ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Κειμενο

Ο θεσμός της διοργάνωσης των Σχολικών Αγώνων ξεκινάει και πάλι στο Δήμο Ηλιούπολης 4 χρόνια μετά για την ανάδειξη του αθλητικού ιδεώδους και την εξοικείωση των μαθητών της πόλης με τον μεγαλύτερο αριθμό των αθλημάτων.

Στόχος των Σχολικών Αγώνων είναι η καλλιέργεια της άμιλλας, η ενίσχυση του αθλητισμού, η καλλιέργεια αξιών όπως είναι ο συναγωνισμός, η αγωνιστικότητα, η καλλιέργεια και η ανάδειξη ταλέντων σε αθλήματα, προκειμένου οι μαθητές της πόλης να αποκτήσουν ένα έναυσμα για να συνεχίσουν την πορεία τους στον Αθλητισμό.

Οι Σχολικοί Αγώνες αποτελούν έναν θεσμό για την πόλη που πρέπει να έχει συνέχεια προκειμένου να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας και να δίνει τα κατάλληλα κίνητρα στους μαθητές για να συμμετέχουν και να ανακαλύπτουν τις δυνατότητες τους, αλλά και να καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση που σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Οι Σχολικοί Αγώνες θα διεξαχθούν για τα Γυμνάσια της Ηλιούπολης την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, ενώ οι Σχολικοί Αγώνες για τα Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 3 Απριλίου έως και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

► Οι δηλώσεις συμμετοχής στους αγώνες, πρέπει να σταλούν με e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. στο ΔΗΜΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές – μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ τάξης του Δημοτικού και όλοι οι μαθητές – μαθήτριες  της Α΄, Β΄και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου ανεξαρτήτως έτους γέννησης.

Για το άθλημα της Κολύμβησης  είναι δυνατόν να συμμετάσχουν μαθήτριες και μαθητές της Δ΄ τάξης  ανεξαρτήτως έτους γέννησης.

Α. ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Το κάθε Γυμνάσιο μετέχει:

1. Για το άθλημα της Πετοσφαίρισης, με μία ή περισσότερες  ομάδες αποτελούμενη από 8 έως 12 μαθητές  και με μια ή περισσότερες ομάδες αποτελούμενη από 8 έως 12 μαθήτριες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 1 σετ των 21 πόντων με διαφορά 2 πόντων από την αντίπαλη ομάδα.

2.Για το άθλημα της Χειροσφαίρισης, με μία ή περισσότερες ομάδες αποτελούμενη από 8 έως 12 μαθητές  και με μια ομάδα ή περισσότερες ομάδες αποτελούμενη από 8 έως 12 μαθήτριες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 2 ημίχρονα των 10΄ (μεικτός χρόνος).

3. Για το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης με μία ή περισσότερες ομάδες αποτελούμενη από 8 έως 12 μαθητές  και με μια ομάδα ή περισσότερες ομάδες αποτελούμενη από 8 έως 12 μαθήτριες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 4 περιόδους των 10΄ (μεικτός χρόνος).

4. Για το άθλημα του Ποδοσφαίρου (11 Χ 11), με μία ή περισσότερες ομάδες αποτελούμενη από 15 έως 20 μαθητές και με μία ή περισσότερες ομάδες αποτελούμενη από 15 έως 20 μαθήτριες.  Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 2 ημίχρονα των 20΄ (μεικτός χρόνος). Σε περίπτωση ισοπαλίας θα ακολουθήσει διαδικασία πέναλτι (3 πέναλτι).

Το κάθε Δημοτικό σχολείο μετέχει:

1. Για το άθλημα της Πετοσφαίρισης (Mini), με μία ή δύο ομάδες μαθητών αποτελούμενη από τρεις (3) μαθητές και τρεις (3) αναπληρωματικούς  και με μια ή δύο ομάδες μαθητριών αποτελούμενη από τρεις (3) μαθήτριες και τρεις (3) αναπληρωματικές. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 1 σετ των 15 πόντων με διαφορά 2 πόντων από την αντίπαλη ομάδα.

2. Για το άθλημα της Χειροσφαίρισης (Mini), με μία ομάδα μαθητών αποτελούμενη από επτά  (7) μαθητές και έως επτά (7) αναπληρωματικούς  και με μια ομάδα μαθητριών αποτελούμενη από επτά (7) μαθήτριες και έως  επτά (7) αναπληρωματικές. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 2 ημίχρονα των 10΄ (μεικτός χρόνος).

3. Για το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης (Mini), με μία ή δύο ομάδες μαθητών αποτελούμενη από τρεις (3) μαθητές και τρεις (3) αναπληρωματικούς  και με μια ή δύο ομάδες μαθητριών αποτελούμενη από τρεις  (3) μαθήτριες και τρεις  (3) αναπληρωματικές. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 1 περίοδο των 10΄ (μεικτός χρόνος).

4. Για το άθλημα του Ποδοσφαίρου (5Χ5), με μία ή δύο ομάδες μαθητών αποτελούμενη από πέντε (5) μαθητές και πέντε (5) αναπληρωματικούς και μία ή δύο ομάδες μαθητριών αποτελούμενη από πέντε (5) μαθήτριες και πέντε (5) αναπληρωματικές.  Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 2 ημίχρονα των 10΄. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα ακολουθήσει διαδικασία πέναλτι (3 πέναλτι).

  • Οι αγώνες διεξάγονται με το σύστημα ομίλων ή pull (ένας με όλους) ή με το σύστημα του απλού αποκλεισμού (νοκ - άουτ) κατόπιν κλήρωσης.
  • Η συμμετοχή των αναπληρωματικών παικτών – παικτριών στους αγώνες είναι υποχρεωτική.
  • Επιτρέπεται η συμμετοχή μαθητριών σε ομάδα μαθητών εφόσον δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός της ομάδας των μαθητών, αλλά δεν ισχύει το αντίστροφο.
  • Κάθε μαθήτρια– μαθητής μπορεί να συμμετάσχει σε όσα αθλήματα επιθυμεί εφόσον το επιτρέπει το πρόγραμμα.

Β.  ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Στα ατομικά αθλήματα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι μαθητές και μαθήτριες επιθυμούν από κάθε Σχολείο, μόνο σε ένα (1) αγώνισμα εκτός από την κολύμβηση όπου μπορούν να συμμετάσχουν σε περισσότερα από ένα αγωνίσματα.

α) Τα αγωνίσματα του Στίβου για μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίων είναι:
Δρόμος 100m, Δρόμος 1.000m, Άλμα εις Μήκος, Ρίψη ελαστικής σφαίρας (μπαλάκι 600 gr).
Τα αγωνίσματα του Στίβου για μαθήτριες και μαθητές Δημοτικών Σχολείων είναι:
Δρόμος 50μ.,  Δρόμος 600μ.,  Άλμα εις Μήκος, και Ρίψη ελαστικής σφαίρας ( μπαλάκι 200gr).

β) στην Κολύμβηση, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα λάβουν μέρος πρέπει να ασχολούνται με το άθλημα και να έχουν δελτίο σε Αθλητικό Σύλλογο ή στα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης του Δήμου Ηλιούπολης.
Τα αγωνίσματα της Κολύμβησης για μαθήτριες και μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων είναι:
50μ.  Ελεύθερο,  50μ. Πρόσθιο,  50μ. Ύπτιο και 50μ. Πεταλούδα

γ) Αντισφαίριση
Στις πρώτες φάσεις οι αγώνες θα διεξαχθούν στο 1 νικηφόρο σετ των 4 games. Στις τελικές φάσεις οι αγώνες θα διεξαχθούν στο 1 νικηφόρο σετ των 6 games.

Γ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Α) Η κατάσταση συμμετοχής του σχολείου (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 7). Ο Διευθυντής του κάθε σχολείου θα συμπληρώσει ΝΑΙ στο αντίστοιχο πεδίο σχετικά με το Α.Δ.Υ.Μ., στην κατάσταση των συμμετεχόντων  μαθητών-τριών η οποία θα συνοδεύει την ομάδα.
Στους αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων για όλα τα αθλήματα,  μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες που διαθέτουν έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) όπου στο πεδίο ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ έχει επιλεγεί «Συμμετοχή χωρίς περιορισμούς».

Β) Επικυρωμένο αντίγραφο Αθλητικού Δελτίου (για το άθλημα της κολύμβησης ή καλλιεχνικής κολύμβησης) ή την αθλητική κάρτα μέλους στα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης ή συγχρονισμένης κολύμβησης του ΠΑΟΔΗΛ.

Γ) Υπεύθυνη Δήλωση γονέα- κηδεμόνα που κατατίθεται στο σχολείο φοίτησης  προκειμένου ο/η μαθητής/τρια να συμμετάσχει σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες του Υπουργείου Παιδείας καθώς και στις μετακινήσεις που προβλέπονται σύμφωνα με την προκήρυξη και το πρόγραμμα αυτών.  (ΥΠΟΔΕIΓΜΑ 9)

Τα παραπάνω δικαιολογητικά (πρωτότυπα) θα κατατεθούν στη Γραμματεία την ημέρα των αγώνων.

Η έλλειψη κάποιου από τα παραπάνω δικαιολογητικά καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή μαθήτριας-τή ή σχολείου στον αγώνα. Επίσης οποιοδήποτε έγγραφο δεν είναι θεωρημένο, είναι αιτία μη συμμετοχής μαθητή ή σχολείου.

Δ. ΣΥΝΟΔΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

Την κάθε σχολική ομάδα στα ομαδικά αθλήματα συνοδεύει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής που υπηρετεί στο σχολείο και ορίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου. Σε περίπτωση μη συμμετοχής των καθηγητών Φυσικής Αγωγής ο Διευθυντής μπορεί να ορίσει καθηγητή άλλης ειδικότητας που υπηρετεί στο σχολείο.

Την κάθε σχολική ομάδα στα ατομικά αθλήματα στην Α΄ Φάση συνοδεύουν καθηγητές Φυσικής Αγωγής ή εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο σχολείο και ορίζονται από τον Διευθυντή. Στα ατομικά αθλήματα ο αριθμός των συνοδών είναι ένας συνοδός ανά δέκα (10) μαθητές. Σε περίπτωση μη συμμετοχής των καθηγητών Φυσικής Αγωγής του σχολείου ο Διευθυντής μπορεί να ορίσει άλλα πρόσωπα όπως καθηγητή άλλης ειδικότητας.

Οι συνοδοί Καθηγητές ή Δάσκαλοι, είναι προπονητές της ομάδας και κατά τη διάρκεια του αγώνα βρίσκονται στον ειδικό χώρο μαζί με τους αναπληρωματικούς μόνο παίκτες της ομάδας τους που έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Οι αγώνες διεξάγονται σε ημέρες και ώρες που ορίζει ο Δήμος Ηλιούπολης και ο Ο.Ε.Σ.Α. ανάλογα με τους αγωνιστικούς χώρους που έχουν στη διάθεσή τους. Οι αγώνες θα διεξάγονται κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.

Οι συνοδοί των σχολείων θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο του αγώνα εγκαίρως, προσκομίζοντας στη γραμματεία τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι συνοδοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής ενδέχεται να εκτελέσουν και χρέη Διαιτητή ή Κριτή των αγώνων.

Ε. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ

1.  Τα ομαδικά και ατομικά αθλήματα θα διεξαχθούν σε ημερήσια ή διήμερα τουρνουά.
2.  Οι τελικές φάσεις και οι απονομές δύναται να διεξαχθούν ξεχωριστή ημέρα σε Τελετή Λήξης.
3.  Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στους αγώνες, θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφη αθλητική περιβολή, κόσμια και αθλητική συμπεριφορά, διαφορετικά θα αποκλείονται από τη διοργάνωση.
4.  Οι αγώνες θα διεξαχθούν στα αθλητικά κέντρα του Δήμου Ηλιούπολης και ώρες 8:00 – 14:00 ως εξής:

ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.