Συνηθίζεται να λέγεται συχνά από τους Δημάρχους ότι στην κρίση οι Δήμοι με την κοινωνική τους παρέμβαση αναδεικνύονται ως το τελευταίο αποκούμπι των φτωχών, των άνεργων, των ανασφάλιστων, της οικογένειας που πλήττεται σφοδρά από την καταιγίδα της καπιταλιστικής κρίσης.
Φέρνουν για παράδειγμα τις διάφορες δράσεις που έχουν αναπτύξει στην περίοδο της κρίσης, με τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, την διανομή τροφίμων «χωρίς μεσάζοντες», τα συσσίτια και τις σακούλες τροφίμων που προσφέρονται σε τσακισμένους από την φτώχεια και την ανεργία συνανθρώπους μας, τα κοινωνικά φροντιστήρια για τα παιδιά.
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι Δήμοι ειδικά στην Αττική έχουν μια πλούσια δράση να παρουσιάσουν σε αυτό το μέτωπο, πάνω στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής επέλασης του κεφαλαίου που συντονισμένα εξαπολύουν 4 χρόνια τώρα κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ.
Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας μάλιστα, επιχείρησε κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δήμου να αποτιμήσει σε χρήμα αυτή την δραστηριότητα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κοστολόγησε την όλη κοινωνική δραστηριότητα ότι ξεπέρνα τα 4,5 εκ. ευρώ!
Έχει σημασία να τονίσουμε ότι η κοστολόγηση επιχειρεί να εμφανίσει την εθελοντική δουλειά, την προσφορά και την όποια δράση ατόμων και ιδιωτών σαν πραγματικό κεφάλαιο που διατέθηκε σε κοινωνικές δομές και δράσεις, ζήτημα που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που, φωτογραφίζει μεν με ζοφερό τρόπο την περίοδο της κρίσης αλλά το κυριότερο, προαναγγέλλει ένα ακόμη πιο επικίνδυνο αύριο για τις δημόσιες κοινωνικές δομές. Αφού οι δημόσιες κοινωνικές δομές στην φάση της κρίσης όλο και αποδυναμώνονται και παραδίνονται στον εθελοντισμό και την ευσπλαχνία των λογής χορηγών με στόχο να μοιράζουν ψίχουλα στα θύματα που αφήνει πίσω της η κρίση και που απαιτεί η περίφημη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι διαχειριστές, παλιάς και νέας κοπής, του Ευρωπαϊκού μονόδρομου.
Πως άραγε έχουν τα πράγματα σε αυτό τον όντως για τις μέρες μας κρίσιμο τομέα;
Ποιο είναι το έργο της Δημοτικής Αρχής και τι ακριβώς υπηρετεί;
Ποιες είναι αυτές οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει φτιάξει η Δημοτική Αρχή και ποιοι εμπλέκονται;
Πού στοχεύουν μέσα από αυτή την δραστηριότητα και τι δομές δημιουργούνται στην φάση της κρίσης: Κάνοντας την αποτίμηση των παρεμβάσεων του Δήμου που έχουν να κάνουν με την υγεία και την πρόνοια θα δούμε ότι η δημοτική αρχή έχει παραδώσει δημόσιες υποδομές σε σειρά από Μ.Κ.Ο ώστε να εμπορεύονται κοινωνικές ανάγκες και ιδιωποιούνται παράλληλα και δημόσιο χρήμα.
Ας παρακολουθήσουμε ορισμένες από αυτές.
Η Μ.Κ.Ο με την ονομασία ΕΔΡΑ ξεκίνησε την παρέμβαση της στον τομέα της ψυχικής Υγείας και επεκτάθηκε και σε σειρά άλλους τομείς, και με άλλη ονομασία ως «Δράση». Η συγκεκριμένη έχει στα χεριά της έξι (6) μονάδες ψυχικής υγείας. Αφορά κατά κύριο λόγο τις λεγόμενες μονάδες απολυτοποίησης που στην πρώτη φάση αξιοποίησαν κονδύλια της ΕΕ και σήμερα επιχορηγούνται από το Υπ. Υγείας. Αφορά την στρατηγική της ΕΕ που υλοποιείται σε συνεχεία από Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και που σήμερα απ' ό,τι φαίνεται ολοκληρώνει τον κύκλο της με το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Λειτούργει επίσης δώδεκα (12) ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα σε συνεργασία με αντίστοιχους Δήμους στην Αττική, μία (1) παιδική πολιτιστική Λέσχη, μία (1) δράση για παιδιά στο Πάρκο ΤΡΙΤΣΗ, δύο (2) κοινωνικά Παντοπωλεία σε Ηλιούπολη, Αγ Αναργύρους εξυπηρετώντας για κάθε Δήμο περίπου 45 απόρους, έχει στην ευθύνη της το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» για τέσσερεις (4) Δήμους (Περιστέρι, Πάτρα, Τρίκαλα, και Πήλιο), υλοποιεί προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού για ΑμΕα και τοξικοεξάρτησης, διοργανώνει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ενίσχυση της γυναίκειας επιχειρηματικότητας», το ετήσιο φεστιβάλ τέχνης ART4MORE και την ετησία αθλητική διοργάνωση στην Αττική των ΑΜΕΑ!! Ακόμη μετείχε ως δουλεμπορικό στα 5μηνα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας, αξιοποιώντας το αντίστοιχο προσωπικό στις δομές που αναπτύσσει και απομύζησε παράλληλα το 5% της χρηματοδότησης του προγράμματος.
Μια πολυσχιδής δραστηριότητα που μας αφήνει άφωνους και που σημειωτέον στηρίζεται πάντα στην ευγενή ιδέα ...του κρατικά επιδοτούμενου εθελοντισμού!!! Η συγκεκριμένη φιλεύσπλαχνη εταιρεία στο Δήμο μας έχει στα χέρια της το 1ο Κοινωνικό παντοπωλείο και το λεγόμενο Ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο στο κτήριο του Α' ΚΑΠΗ εμπορευόμενη ευαισθησία και υπηρεσίες... με ξένα κόλυβα!
Μια δεύτερη ΜΚΟ εμφανίζεται «ως δικαιούχος εκτέλεσης της πράξης, Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Ηλιούπολης» (με ποια άραγε απόφαση και ποιανού οργάνου;;;) και έχει αναλάβει την πρόσληψη του προσωπικού για «κοινωνικό παντοπωλείο» και Φαρμακείο». Πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και που κάλιστα μπορούσε να υλοποιηθεί από τον Δήμο αλλά προτιμήθηκε (εν κρυπτώ μάλιστα) το... ευέλικτο μονοπάτι... της Μ.Κ.Ο TACT HELLAS. Ένα ακόμη ευαγές ίδρυμα που πουλά εξυπηρέτηση σε άνεργους νέους με την συνέργεια του Δήμου Ηλιούπολης!!!
Μια τρίτη, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ορίζοντες» που ασχολείται με την δημιουργική απασχόληση των ΑΜΕΑ ...σε ιδιωτικοοικονομική βάση. Της παραχωρείται σαν στέγη χώρος στο 8ο Γυμνάσιο!
Και ο δήμαρχος δηλώνει με παρρησία «είναι κεντρική μας πολιτική η συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο...» !!
Ένας πολύ σημαντικός τομέας είναι αυτός της λεγόμενη εθελοντικής δράσης στον κρίσιμο τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Αφορά την δραστηριότητα του Κοινωνικού Ιατρείου και φαρμακείου και μια σειρά δράσεις που αναπτύσσονται μέσα στα ΚΑΠΗ της πόλης, όπως το ιατρείο για Αλτσχαιμερ, την λεγόμενη καρδιολογική μονάδα και άλλα ευκαιριακά προγράμματα με ιδιώτες που ψαρεύουν πελατεία μέσα στον τσακισμένο κόσμο. Τιμάμε την διάθεση ανθρώπων να προσφέρουν σε τούτες τις συνθήκες για χιλιάδες ανασφάλιστους που δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας. Όμως η πραγματικότητα παραμένει σκληρή και αδιέξοδη για τους ανασφαλιστους παρόλη την καλοπροαίρετη προσπάθεια των όποιων εθελοντών.
Πώς μετά την όποια διάγνωση διασφαλίζουν αυτοί οι άνθρωποι περίθαλψη και ίαση;
Μήπως εν τέλει ο στόχος είναι, ο πιο τσακισμένος και ευάλωτος κόσμος, να εκπαιδεύεται να ζει με τα ελάχιστα;
Μήπως επιδιώκουν να μάθουμε να ζούμε με την λογική «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» όπως παραστατικά καταγράφει η λαϊκή παροιμία!
Είναι αυτός ο δρόμος διέξοδος για την προάσπιση της υγείας στον 21ο αιώνα; και αν ναι, για ποιόν;
Γιατί ενώ η Δημοτική αρχή δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στις ευκαιριακές δράσεις και τον εθελοντισμό θεωρεί πολυτέλεια, δεν βγάζει αχνά, για την ανάγκη ο ανασφάλιστος να έχει σφραγισμένο βιβλιάριο και πρόσβαση αυτός και η οικογένεια του στις δημόσιες δομές υγείας και στο δωρεάν φάρμακο;
Πότε ο εθελοντισμός, ειδικά στην υγεία, έδωσε ολοκληρωμένη διέξοδο;
Ένας κόσμος που δρα με μεράκι αλληλεγγύης τον καλούμε να δώσει την δύναμη του και την επιστημονική του επάρκεια σε αυτό που σήμερα και εφικτό είναι και αναγκαίο:
Δωρεάν πρόσβαση όλων σε δημόσιες δομές περίθαλψης και υγείας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η Νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ο εθελοντισμός στην υγεία δεν είναι εναλλακτικός δρόμος !
Ερχόμαστε σε μια ακόμη «κοινωνική δράση» που η Δήμος έχει διαφημίσει πολύ με την συνδρομή είναι αλήθεια, μεγάλων ΜΜΕ. Στο αναψυκτήριο του Δήμου «Δ. Κιντής» η ιδιωτική εταιρεία Σάλας που δρα στο χώρο του επισιτισμού έστησε με τις πλάτες της Δημοτικής Αρχής την επονομαζόμενη «Κοινωνική Κουζίνα»! Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και πάνω σε δημόσιες υποδομές η εταιρεία Σάλας έστησε το εμπορικό της διαθέτοντας μερίδα έτοιμου φαγητού με 2,5 ευρώ. Φυσικά και δεν είναι συμφέρουσα τιμή για τον άνεργο και τον φτωχό αλλά αναγνωρίζουμε είναι εξυπηρετική για τον καθένα που έχει μεν μεροκάματο αλλά ίσως δεν έχει χρόνο να μαγειρέψει στο σπίτι!
Η εταιρεία Σάλας είναι εδώ και με την μάσκα της «κοινωνικής κουζίνας» έτοιμη να εξυπηρετήσει! Είναι αλήθεια ότι θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε με τι μεροκάματο και ποιες εργασιακές σχέσεις απασχολεί η εταιρία Σάλας το προσωπικό της, για να έχουμε και την πραγματική εικόνα ποιός πραγματικά κερδίζει από την ...«κοινωνική κουζίνα» στο Δήμο μας!
Στον ίδιο χώρο με εισήγηση της προϊσταμένης της κοινωνικής υπηρεσίας (που σημειωτέον είναι στέλεχος του Σύριζα) στήθηκε από την Δημοτική Αρχή ένα ακόμη παραμάγαζο κοινωνικής πολιτικής...
Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβούλιου εμφανίζονται κοντά στους 45 δημότες που λόγω ανημπόριας αιτούνται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο. Τις θετικές εισηγήσεις των κοινωνικών λειτουργών, να στηριχτούν οικονομικά αυτοί οι άνθρωποι, η Δημοτική αρχή και η προϊστάμενη των κοινωνικών υπηρεσιών τις μετέτρεψαν σε «πρόγραμμα Κουζίνας». Στήνουν ένα ακόμη μαγέρικο στο αναψυκτήριο, με μάγειρα άνεργο – εθελοντή που μαγειρεύει με υλικά του κοινωνικού Παντοπωλείου και μοιράζουν στους ανθρώπους που αιτήθηκαν μια εφάπαξ οικονομική συνδρομή... μερίδες φαγητού. Χωρίς να ορίζεται κάποιο διαιτολόγιο και αγορά υλικών, αλλά όπως δήλωσαν οι ιθύνοντες του Δήμου «με ότι διαθέτει το παντοπωλείο του Δήμου» και χωρίς ο μάγειρας να πληρώνεται (δουλεύει για μια μερίδα φαγητού) παρολα αυτά το κόστος της συγκεκριμένης δράσης ξεπερνά τις 21 χιλιάδες ευρώ!
Είναι άγνωστο που θα πάνε τα λεφτά και πόσο καιρό θα διαρκέσει το μαγέρικο ευκαιρίας και οι δωρεάν μερίδες φαγητού. Αν τυχόν συμπέσει με τις δημοτικές εκλογές μάλλον από σύμπτωση θα είναι...!!!
Το ότι το μαγέρικο στήνεται σε μια ανεξέλεγκτη υγειονομικά και αδήλωτη κουζίνα, με τον εθελοντή - μάγειρα, μόνο του κάθε μέρα, να φέρνει σε πέρας 109 μερίδες φαγητό και την καθαριότητα, μας φέρνει μπροστά στην ανάγκη να πούμε, «ο Θεός να βάλει το χέρι του» και ευελπιστούμε και οι αρμόδιες αρχές υγειονομικού ελέγχου!
Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης
Δημοσίευση 07/03/2014