικά όχι! Όλοι οι Έλληνες απεχθανόμαστε τα μνημόνια και τα μέτρα που αυτά συνεπάγονται. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Σ’ αυτό που μπορεί κανείς να διαφωνεί είναι στις πολιτικές προσεγγίσεις, για τον τρόπο που μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση. Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, όλες οι απόψεις είναι βεβαίως σεβαστές. Αλλά δεν αφορούν στα θέματα που καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει απαντήσεις. Ισχυρίζονται μήπως οι αντίπαλοί μας ότι θα μπορούσε η δημοτική αρχή της Ηλιούπολης να βγάλει την Ελλάδα από το μνημόνιο;;; Υποθέτουμε πως όχι. Επομένως προς τι ο μονότονος και παντελώς άτοπος χαρακτηρισμός του Δημάρχου ως δήθεν «μνημονιακού», αν όχι για λόγους φτηνής ψηφοθηρίας; Ή μήπως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συστεγάζονται κάτω από τον τίτλο «αντιμνημονιακές» θέλουν να πιστέψουμε ότι συμφωνούν και συμπαρατάσσονται με τους όποιους επίσης «αντιμνημονιακούς» εκπροσώπους της άκρας δεξιάς και της Χρυσής Αυγής που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας; Εμείς θα λέγαμε ότι αυτού του είδους οι γενικεύσεις είναι όχι μόνον λαϊκιστικές και άνευ νοήματος, αλλά και επικίνδυνες.

Το άλλο ευτελές δίλημμα είναι το «Καλλικρατικός» - «Αντι-Καλλικρατικός», με το οποίο επιχειρούν να προσάψουν στον Δήμαρχο τις κακοδαιμονίες στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να αναφερθούμε αναλυτικά στην μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ούτε θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους δημότες μας. Αρκούμαστε να επισημάνουμε ότι ο «Καλλικράτης» ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση, που αποσκοπούσε στην αποκέντρωση και στην ενίσχυση της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και σαν τέτοιος αποτελεί πράγματι τομή στο θεσμικό μας πλαίσιο. Ωστόσο η εφαρμογή του μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας, έγινε ατελέστατα. Η ορθή κατ’ αρχήν μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που προβλέπεται, έγινε χωρίς να συνοδευτεί από την απαραίτητη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Με αποτέλεσμα, αντί να αποφέρει τα σκοπούμενα αποτελέσματα, να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες. Γι’ αυτό όμως δεν ευθύνεται η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αλλά η δυσμενής συγκυρία κατά την οποία έπρεπε να εφαρμοσθεί. Επομένως και αυτό το δήθεν «δίλημμα» δεν αποσκοπεί στην ανάδειξη κάποιας ουσιώδους πολιτικής διαφωνίας, αλλά αποκλειστικά και μόνον στη δημιουργία εντυπώσεων, και πάλι για λόγους ψηφοθηρικούς.

Τέλος, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και τα φερέφωνά τους, επικαλούνται, στην αδυναμία τους να αρθρώσουν ουσιαστικά πολιτικά επιχειρήματα, και το δίλημμα «κομματικός»-«μη κομματικός».

Αναρωτιόμαστε τι στ’ αλήθεια μπορεί να σημαίνει αυτή η διάκριση; Μήπως οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας προέρχονται από κάποια παρθενογένεση και δεν το γνωρίζουμε; Ή μήπως δεν έχουν αναφορά σε κομματικούς σχηματισμούς; Ακόμη, μήπως θεωρούν ότι τα κόμματα θα πρέπει να καταργηθούν -και να αντικατασταθούν από τι άραγε; Με ποιον τρόπο πιστεύουν ότι πρέπει να ασκείται η πολιτική εκπροσώπηση των πολιτών στο Κοινοβούλιο; Νομίζουμε ότι αυτοί οι «ισχυρισμοί» είναι τουλάχιστον αστείοι. Όταν μάλιστα η κομματική εξάρτηση των δημοτικών παρατάξεων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σαφής και αναμφίβολη. Το κρίσιμο για τους δημότες μας ερώτημα είναι το εάν κάποιος που αναλαμβάνει καθήκοντα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφήνει στην άκρη την κομματική του ταυτότητα, εμπρός στα συμφέροντα της πόλης του.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι οι προσπάθειες τέτοιου είδους αντιπερισπασμών, το μόνο που αποδεικνύουν είναι η φτώχεια σε επιχειρήματα και η αδυναμία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθούν με ουσιαστικό πολιτικό λόγο στο τεράστιο έργο που έχει να επιδείξει η παράταξή μας στον λίγο χρόνο που βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου. Γι’ αυτό και επιχειρείται με κακόβουλες, ανούσιες και ανυπόστατες «κατηγορίες» εναντίον του Δημάρχου, να καλυφθεί η δική τους ανεπάρκεια και η έλλειψη ουσιαστικών και εποικοδομητικών προτάσεων για την πόλη μας.  

Πιστεύουμε όμως ότι οι συμπολίτες μας έχουν την ικανότητα να διακρίνουν ποιοι δουλεύουν πραγματικά για την πόλη τους, και ποιοι «σκαρφίζονται» ψευτοδιλήμματα, για να υποκλέψουν την ψήφο τους. Και θα δώσουν σύντομα την απάντησή τους.

«Πρώτα η Ηλιούπολη»
www.protailioupoli.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δημοσίευση 13/03/2014

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.