ΔΗΜΟΣ
Κειμενο

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 στις 11:00π.μ. πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερη εκδήλωση προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Ηρούς Κωνσταντοπούλου 80 χρόνια μετά την εκτέλεσή της, στο Μνημείο της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της πόλης μας Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, το μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) κα Ελένη Κατωμελίτη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) Παραρτήματος Ηλιούπολης κ. Ηρακλής Κωνσταντινίδης, ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης και Επικεφαλής της Παράταξης "Ενωμένοι για την Ηλιούπολη" Γεώργιος Χατζηδάκης, ο πρώην Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Βαλασόπουλος, ο Επικεφαλής της Παράταξης "Φωτεινή Πόλη" κ. Δημήτρης Ευαγγέλου, ο Επικεφαλής της Παράταξης "Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά" κ. Αναστάσιος Ευσταθίου, ο Επικεφαλής της Παράταξης "Ηλίου-Πόλις Ανθρώπινη Πόλη" κ. Θεόδωρος Παπαδάτος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιάννης Πούλος, η Αντιδήμαρχος Διοίκησης-Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού & Διαφάνειας-ΚΕΠ κα Έλενα Καπίρη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Καλλαρύτης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γεώργιος Βενετσανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κάρολος Ιταλός, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Εθελοντισμού κα Χανδρινού Βασιλική-Σοφία, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα αναπηρίας κα Γκούβα Γεωργία-Χαρά, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Καραβαγγέλης και η κα Κλειώ Λουλακάκη συνεργάτιδα σε ζητήματα μέριμνας και προστασίας των Αδέσποτων ζώων.

εκδήλωση προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Ηρούς Κωνσταντοπούλου

Η επιμνημόσυνη Δέηση πραγματοποιήθηκε από τον Πατέρα Γεώργιο, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ηλιούπολη.

εκδήλωση προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Ηρούς Κωνσταντοπούλου

Ο Δήμαρχος της πόλης Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, αποκάλεσε την Ηρώ Κωνσταντοπούλου "δασκάλα όλων", παράδειγμα θυσίας και ηρωισμού. Αναφέρθηκε στη δράση της ως μαθήτρια, την παρρησία της και την προσήλωσή της στις αξίες του Επαναστατικού Αγώνα. Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα βασανιστήρια που δέχθηκε, στην αυτοθυσία της, τους υψηλούς στόχους, τα ιδανικά της και στη μεγάλη σημασία της μεταλαμπάδευσης των αξιών της από γενιά σε γενιά. Προέτρεψε, απευθυνόμενος στα παιδιά που έδωσαν το "παρών", να διαβάζουν ιστορία και να τιμούν τη δράση της με όχημα τη γνώση. Αναφέρθηκε επίσης στο άγαλμα ως σύμβολο τιμής που κοσμεί την πόλη μας, το ζωγραφικό έργο της μητέρας της που απεικονίζει την Ηρώ Κωνσταντοπούλου στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπως και το πιάνο που έπαιζε και διατηρείται εκεί. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε σημαντικές μαρτυρίες μέσα από έρευνες για τις τελευταίες στιγμές της πριν την εκτέλεσή της, το ποίημα που έγραψε τις τελευταίες στιγμές της ζωής της στο θάλαμο των μελλοθάνατων. Τον λόγο του ολοκλήρωσε, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης τέτοιων προτύπων στην σημερινή κοινωνία, που δείχνουν το δρόμο στις επόμενες γενιές και τον σωστό προσανατολισμό για την υπεράσπιση της πατρίδας και των ιδανικών της. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η Ηρώ Κωνσταντοπούλου έχει τη δύναμη 80 χρόνια μετά την εκτέλεσή της να ενώνει όλη την Ηλιούπολη, φωτίζοντας και την ιστορία της χώρας.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων κ. Γεώργιος Χατζηδάκης, κ. Δημήτρης Ευαγγέλου, κ. Αναστάσιος Ευσταθίου, κ. Θεόδωρος Παπαδάτος πήραν τον λόγο για ένα χαιρετισμό, τιμώντας με συγκινητικά λόγια την αγωνίστρια και άνθρωπο Ηρώ Κωνσταντοπούλου.

Προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Ηρούς Κωνσταντοπούλου μίλησαν το μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) κα Ελένη Κατωμελίτη και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) Παραρτήματος Ηλιούπολης κ. Ηρακλής Κωνσταντινίδης.

Προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας διατηρήθηκε ενός λεπτού σιγή απ' όλους τους παρευρισκομένους.

εκδήλωση προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Ηρούς Κωνσταντοπούλου

Στεφάνι κατέθεσαν προς τιμήν της Ηρούς Κωνσταντοπούλου ο Δήμαρχος της Πόλης μας, κ. Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, η «Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ( ΠΟΑΕΑ) Παραρτήματος Ηλιούπολης, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΠΕΑΕΑ αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό στο σπίτι του ΑΓΩΝΙΣΤΗ, στεφάνι κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΠΣΑΕΑ, η Παράταξη «Ενωμένοι για την Ηλιούπολη» , η Παράταξη «Φωτεινή Πόλη», η Παράταξη «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά», η Ένωση Γυναικών του Παραρτήματος Ηλιούπολης, το Σωματείο Γυναικών "η πρόοδος", ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Ηλιούπολης.

Την παράσταση έκλεψαν οι απαγγελίες ποιημάτων και ιστορικών βιογραφικών αποσπασμάτων από μαθητές της 6ης τάξης του δημοτικού του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης, οι απαγγελίες ποιημάτων από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, ενώ η τιμητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια ως φόρο τιμής από την Παιδική χορωδία του Δήμου Ηλιούπολης που διευθύνει η Μαέστρος κα Βαρβάρα Κουτίβα με συνοδεία μπουζουκιού από τον κ. Νίκο Καραχάλιο και με την συμμετοχή μαθητών του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης. Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου πραγματοποιήθηκε επίσης από την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ηλιούπολης, συγκινώντας όλους τους παρευρισκόμενους.

εκδήλωση προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Ηρούς Κωνσταντοπούλου

Την εκδήλωσε παρουσίασε η κα Εβίτα Κονταρά.

Ο Δήμος Ηλιούπολης εκφράζει τις ευχαριστίες του στους εθελοντές του Περιφερειακού τμήματος Ηλιούπολης του Ερυθρού Σταυρού και της Εθελοντικής Ομάδας "η Γειτονιά μας" που στήριξαν την εκδήλωση με την ισχυρή παρουσία τους.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.